Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нако Стефанов: Китай може и да не бърза с подобряването на отношенията със САЩ

| Интервю
Проф. Нако Стефанов
Снимка: Иван Русланов

Чака се с надежда срещата между президентите на САЩ и Китай – Джо Байдън и Си Цзинпин, каза пред БНР проф. Нако Стефанов, изследовател на Източна Азия.

По думите му има очаквания за подобряване на отношенията между двете страни. Различни анализатори обаче поставят това под въпрос, подчерта той.

"Ще бъдат поставени редица въпроси, които несъмнено днес са във фокуса на вниманието на световната общественост. /…/ Един много важен въпрос, какъвто е въпросът за контрол на стратегическите ядрени въоръжения, също може да бъде обект на разговор. Обект на разговор ще бъдат търговско-икономическите отношения между двете страни. Обект на разговор ще бъдат точките на напрежение, например в Близкия изток. Китай въобще не е заинтересован от напрежение там".

Пред Байдън стои въпросът за бъдещите избори, напомни проф. Стефанов в интервю за предаването "12+3". Според него американският президент би искал те да минат под егидата на някакво подобряване на отношенията с Китай.

Днес Китай е ключов конкурент на САЩ, подчерта експертът и отбеляза също стратегическото партньорство между Руската федерация и Китай.

"Китай вече не е онзи Китай от края на 60-те и 70-те години. Китай вече е най-голямата геоикономическа сила. Той придоби и огромна технологична мощ".

Китай обаче вижда определена слабост, защото САЩ ги чакат избори, подчерта проф. Нако Стефанов. Според него страната иска да се възползва от тази моментна слабост.

"Нещата са много сложни и многоходови. Всеки един ход на една от страните се среща с ход на другата страна. На фона на всичко това стоят и отношенията с Русия. Тук има и взаимен интерес, и противоречия, и една многоходова дипломация", коментира той.

Според него Китай може и да не бърза с подобряване на отношенията със САЩ. Страната винаги работи с широк хоризонт напред, отбеляза експертът и добави, че според западни анализатори в крайна сметка след тези разговори САЩ може да се окажат в по-слаба позиция.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтеглят партиди на световноизвестни брандове козметика

Изтеглят от пазара и от потребителите партиди на световноизвестни брандове козметика. Причината е установено в състава наличие на химичното съединение пропионалдехид, което е забранено за такъв вид продукти.  Повечето от тях са произведени в държави от Европейския съюз като Италия, Франция, Испания, Германия. За това съобщават от онлайн..

публикувано на 03.06.24 в 12:54

В Грузия влезе в сила противоречивият Закон за чуждестранните агенти

В Грузия влезе в сила противоречивият Закон за чуждестранните агенти, след като беше подписан от председателя на парламента Шалва Папуашвили, съобщава Ройтерс. Това стана факт, след като проправителствените депутати гласуваха миналата седмица за преодоляване на ветото на президента Саломе Зурабишвили, която критикува закона, посочват грузински..

публикувано на 03.06.24 в 12:53

В област Плевен са сформирани 394 секционни избирателни комисии

В област Плевен са сформирани 394 секционни избирателни комисии. В тях са ангажирани над 3000 членове. Обучението започва от днес - 03.06 и ще продължи до 7 юни.  РИК е създала организация всички да имат възможност да проведат такова, каза пред БНР адвокат Ярослав Димитров, председател на РИК в 15 МИР-Плевен.  Трябва да се..

публикувано на 03.06.24 в 12:37

Привилегировани граждани паркирали безплатно в центъра на София

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров обяви, че привилегировани граждани са паркирали безплатно в центъра на София в платената синя и зелена зона, без да имат право на това. Паркирането е ставало с карта, подписана от предишното ръководство на Столичната община, а сред привилегированите са били и синдикални лидери от КТ..

публикувано на 03.06.24 в 12:14

БДЖ определи като тероризъм срязването на спирачките на локомотив на гарата в Лом

От БДЖ определиха като тероризъм вандалската проява от събота, когато неизвестни срязаха спирачките на локомотив на гарата в Лом. Според експерти извършителят вероятно е бил наясно със спирачната система. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом На локомотива, готов за потегляне от Лом, са били..

публикувано на 03.06.24 в 12:11
Ружа Игнатова със съоснователя на ОneCoin Карл Себастиян Грийнууд.

Би Би Си: Криптокралицата Ружа Игнатова и връзките ѝ с подземния свят в България

Безследно изчезналата след измама за около 4,5 милиарда долара критпокралица Ружа Игнатова е била в дълбоки връзки с подземния свят в България и най-вероятно е брутално убита от човека, грижил се за нейната сигурност – Христофорос Никос Аманатидис, се посочва в материал на Би Би Си.  Тази вечер в рубриката "Панорама" Би Би Си ще излъчи пореден..

публикувано на 03.06.24 в 12:00

Проверяват сигнали за изборна търговия във Великотърновско

По 10 сигнала за нарушения на политическите права на гражданите работи Областната дирекция на МВР във Велико Търново. При специализирана полицейска операция днес са съставени предупредителни протоколи на хора, за които има данни, че на предходни избори са се занимавали с изборна търговия. На уязвими участъци в цялата Великотърновска..

публикувано на 03.06.24 в 11:41