Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Наплатанова: Журналистите са длъжни да имат независим глас, за да продължат да се борят с дезинформацията

Развитието на медийна грамотност сред учениците ще залегне в проект на МОН

Проф. Нели Огнянова: Качествената журналистика се базира на това да е етична и отговорна

| Репортаж
Снимка: Pixabay

Кръгла маса на тема "Медийна грамотност" организира днес Съветът за електронни медии. Целта на форума е да бъдат обсъдени политиката и развитието на медийната грамотност в България. В обсъжданията участват представители на министерствата на културата и на образованието, доставчици на медийни услуги, журналисти, експерти.

Това е третият форум, посветен на темата, който се провежда само в рамките на последните две седмици. 

Интересът към медийната грамотност е разбираем, темата е ключова, тъй като според редица статистики страната ни е на едно от последните места по отношение на медийна грамотностразбирана като възможност за достъп до информация и способност на хората за критично мислене и анализиране на тази информация и нейните източници. Проблемът е много сериозен, особено в малките населени места.

В Закона за радиото и телевизията има специални текстове за политиката за медийна грамотност, която съдържа мерки за развитието на умения и знания, позволяващи на гражданите да правят информиран избор за медийното съдържание и медийните услуги. Министърът на културата е този, който инициира и ръководи дейността по изготвяне на национална политика за медийна грамотност, а Съветът за електронни медии работи за развитие на медийната грамотност в сътрудничество с широк кръг заинтересовани страни, включително с доставчици на медийни услуги, академични среди, организации на гражданското общество и потребители.

Прозрачността, с която работи Съветът за електронни медии, е част от медийната грамотност, подчерта председателят на СЕМ Соня Момчилова:

"Съветът за електронни медии полага усилия свръх възможностите си и отвъд бюджета си, за да не бъдем само в подкрепяща роля, а да бъдем един креативен партньор. В момента работим върху изработване на клипове". 

Основният приоритет е етичната журналистика, заяви членът на СЕМ Габриела Наплатанова:

"Въпреки че в момента е много модерно рубриките за факт чекинг да се промотират, трябва да кажа, че все пак на първо място е етичната журналистика, която цени прозрачността и отговорността, и е съществен елемент в битката за защита на истината в епохата на информационен безпорядък. Журналистите са длъжни да имат независим глас, за да продължат да се борят с дезинформацията, която се шири в социалните мрежи".

Членът на СЕМ Пролет Велкова припомни за инициирана през лятото от Министерството на културата среща за провеждане на едногодишна кампания в две стъпки - първо клипчета и после редакционно съдържание, и постави въпроса за готовността за подписване на общ меморандум:

"Убедихме се около едно - че е добре до подпишем общ документ на страните, които искаме да работим за медийна грамотност. Първата задача, която си поставяме, е да подхванем кампания за присъствието на темата за медийната грамотност в медиите. Говорихме тази кампания да е от две стъпки – първата е да подготвим и излъчим клипове в телевизиите и сайтовете. Втората стъпка е медиите да имат готовността да включат тази тема в своето редакционно съдържание". 

Членът на СЕМ Симона Велева също подчерта, че е важно как ще се действа оттук насетне в чисто оперативен порядък:

а има една заповед на министъра на културата и да се започне работа по национална стратегия, в която да има ясно разписани мерки. Обобщили сме какво се случва на тема медийна грамотност във всички държави. Възложихме и една социология за това къде черпят информация децата на възраст до 18 години. Колко време използват устройства? Дали слушат като фон телевизия?"

Развитието на конкретни умения сред учениците, свързани с медийната грамотност, ще залегне в проект на МОН за дигитализация на обучението по новата Програма „Образование“. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева. Тя заяви, че прави предложение просветното министерство да съпредседателства Консултативния съвет по медийна грамотност. А Ирина Иванчева от Министерството на културата обяви, че темата е взета присърце и сериозно работят по нея:

"Желанието ни е да подредим къщата на медийната грамотност. Ще бъде изготвена заповед с подписа на министъра и работна група има за задача да изработи стратегически документ и да подготви план за действие с конкретни задачи и срокове". 

Комисията за журналистическа етика работи за установяване на стандарти и това има много общо с медийната грамотност, тъй като се занимава с това кои са качествените източници на информация, които да позволят на хората да направят информиран избор, подчерта професор Нели Огнянова:

"Въпросът е във видимостта. Доколко ние се справяме с утвърждаването на тези стандарти? Качествената журналистика се базира на това да е етична и отговорна".

С навлизането на изкуствения интелект и свързаните с него технологии предизвикателствата стават повече – той вече произвежда доста трудно разпознаваеми фалшиви клипове, в които се разпространяват неистини. И дезинформацията, която ни залива от социалните мрежи. Предстоят дни на медийна грамотност през 2024 година, както и много работа на терен, включително с учениците, както и нови изследвания, изработка на клипове и подготовка на специален меморандум. Има очаквания и за адекватни законови промени, които да помогнат. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска шофьорска книжка.  Част от намерените лични документи са фалшиви, а други са откраднати от реални..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения. Сумата бе удвоена от епархията", уточни Архимандрит Антим, протосингел на..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете страни Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар. България и Турция ще продължат съвместното си..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град включени във формации към читалища, училища, хореографски групи. Фестивалът се превърна отново..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки промени в броя на секционните комисии до деня на вота, на това няма да затрудни организацията и..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в Берлин, цитиран от ДПА. „Подкрепяме Украйна, защото тя е първата ни отбранителна линия срещу..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес украинските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс и БТА.  След като през февруари руските сили..

публикувано на 27.04.24 в 19:29