Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Байдън има нужда от геополитическо спокойствие, защото навлиза в изборна година"

Владимир Шопов: Общият резултат от срещата между Джо Байдън и Си Дзинпин е едно временно примирие

"И САЩ, и Китай придобиха ясна представа за това как изглежда структурата на политиката на партньор и конкурент"

| Интервю
Владимир Шопов
Снимка: Ани Петрова

"Планетата Земя е достатъчно голяма, за да успеят и двете страни, а успехът на едната е възможност за другата", заяви китайският президент Си Дзинпин при срещата си с Джо Байдън в Сан Франциско. Той добави, че конфронтацията има сериозни последствия и за двете държави.

"Двете страни стигнаха до общо разбиране, че темпото на влошаване на отношенията трябва да бъде овладяно. Общият резултат от срещата е едно временно примирие.", обясни пред БНР политологът Владимир Шопов. 

Байдън има нужда от геополитическо спокойствие, защото навлиза в изборна година, а обществените проучвания са притеснителни, посочи политологът.

Китайската мотивация идва от множащите се икономически проблеми, обясни той.

"През последните месеци започват да приличат на управленска криза. Те видяха, че започва да се изчерпва този по-агресивен поведенчески модел. Обществените проучвания показаха, че Китай започва да губи доверие в различни части на света". 

Шопов припомни, че военната комуникация между САЩ и Китай на най-високо ниво беше прекратена през 2022 г. след посещение на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван. 

"Възстановяването на това ниво на комуникация е в полза и на двете страни"

Важно е също създаването на обща работна група за работа с изкуствен интелект, отбеляза политологът в предаването "Събота 150".  

"Започва дискусия за ограниченото му използване в определени елементи от военните дела".

Постигната беше и договорка за утрояване на капацитета за производство от въобновяеми източници, посочи Шопов. 

При обсъждане на отношенията с Тайван, китайската страна за първи път изложи конкретни сценарии, при които може да се стигне до реална военна ескалация между двете страни, обясни той.

"Си Дзинпин каза, че процесът на обединение с Тайван е необратим и ще се случи". 

В Тайван предстоят и избори, отбеляза политологът. 

Двете основни опозиционни партии се споразумяха да излъчат общ кандидат за президент на вота на 13 януари срещу сегашния избраник на управляващата Демократична прогресивна партия. Това обединение може да наклони везните в полза на кандидат, който подкрепя сближаването с Китай. 

Китай през последните седмици ескалира изключително много напрежението в Южнокитайско море, напомни Шопов.

"Имаше директен сблъсък между морски съдове на Филипините и на Китай. Там може да станем свидетели на някакъв инцидент. САЩ и Филипините имат договор, който обвързва Вашингтон с оказване на директна военна подкрепа".

През последната година и САЩ, и Китай придобиха  ясна представа за това как изглежда структурата на политиката на партньор и конкурент. 

"И за двете страни е ясно, че нито Вашингтон ще промени политиката си за ограничаване на технологичните възможности за стопански скок на Китай, нито САЩ очакват от китайска страна да заеме коренно различна позиция по отношение на Тайван". 

Цялото интервю на Деян Йотов с Владимир Шопов може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Русия вижда НАТО като сериозна заплаха за сигурността си

Русия вижда НАТО като заплаха за сигурността си, и то много сериозна. Това стана ясно от реакцията на говорителя на Кремъл по повод декларацията на държавните и правителствените ръководители на Алианса на срещата им във Вашингтон. "НАТО продължава да приближава инфраструктурата си към границите на Русия и цели да ѝ нанесе стратегическо поражение. Това..

публикувано на 11.07.24 в 18:12
Йенс Столтенберг

НАТО: Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността ни

Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността на НАТО. Това се казва в заключителната декларация от втория ден от срещата на върха на Алианса, която се провежда във Вашингтон.  В декларацията е заложена допълнителна военна подкрепа за Киев в размер на 40 милиарда евро. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг зави: "Не..

публикувано на 11.07.24 в 17:58

Комисията за нерегламентираните влияния в правосъдната система с нов опит да изслуша Сарафов и Цацаров

Новата временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт с групите около разстреляния в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса и около намиращия се в неизвестност бивш следовател Петьо Петров-Еврото, ще направи отново опит да..

публикувано на 11.07.24 в 17:52

"Фердинанд - погребаният цар" по БНТ на 12-и юли

След близо 106 години българският цар Фердинанд се завърна в България! Тленните му останки бяха погребани в криптата на любимия му дворец "Врана". Писмата на царя, предадени от внука му Симеон Сакскобургготски на Държавния архив, говорят за голямата му носталгия към България през годините след абдикацията му.  През 1942 година Старият цар..

публикувано на 11.07.24 в 17:52

Общините: Трябва пълна преработка на предложения от МРРБ Закон за водоснабдяването и канализацията

Националното сдружение на общините, чийто Управителен съвет заседава при закрити врата в Арбанаси, се обяви за пълна преработка на предложения от регионалното министерство (МРРБ) нов проект на Закона за водоснабдяването и канализацията. Кметовете приеха декларация до министър Виолета Коритарова, в която се обявяват срещу окрупняването на сектора..

публикувано на 11.07.24 в 17:46

Отстраниха съветите на директорите на 6 важни за София общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:29

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян, съобщи пожарната пред местните медии. Пожар обхвана кулата на готическата катедрала в севернофренския град. Инцидентът, подобен на този с парижкия храм "Нотр Дам" преди пет години, е станал по време на ремонт.  В зоната около храма е изграден защитен кордон. Започнало е и изнасянето на ценния..

публикувано на 11.07.24 в 17:08