Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако има ротация, тя ще презареди мнозинството, но няма да се изчерпи със смяна на премиера, смята той

Димитър Ганев: Битката е за баланси вътре в сглобката, а не за игра извън нея

Електоралната картина в момента говори за съотношението между твърдите ядра, затова няма размествания, подчерта политологът

| Интервю
Димитър Ганев
Снимка: БТА

Няма как да се очаква революционна промяна в електоралните нагласи - не защото ситуацията в страната не е динамична и няма имиджови щети за няколко от формациите, а защото активните гласоподаватели вече са останали изключително нисък брой.

Това обясни в интервю за БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

"Електоралната картина в момента по-скоро говори за съотношението между твърдите ядра. Голяма част от електоралната периферия се е оттеглила и отказва да упражни правото си на глас. Именно затова през последните няколко месеца не виждаме размествания."

Ганев обаче вижда в изследванията потенциал за подкрепа на нова формация, която може да промени тази картина.

Ръстът в отрицателните оценки за кабинета не би трябвало да изненадва, смята той. По думите му, "ако има ротация, тя без съмнение ще даде някакъв тласък, ще презареди това мнозинство", като "по всичко личи", че новият кабинет няма да стане само със смяната на министър-председателя.

Всяка от формациите в управляващото мнозинство се стреми да излезе в по-силна преговорна позиция преди ротацията, изтъкна Ганев. Според него навлизаме в период на търсене на нови баланси, различни от тези, когато беше съставена сглобката.

"Всеки скандал, който се разразява, ще бъде в този контекст. Бюджетът ще бъде в този контекст. Конституционните промени ще бъдат в този контекст."

В момента нито eдна от формациите в мнозинството няма интерес то да се разпадне, обобщи политологът в предаването "Преди всички".

"Битката е по-скоро за баланси вътре в сглобката, а не за игра извън нея."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Научна конференция в София: "Климатични рискове в Черноморския регион"

"Климатични рискове в Черноморския регион" е темата на научна конференция, която организират Българската академия на науките и Министерството на околната среда и водите. Конференцията ще бъде открита от председателя на БАН академик Юлиан Ревалски, министъра на околната среда и водите Петър Димитров и председателя на постоянната комисия по култура и..

публикувано на 25.07.24 в 07:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще оглави литургии на няколко места в Софийската епархия

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави литургии в няколко духовни места в Софийската епархия.  Днес той ще води службата в Дивотинския манастир "Св. Троица", а в петък ще оглави вечерното богослужение в храма "Св. вмчк. Пантелеймон" в кв. "Бояна".  В събота, на празника на свети Седмочисленици, ще извърши Патриаршеска Света..

публикувано на 25.07.24 в 07:45

Оранжев и жълт код за валежи в голяма част от страната

Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за областите Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра. Жълт код е обявен за останалата част от страната, но без областите София-град, Перник, Кюстендил, Видин, Враца и Монтана. Според прогнозата на НИМХ..

публикувано на 25.07.24 в 07:40

Русия планира подсилване на военноморския си флот

Русия планира мащабно подсилване на военноморския си флот в контекста на напрежението със Запада, предаде ДПА. "САЩ и останалите страни членки на НАТО увеличават своето военноморско присъствие в световните океани, включително и във води, пряко граничещи с Русия", каза Николай Патрушев, приближен съветник на президента Владимир Путин и бивш..

публикувано на 25.07.24 в 07:40
Бенямин Нетаняху в Капитолия

Нетаняху пред Конгреса: Америка и Израел трябва да са единни

В реч пред американския Конгрес израелският премиер Бенямин Нетаняху призова за единство между двете страни. Нетаняху беше аплодиран от републиканците, докато десетки  демократи бойкотираха речта му, произнесена на фона на демонстрации срещу войната в Газа. Израелският премиер произнесе пред Конгреса рекордна, четвърта реч на  чуждестранен..

публикувано на 25.07.24 в 07:37

Кристалина Георгиева предупреди за увеличаване на неравенствата по света

Среща на финансовите министри и централните банкери от страните от Г-20 започва днес в Рио де Жанейро, предаде БТА. Дългите периоди на бавен икономически растеж могат да причинят увеличаване на неравенствата по света, но балансиран набор от политики може да предотврати подобен резултат, пише преди срещата в блога на МВФ управляващият..

публикувано на 25.07.24 в 07:31

СОС обсъжда сливане на болници и нови мерки за разделно събиране на отпадъци

Сливане на две от общинските болници в София и нови мерки за разделно събиране на отпадъци са сред предложенията, които ще се обсъждат на днешното заседание на Столичния общински съвет. Докладите с тези предложения бяха отхвърлени в ресорните общински комисии, но окончателното решение ще бъде взето в зала.  Обсъжданото от няколко месеца вливане..

публикувано на 25.07.24 в 07:30