Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Не мога да мълча за недъзите на Живков и Толстой!

| Коментар

Хайде отново здравейте и добър ден във всяко едно отношение, уважаеми радиослушатели, скъпи съучастници!

Надявам се да не сте пострадали в някой сблъсък със силите на реда и да не са ви хванали пияни зад волана да фъфлите на латински. Надявам се да не ви люби змей и да не ви гони Магнитски, въобще се надявам всичко да е наред и да не страдате прекалено от някакви лични или обществени недъзи.

Както примерно някои почитатели на българския футбол страдат от малформациите на БФС. А самият БФС страда от преследванията на “безработни футболисти”, както старото поколение футболни деятели нарича опозицията в техния съюз.

Тая седмица събитията ме хвърлиха в едни асоциации, спомних си някакви публицистични факти от миналото.

Спомних си значи една статия на граф Лев Толстой от 1908 година, както и една друга статия от някогашния пръв държавен и партиен ръководител Тодор Живков. Втората статия е по-нова, тя е публикувана на 13 юни 1970. Тази дата по някаква прищявка на Съдбата се пада точно на 11-я рожден ден на бъдещия пръв държавен и партиен ръководител Бойко Борисов.

Между другото, когато се правят тия популярни сравнения между Бойко Борисов и Тодор Живков, трябва да се отчита фактът, че политическото дълголетие на Борисов протича в много по-конкурентна среда и кажи-речи истинска деморатична избирателна система. Борисов се бори с много по-тежки трудности и сложности.

Но да се върнем на статиите, които изрових не от жълтите вестници, а от пожълтелите страници.

Ако сте участвали в протестите срещу БФС, вероятно сте от хората, които казват за себе си: “Не мога да мълча!”

И това всъщност е заглавие на статия от Лев Толстой - “Не могу молчать!”

Тази статия изразява идеите на Лев Толстой за това, че земята не трябва да е обект на собственост и че насилието не може да се унищожи посредством насилие.

Демек - ако пренесем тия идеи в нашия контекст - водното оръдие само усилва ексцесиите. Нахлуването в чужда държава с фалшивия аргумент, че защитаваш сънародниците си, води до стотици хиляди жертви най-вече сред тия, които освобождаваш. Терорът на "Хамас"   предизвиква в отговор държавен терор. Взаимният терор не решава нищо и става просто начин на живот и смърт.

Също така старият граф Толстой се обявява против смъртното наказание, разказва мрачни битови подробности от професията на палача и хока властите, че са развалили и развратили народа, затова стават такива проблеми като революции и стихийно насилие.

Толстой обаче си представял неща, които не са много реални - тая работа с липсата на собственост не е за нашата цивилизация! Още Платон имаше някакви такива фантастики за Идеалната държава, в която няма поети и няма лична собственост - и нищо не излезе от тия му мисловни конструкции. Платон е голяма катастрофа като политик - някакъв негов познат владетел го викал в Сиракуза да помага по политическата част и после така се изпокарали, че Платон едвам се измъкнал цял.

Аз впрочем се опитвам и да си представя какво ли е да хванат Платон да кара колесница пиян и той да заваля на древногръцки…

Граф Толстой тая статия я писал две години преди да тръгне за България и да умре по пътя. Статията “Не могу молчать” била предшествана от кореспонденция с тогавашния премиер в царското правителство Петър Столипин. Тоя Столипин е син на оня Столипин, дето се е сражавал тука с турците в Освободителната война, а после бил управител на Източна Румелия. Столипин, впрочем, като министър-председател е участвал активно в потушаването на първата революция от 1905 г., което е било мътна и кървава работа, не като да разгониш протест с водно оръдие.

Толстой обаче не се разбирал със Столипин-Младши, повече си имал уважението с Махатма Ганди, с когото си пишели дружески писма с много сърца-емотиконки.

Та значи малкият Столипин и големият Толстой се познавали от едно време. Лев Николаевич почнал да пише остри писма до премиера Столипин, в които му се кара и му обяснява как да управлява правилно. Толстой по това време е световна знаменитост и премерът Столипин му отговаря доста сдържано, защитавайки позициите на царската власт.

И като си поразменили някое и друго писмо, граф Толстой си обобщил мислите в тази голяма статия - “Не могу молчать”. Преди, вика, мълчах, вече не мога да мълча! И това казва в края на дългия си живот, от който писателското му наследство възлиза на 90 тома събрани съчинения! 90 тома - при положение, че мълчал известно време. Представяте ли си, ако не беше мълчал, колко още нещо щеше да надращи тоя неуморим граф, който не е графоман, а велик писател. И е роден на моята дата, и също като Платон и като мен е бил гимнастик.

Да, скъпи съучастници - аз, Платон и Толстой сме били гимнастици и не се интересуваме от футбол.

Затова няма да коментирам статията на другаря Тодор Живков за недъзите на българския футбол. 

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на ДПС Делян Пеевски (в центъра) даде изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024г.

Делян Пеевски за публикациите с писмо до посланици: Това е компромат

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски смята, че въпросът с 17-те поддръжници на Ахмед Доган е вътрешен за партията. В писмо до медиите този следобед 17-те депутати посочиха причините, поради които няма да участват в заседанието на парламентарната група. И поставиха под въпрос легитимността на Пеевски. В НС заседава ПГ на..

публикувано на 09.07.24 в 20:24

Излезе първото класиране в УНСС

Излезе първото класиране в Университета за национално и световно стопанство, записването на новоприетите студенти е от 10 до 13 юли, съобщават от висшето училище. Записването се извършва онлайн и в сградата на УНСС в отдел "Студенти – бакалавър " - партерен етаж, кабинет 1029-А, а така също и в Регионалния център за дистанционно обучение (РЦДО –..

публикувано на 09.07.24 в 20:13

Държавата с ангажимент по казуса с имота, в чийто обхват е античният град Хераклея Синтика

Държавата поема ангажимент да реши проблема с частния имот, който попада в обхвата на античния град Хераклея Синтика, за да могат археолозите спокойно да продължат работата си. Това заяви министърът на културата Найден Тодоров, който на място се запозна с най-новата находка на екипа на професор Людмил Вагалински - монолитната статуя на Хермес...

публикувано на 09.07.24 в 19:48

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава в навечерието на поредния кръг от преговори за примирие.  Десетки хиляди мирни жители бягат пред настъпващите израелски войски, съобщава Франс прес. От квартала "Шуджая", където израелските сили започнаха новата си операция в края на юни, бойните действия се..

публикувано на 09.07.24 в 19:25
Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на вдовицата на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина в сибирски затвор в началото на тази година, съобщава Ройтерс. Заповедта означава, че Юлия Навалная, която живее в Германия, ще бъде задържана ако стъпи отново на родна земя. Според руските магистрати тя следва да бъде издирена заради членуване в екстремистка..

публикувано на 09.07.24 в 19:20
Димитър Главчев

Димитър Главчев: В позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо

Лидерите на 32-те страни-членки на НАТО се събират във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.  Командна структура на НАТО в Германия ще поеме обучението и екипирането на украинските войски. Алиансът ще назначи и свой висш служител в Киев за укрепване на сътрудничеството с Украйна,..

публикувано на 09.07.24 в 19:10
Делян Пеевски дава изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024 г.

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието.  Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11