Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наши специалисти откриха нов метод за проследяване и контрол на яйчниковата стимулация при инвитро

| Репортаж
Снимка: pixabay.com

Екип от български медицински специалисти в сферата на репродуктивната медицина откриха нов метод за проследяване и контрол на яйчниковата стимулация за инвитро лечение. Технологията спестява до 2 000 лв. разходи на двойките по време на инвитро процедура. Друго голямо предимство е, че измерванията се извършват от самия пациент в домашни условия, което намалява стреса от честото взимане на кръв за определяне на серумните хормонални нива.

Преди около 3 години д-р Явор Владимиров - специалист в сферата на репродуктивната медицина, и екипът му разбират, че компания, базирана в Съединените щати, предлага на пациентите си тестове за определяне на овулацията:

"Един от тези компоненти за определяне на овулация е естрон три-глюкуронида в урината. Всъщност той е функция на естрадиола – деривата, отпадъчния продукт на естрадиола. Свързахме се с тази компания и по наш тертип създадохме нов дизайн в измерването именно на този хормон естрон три-глюкуронида".

След това разработват платформа, на която пациентите ежедневно качват резултатите от изследванията, проведени в дома им. Посредством тази платформа показателите стават достъпни и за лекарите, които по своя преценка решават дали пациентът може да продължи да извършва тази процедура сам или е необходимо до посещава медицинско заведение. Ако няма наличие на някакви отклонения в данните, пациентът посещава клиниката само веднъж в края на стимулацията.

"Първоначалната стъпка беше с един ултразвуков преглед, а именно изследване на урината всеки ден от пациента и в края на стимулацията пациентът посещава един път клиника. В последствие установихме, че този един ултразвуков преглед може да го спестим на хората. И създадохме НУМОС".

Името "НУМОС" е съкратеното от английски - Non-Ultrasound Monitoring of Ovarian Stimulation - или контрол на стимулацията без ултразвукова методика и регулярно взимане на кръв за хормони.

"4 основни компонента са в новия протокол за контрол на стимулацията без ултразвук. А именно: определение на яйчников резерв при жената предварително. На база брой антрални фоликули, анти-мюлеров хормон, възраст на пациента, тегло и информация дали този пациент е пушил ли не. Другият компонент е определяне на така наречения протокол за стимулация, да се елиминира риска от яйчников хиперстимулационен синдром. Третият компонент е използване на динамиката на промяна в определени хормони в урината. Това нещо пациентите го изследват вкъщи с малък преносим анализатор и резултатите ги изпращат на специална платформа до клиниката и лекарят анализира динамиката на промяна. Въз основа на тази промяна ние можем да контролираме този процес на стимулация. Четвъртият компонент е определяне деня на фоликулярната пункция, т.е. кога да извадим яйцеклетките. Той се определя на база особеностите на менструалния цикъл".

Доктор Владимиров разясни и как протича една инвитро процедурата:

"Може да се раздели условно на 2 фази. Първата фаза това е яйчниковата стимулация, а другата е така наречената ембриологична част. В яйчниковата стимулация от менструалния цикъл, когато започне това е втори или трети ден и продължава между 10 и 12 дни, в които всеки ден се правят подкожни инжекции. Като целта е да се образуват повече фоликули, респективно яйцеклетки и тази яйчникова стимулация завършва с фоликулярна пункция. Именно изваждане на яйцеклетките. Следва оплождане тези яйцеклетки в ембриологичната лаборатория, създаване на ембриончетата, които са необходими и връщане на тези ембриони в маточната кухина, казва се на наш език "ембриотрансфер". 

Според лекаря е хубаво повече хора да знаят най-общо какво представлява инвитро технологията:

"Защото тя в последните години стана основен метод за лечение на безплодие, а все повече и повече хора имат този проблем. И най-вече се увеличава групата на хората със стерилитет с неизяснен произход. Какво представлява? Всичко е наред при тези мъже и жени или има много малки отклонения и дълги години нямат бременност. Много често се подхожда към инвитро лечение чрез инвитро процедура с цел реализация на бременност".

Новата технология за проследяване на яйчниковата стимулация се разработва в продължение на 3 години, а резултатите от нея вече са докладвани на два конгреса на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология в Копенхаген и в Атина. По думите на доктор Явор Владимиров новият метод е посрещнат с огромно любопитство от страна на колегите му.

"Какво е предимството на този подход? Целта е най-вече да се спестят разходите на пациентите - от една страна ултразвуковите прегледи и взимане на кръв за хормони и индиректните немедицински разходи, които са свързани с пътуване, хотелско настаняване, хранене. Много важно е да отбележа, че ние спестяваме и времето на пациента, защото всяко посещение на пациента е обикновено няколко часа на ден".

Новият метод използва и изкуствен интелект при обработката на данните:

"Когато са зададени определени параметри, той ще ги следи тези параметри дали се изпълняват в горна и долна граница и ще дава съвет на пациента дали да се обади на лекаря или дали да продължава стимулацията".

Доктор Явор Владимиров отчете и факта, че първоначално пациентите подхождат с недоверие към нововъведенията и че за налагането на един нов метод се изискват години:

"До преди 10 години замразяването на ембриони и яйцеклетки беше технология, която е вторична, т.е. ако останат ембриони, те биват замразени. Сега връщането на ембрионите в цикъла не е най-удачно, а е удачно да замразим всички ембриони, защото разменения ембриотрансфер се установи, че има много повече предимства. Децата, родени от размразен ембриотрансфер, са с по-добри неонатологични параметри и по-висока успеваемост".

Доктор Владимиров смята, че всеки лекар, който иска да се развива, трябва да прави наука:

"Защото когато правиш наука, ти виждаш на 1 метод какъвто и ще да е неговото развитие, неговите плюсове и минуси. Колкото един специалист владее повече техники за лечение, толкова е по-висока неговата квалификация".

Затова той съветва пациентите, когато търсят лекар, да избират не по симпатии, а по това какво е учил, и какво е направил, къде е публикувал и как се е развивал през годините.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът гласува проект за правилник за дейността му

В условията на промяна в парламентарните групи след разделянето на ДПС и в очакване за връчване на втория мандат на Продължаваме промяната- Демократична България, Народното събрание ще гласува проект на правилник. Временната комисия отхвърли предложението депутатите да не получават възнаграждения по време на предизборна кампания за..

публикувано на 12.07.24 в 07:33

Летище в Милано ще носи името на Силвио Берлускони

Вече е официално, че летище "Малпенса" в Милано ще носи името на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони. Опозиция в Италия срещу идеята летище да носи името на Силвио Берлускони Това съобщи министерството на транспорта, ръководено от Матео Салвини. Уточнява се, че заповедта на Националния орган за гражданска авиация Enac, влиза в..

публикувано на 11.07.24 в 21:14

Ивелин Михайлов от "Величие" допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест

След създаването на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления от Ивелин Михайлов, член на партия "Величие" и управител на комплекс "Исторически парк" във ветренското село Неофит Рилски, самият Михайлов допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест...

публикувано на 11.07.24 в 21:00

Регионалният министър инспектира строителството на АМ "Хемус"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова e инспектирала строителството на магистрала „Хемус“. Работи се в отсечката между 132 -я и 139-я км, където се извършва оформяне на скатове и се изгражда колектор и дренаж. Към днешна дата участъкът от "Боаза" до пътния възел „Дерманци“ е изграден около 68%. Той е с..

публикувано на 11.07.24 в 20:32

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати ще напуснат групата на ДПС. Към днешна дата в нея остават 25-има народни представители и тя е вече..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и гостите на града и почиващите по балнеосанаториума ще имат среща с повече или по-малко известни, но..

публикувано на 11.07.24 в 19:57