Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Закона за професионалното образование в помощ на дуалното обучение. Приложим ли е швейцарският опит в България?

Проблем за туристическия бранш: Обучените кадри бягат

| Репортаж
Снимка: радио Видин

Туристическият бранш изпитва остра нужда от добре квалифицирани кадри, които след завършване на обучение да остават трайно на работа в сектора. Те посочват, че обучението трябва да съответства на нуждите на бизнеса. В парламента са внесени промени в Закона за професионалното образование, които ще бъдат в подкрепа на дуалното обучение. Ще бъде разработен нов списък на професиите за професионално образование, по който ще се осъществява обучение, ще се премине към по-широкопрофилни професии. 

16% от учениците, които се обучават с професионално направление, са в сектор туризъм. Основният проблем е, че след завършване на образованието си, голяма част от тях не продължават професионалния си път в този сектор. Нужно е да се помисли как да бъдат спечелени за каузата на туристическата индустрия, подчерта заместник-министърът на образованието Мариета Георгиева на събитие в присъствието на представители от туристическия бизнес. Тя уточни, че дуалната форма на обучение работи повече от 7 години в Бълграия. По думите й обаче работодателите не са много добре запознати какво представлява дуалното обучение.

През септември е приета стратегическа визия за развитие на дуалното образование в България. В момента предстоят промени в Наредбата за дуално обучение. Целта е да се предотвратят всички констатирани затруднения в последните 6 – 7 години пред нормалното му развитие, посочи Мариета Георгиева.

Нужно е да се намери правилната регулация, така че да се подпомогне процесът на задоволяване на нуждите на реалния сектор с добре подготвена работна сила. Ще се търси обсъждане сред максимално широка аудитория, като е нужна активността на бизнеса, подчерта още тя.

Предвижда се не само финансиране от Швейцария по проекта "Домино", но и адаптиране на швейцарския опит спрямо българските условия. През следващата година ще се осъществи неговия втори етап.

Нужни са не само промени в образованието, но и законодателни мерки, казва Желязко Каракашев – преподавател в колежа по туризъм към Икономическия университет във Варна и завършил образованието си в Швейцария.

За участие в събитието са поканени български общини със значителен туристически потенциал, представители на туристическия бизнес, екскурзоводи, партньори от водещи висши учебни заведения, официални гости от висшата държавна администрация. В програмата на събитието е предвидено и посещение на емблематични туристически обекти в общината, както и запознаване с новости на туристическия продукт както на Пловдив, така и на други участници.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Дупница цената на водата е почти трикратно увеличена

Цената на питейната вода в Дупница вече е почти трикратно увеличена -  от 1,37 лв.  до 3,74 лв. за кубически метър , след като на практика фалиралото общинско ВиК дружество, със задължения от около 3 милиона лева, е в ликвидация, а градът и 16-те села от 1 август се обслужват от "Кюстендилска вода". Същевременно общинските съветници трябва да..

публикувано на 04.08.24 в 21:00
Заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева.

Д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието и храните на мястото на Таня Георгиева, която беше освободена след нейна молба по лични причини.  Таня Георгиева подаде оставка като зам.-министър на земеделието Кандидатурата на Василева, която до момента заемаше поста на..

публикувано на 01.08.24 в 18:47
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Covid-19 не може да се нарече сезонен, ще е активен през цялата година

" Covid-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция . За  Гърция и Белгия има данни за ръст  на заболелите,  в САЩ има също сериозен ръст  в отделни щати, което означава, че изменчивостта на този коронавирус продължава, каза за "Нощен Хоризонт"  вирусологът проф. Радка Аргирова . Три вируса излагат на риск почивката на кипърци..

публикувано на 01.08.24 в 09:55

Цветан Цветанов: При бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара

"При една ситуация на бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара. Възможно е кръгът около Пеевски и този около Чакъров да бъдат в различни конфигурации с други партии – мандатоносители и с наименованията на коалиции, които обаче няма да бъдат "ДПС".  Такава прогноза направи пред БНР Цветан Цветанов, председател..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35