Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперните филми на “Киномания“

Кадър от “Травиата“ на Дзефирели
Снимка: Киномания

37-ото издание на “Киномания“ има специален фокус върху оперното изкуство. Още преди официалното откриване на фестивала, в кино “Одеон“ започнаха прожекциите, посветени на 100-годишнината от рождението на великия италиански режисьор Франко Дзефирели. С филма “Калас – Париж 1958“ пък форумът чества 100-годишнината от рождението на оперната легенда Мария Калас.

Първата прожекция беше на “Бохеми“ на Дзефирели. Филмът с Мирела Френи, Джани Раймонди, Роландо Панерай, Адриана Мартино и Джани Мафео с хора и оркестъра на Миланската Скала под диригентството на Херберт фон Караян е заснет в студио в Милано и записан в Мюнхенската опера през 1965 г. Ако сте пропуснали, следващите му прожекции ще бъдат в “Люмиер“ на 27-и ноември от 18.30 ч. и в Дома на киното на 2-и декември от 14 ч.

Оперната програма продължи с прожекцията на“Травиата“ на Дзефирели с Тереза Стратас, Пласидо Доминго, Корнел Макнийл и Алън Монк с хора и оркестъра на Метрополитън под диригентството на Джеймс Ливайн. Саундтракът на филма е носител на награда “Грами“ за най-добър оперен запис, а лентата е отличена с награди БАФТА за художник и за костюми. Следващите прожекции ще бъдат в “Люмиер“ на 24-и ноември от 18.30 ч. и в Дома на киното на 2-и декември от 14.30 ч.

На 15-и ноември оперната линия, посветена на творчеството на Дзефирели, ни предложи прожекции на “Селска чест“ и “Палячо“. Аз присъствах на първата от тях – с Пласидо Доминго, Елена Образцова, Ренато Брузон и Федора Барбиери. Първоначално италианската телевизионна мрежа RAI проявява интерес да запише премиерата на “Селска чест“, но Дзефирели предпочита да направи филм, а не филмиран спектакъл и за по-голяма автентичност снима част от сценитев Сицилия. Филмът е завладяващ – и с високата класа на певците, и с артистичната им игра, и с цялостната концепция на великия Дзефирели. Следващите прожекции на “Селска чест“ ще бъдат в Дома на киното на 26-и ноември от 16 ч. и в “Люмиер“ на 2-и декември от 14.30 ч. “Палячо“ с Тереза Стратас, Пласидо Доминго, Хуан Понс, Флориндо Андреоли и Алберто Риналди ще има още една прожекция на 2-и декември от 16 ч. в Люмиер. Филмът е заснет в Миланската Скала. Показан е в Кан през 1987 г. извън конкурсната програма, а Дзефирели получава награда “Еми“ за най-добър режисьор в категорията “Програмиране на класическа музика“.

Още един филм на Дзефирели – “Отело“, с Пласидо Доминго, Катя Ричарели, Хустино Диас, Урбано Барберини и Петра Малакова можете да гледате на 29-и ноември в Одеон от 18 ч. или на 3-и декември в “Люмиер“ от 17 ч. Филмът е номиниран за БАФТА и за “Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм.

Филмът “Калас – Париж 1958“ ни пренася на дебюта на Мария Калас в Парижката опера на 19-и декември 1958 г. На грандиозното светско събитие присъства каймакът на френското общество, а оперната дива е блестяща и вокално, и артистично. Лентата ще има още две прожекции – на 26-и ноември в “Люмиер“ от 17.45 и на 27-и ноември от 19 ч. в Дома на киното.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Денеш Варьон

Пианистът Денеш Варьон: Можем да учим много от големите имена в миналото

Щастлива среща в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" с прочутия унгарски пианист Денеш Варьон – един от най-високо ценените изпълнители на международната музикална сцена в наше време.  През юни в Цюрих той беше част от реномираното жури на конкурса за пианисти „Геза Анда“ 2024 . Самият той е победител в петото му издание през 1991 г. –..

публикувано на 09.08.24 в 19:22

Забележителни участия на Баховия фестивал в Лайпциг

Баховият фестивал в Лайпциг се проведе от 7 до 16 юни тази година. Двадесет и петото издание в новата му история беше особено важно за нас, защото в него се включиха двама млади български изпълнители. Китаристът Георги Димитров-Жожо беше първият български артист със самостоятелен рецитал на този форум, както и първият китарист в историята на..

публикувано на 09.08.24 в 18:51
Проф. Люба Енчева

Спомен за проф. Люба Енчева

На 9 август отбелязваме 110-годишнината от рождението на забележителната българска пианистка и клавирна педагожка проф. Люба Енчева - музикантка с международна известност и кариера.  Тя имаше огромен репертоар, с размах свиреше концертите на Бетовен, Бах, Шуман, Менделсон, Рахманинов, Шопен. Беше блестяща камерна изпълнителка - изнасяше сонатни..

публикувано на 09.08.24 в 17:14

Изкуство с благотворителна цел - 14-о издание на "Арт Емона"

Поредното издание на "Арт Емона" се провежда до 15 август в село Емона. Това е 14-ият брой на фестивала на изкуствата с благотворителна цел. За втора година София Филм Фест на път - ЕМОНА | 2024 ще бъде част от програма на Фестивал Арт Емона 2024 . Картините на художниците, участващи в пленера, ще бъдат продадени на търг с..

публикувано на 08.08.24 в 16:21
Академия Роза 2023 с участието на Светлин Русев

"Академия Роза" обучава млади оркестранти в Шипка

Фондация „Академия Роза“ подготвя четвъртата си поред Лятна музикална академия в град Шипка.  Събитието ще се проведе между 8 и 17 август - в рамките на 10 дни, 42 подбрани чрез конкурс деца от музикалните училища в страната и от чужбина ще изучават тънкостите на оркестровото свирене.  Творчески ръководител и диригент на Академията отново ще бъде..

публикувано на 07.08.24 в 19:45
Добромир Банев

Добромир Банев: "Всички дни ще се казват неделя" е по-мъдра от другите ми книги

Един от най-популярните съвременни български автори Добромир Банев ще представи в Царево на 14-и август своята нова книга с поезия "Всички дни ще се казват неделя". Тогава ще бъде и официалното представяне на съвместен проект, реализиран от Община Царево - на крайбрежната алея в Ахтопол са разположени пейки, които са във формата на книги..

публикувано на 07.08.24 в 16:53
Надя Тончева

Надя Тончева с концерт на 7- ми септември в кино Кабана в столицата

Много музиканти наричат музиката свой дом. Тя дава свободата да комуникираш лесно с толкова много хора и места по света. Прави общуването свободно, не го ограничава в рамки, лесно намира приятели, създава връзки, отваря нови пътища. Музиката е вариабилна – стилово, жанрова, вкусово . Музиката се развива и обогатява. Превръща се в приятна компания и..

публикувано на 07.08.24 в 11:06