Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Основният залог на ДПС е Пеевски да излезе от санкцията "Магнитски", а движението да се легитимира като проевропейска партия"

Проф. Димитър Вацов: ДПС и ГЕРБ много силно извиват ръцете на правителството

"Темата за антируските мерки истерично заглушава възможността да се направи смислена вътрешна реформа"

| Интервю
Снимка: Силвия Великова

ДПС и ГЕРБ много силно извиват ръцете на правителството. Това заяви пред БНР политологът проф. Димитър Вацов. 

"Включително  и с това, че отложиха вота. Трудно ми е да повярвам обаче, че утре ще свалят правителството".

Причината за това извиване на ръце обаче остава непрозрачна, посочи политологът.

"От една страна, ПП-ДБ нямат убедителни аргументи да откажат да се прекрати дерогацията на "Лукойл". Стряскаща е обаче и тази радикалност на ГЕРБ и ДПС по темата"

Става дума за един по-цялостен пазарлък от страна на ГЕРБ и ДПС – значителна част от икономическите лостове на държавата да дойдат пак при тях, смята проф. Вацов. 

"Изпреварващо, още преди ротацията, но подготвяйки я, те се пазарят. Пазарят се и за това какъв да бъде бюджета догодина. Стрелите са насочени към Асен Василев. Мисля ,че правителството държи да не притиска рафинерията, за да вземе някакви пари, които не може да бъде сигурно, че ще вземе през агенция "Митници"  и НАП.

Натискът е да се направи един по-постен бюджет по старата схема на ГЕРБ и в края на годината да има излишък, който да бъде преразпределен.

Но ние виждаме един нов тип политика – на инвестиция в потреблението, което да доведе до по-високи постъпления в хазната". 

Цялата мисъл за съдебна реформа и конституционни промени отиде на заден план, отбеляза проф. Вацов.

"Темата да се вземат антируски мерки истерично заглушава възможността да се направи смислена вътрешна реформа. 

Парадоксално е Делян Пеевски, който въведе със своята медийна група руската пропаганада на български терен, сега да е най-големият антикремълски ястреб.

Основният залог на ДПС е Пеевски да излезе от санкцията "Магнитски", а движението да се легитимира като проевропейска партия, която може да управлява европейски пари, подчерта анализаторът.

"Руските пари в момента са проблематични и са несравнимо по-малко от това ,което България получава през европейските програми". 

Не мисля, че утре ще имаме развръзка – нито с падането на правителството, нито със сключване на някакво примирие между некоалиционните партньори. Напрежението ще остане, прогнозира той.

"Най-вероятно става въпрос за пазарене за вкарване на определени политики в бюджета преди той да бъде гласуван от НС.

Денков и Асен Василев гледат максимално спокойно да отлагат решенията. Предполагам, че няма да хвърлят сега оставка. Ще има поне една седмица на договаряне".

Цялото интервю на Диана Янкулова с проф. Димитър Вацов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед към Акропола в Атина.

Гърция: Спешни мерки срещу високата цена на тока

Правителството в Атина взема спешни мерки срещу високата цена на тока. Премиерът Кириакос Мицотакис свика извънредно заседание на Министерския съвет. Цената за мегаватчас през деня скочи на 500 евро.Цените на едро се увеличиха с 60%.Говорителят на правителството Маринакис съобщи, че се обсъжда поставяне на лимит на цената на едро, както и..

публикувано на 16.07.24 в 11:48
Албена Пекова

Албена Пекова, "Величие": Правителство в този парламент не може да бъде полезно

Председателят на партия "Величие" Албена Пекова заяви, че правителство в този парламент не може да бъде полезно. Централният съвет на партията призова 7 от своите депутати да напуснат Народното събрание, а останалите 6 да внесат предложения за възстановяване на Конституцията, за продължаване на изграждането на АЕЦ "Белене" и за промени в..

публикувано на 16.07.24 в 11:28

"Истина или лъжа?" - отговорът в Етнографския музей в София

От днес до 20 октомври Домът на европейската история към ЕП в Брюксел и Националният етнографски музей в София организират изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Тя може да бъде посетена в залите на Етнографския музей, а официалното ѝ откриване е тази вечер от 18 часа.  Пред БНР директорът на музея гл. ас. д-р Иглика..

публикувано на 16.07.24 в 11:22

Катастрофа с една жертва на пътя Русе - Плевен край с. Пейчиново

Движението по пътя Русе - Плевен в района на село Пейчиново е затруднено поради катастрофа. Лек автомобил е опитал да направи обратен завой, но при маневрата е бил ударен от движещ се направо и в лентата ти товарен камион. Водачът на лекия автомобил е загинал, а спътничката му е откарана в русенската болница.  Движението в района..

публикувано на 16.07.24 в 11:07

Радев: Тези дни ще взема решение за втория мандат

Президентът Румен Радев заяви, че тези дни ще реши кога ще връчи втория мандат на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Аз очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на другите парламентарно представени партии ще бъдат ясен..

публикувано на 16.07.24 в 11:02

Забрана за работа на открито по обед в Гърция

В Гърция въведоха тотална забрана да се работи на открито в обедните часове на високи температури. Днес е пореден ден с висок риск от пожари. Да се затворят спешно всички археологически музеи от 12 на обяд до 17 часа, настояват лекари и депутати. Вчера въпреки забраната за работа в тези часове Акрополът в Атина беше отворен за..

публикувано на 16.07.24 в 11:01

10 години затвор за мъж, прострелял бившата си приятелка и бащата на децата ѝ в Благоевград

Десет години затвор наложи окръжният съд в Благоевград на 50-годишния мъж, който в края на миналата година на детска площадка простреля бившата си приятелка и бащата на децата ѝ.  Присъдите, които получи Бисер Вехов от разложкото село Баня, са две. Едната е за незаконно притежавано огнестрелно оръжие - престъпление , за което той получава две..

публикувано на 16.07.24 в 10:59