Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибари от Момчилград се заканиха за щурм, Ловно-рибарското сдружение ги кани на среща

| Интервю
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

"Категорични сме. Няма да се спрем пред нищо и никой. Ще си отстояваме каузата и тя е оставки на директора и зам.-директора на Ловното стопанство". 

В това е категоричен Боян Топалов - един от организаторите на протеста на рибарите от Момчилград. Те се заканиха да щурмуват по суша и вода Еленовото стопанство край язовир "Студен кладенец", ако ръководството не подаде оставка. 

"Ако до петък ръководството не подаде оставка, следва друг протест. Няма да се спрем. Заповядайте и ще видите. Вече ни е писнало".

Според него тези хора не са направили нищо добро. "Мислят си, че това е бащиния". По думите му потърпевшите са десетки хора

В предаването "Преди всички" той разказа, че от ръководството на стопанството са счупили въдици на рибари, като обяснението е, че там е забранено да се лови. Там риболовът е разрешен, подчерта категорично Топалов.

Той обясни, че напрежението е от 2-3 години. Преди това рибарите не са имали такъв проблем.

Председателят на Националното ловно-рибарско сдружение - Съюз на ловците и риболовците в България Васил Василев подчерта, че нито един от протестиращите рибари не е направил опит да се свърже с него, преди да предприемат тези действия

"Участъкът, в който ограничаваме присъствието на любители-риболовци е в рамките 2 - максимум 2,5 км като брегова ивица. Заблуда е, че наши служители забраняват риболова на брега на язовир "Студен кладенец"", обясни той.

Никой не е изгонен от язовира, категоричен е Василев. 

Той отбеляза, че в момента приключва брачният сезон на елените лопатари. 

"Това е единственото място, където животните могат да влязат на водопой. Когато там има непрекъснато присъствие на хора, животните не могат да извършат този водопой", подчерта Васил Василев и добави, че такава е практиката и на други язовири. 

"Силно се надявам, че този случай не се експлоатира от хора, които са потърпевши от дейността на нашите служители. Надявам се тези акции на рибарите наистина да касаят техните лични усещания, а не са опити на бракониерите да се отърват от тези хора, които им пречат. Допускам, че не е невъзможно и силно се надявам, че не е така". 

Той покани на среща недоволните рибари, за да може да се уточнят позициите и да се намери решение.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) дават брифинг в сградата на Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат подобряване на във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 13:25
Димитър Главчев

Главчев е готов да остане премиер, ако третият мандат не бъде изпълнен

Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно от думите на самия Главчев, който по-рано днес отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук: "Министерският съвет е много сериозно предизвикателство от..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

Радев удостои с "Мадарски конник" посланика на Финландия

Президентът Румен Радев удостои с орден "Мадарски конник" първа степен посланика на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос. Дипломатът получи отличието за заслуги за укрепването на отношенията между двете държави. Мира Стефанова с още информация. Посланикът на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос работи активно за насърчаване на сътрудничеството..

публикувано на 23.07.24 в 12:47
Калин Стоянов

Пожарникари са прехвърлени от Ямболско на българо-гръцката граница

Голяма част от силите, които седем денонощия се бориха с огнената стихия в Ямболско, са предислоцирани на българо-гръцката граница, където е възможно огънят от гръцка страна да се прехвърли на наша територия. Това е информирал вътрешния министър Калин Стоянов, който проведе видеоконферентен разговор с гръцкия министър на климатичните кризи и..

публикувано на 23.07.24 в 12:41

Около 700 безработни могат да участват в дейности по преодоляване на щетите от огъня

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщиха от МТСП.  Средствата за сформирането на аварийните екипи в размер на 3,4 млн. лв. са осигурени след одобрено от министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов преразпределение..

публикувано на 23.07.24 в 12:38

Един загинал и петима ранени при украинско нападение в пристанище в Керченския пролив

Един човек е загинал, а петима са ранени при украинско нападение с дронове срещу ферибот в акваторията на пристанище Кавказ, в южната част на Краснодарския край, съобщи губернаторът на района. Агенция Франс прес отбелязва, че поразеният ферибот се намира в пристанище в Керченския пролив, разделящ Русия от Крим. Засега няма коментар от..

публикувано на 23.07.24 в 12:27

ЕК отпуска 80 млн. евро за по-бърз интернет в Гърция

Европейската комисия отпуска 80 милиона евро за по-бърз интернет за гърците.  В сравнение с България интернетът в съседната страна е по-бавен и по-скъп, сочи европейско проучване. С ваучери до 200 евро гърците ще си осигурят високоскоростен интернет съгласно европейската схема за "гигабитови ваучери". Право на тази помощ имат физически..

публикувано на 23.07.24 в 11:52