Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата енергийна общност в България набира участници

Павлин Стоянов: Неизвестните идват от това, че директивите все още не са имплементирани както трябва

| Интервю
Снимка: архив

Набират се участници в първата в България енергийна общност, която ще бъде сформирана в Габрово. Вече има желаещи, които са направили вноските си за участие. Те са физически лица. Енергийната общност включва партньорство между общината, физически и юридически лица и малки и средни предприятия. Стойността на инвестицията за изграждане на възобновяеми енергийни източници е 180 000 лв., а местоположението на инсталацията ще бъде на регионалното депо за неопасни отпадъци.

Поканата за участие е насочена предимно към физическите лица, посочи пред БНР Тодор Попов от Община Габрово. До момента 4 лица са внесли суми и са подписали споразумение за включване към енергийната общност. Финансовото участие може да бъде в размер не по-малко от 500 лв. и не повече от 5000 лв. По думите му интересът е доста голям.

"Това е едно начинание, което е различно и уникално по рода си засега. Тази предпазливост и необходимост от информация е обяснима и разбираема", коментира той.

Депото за отпадъци ще потребява прогнозно около половината от произведената енергия. Идеята е останалата енергия да се ползва от други общински обекти, като например детски градини, спортна зала или съоръжения, посочи Попов.

Крайният срок за включване е до края на януари, като кандидатстването е разделено на 2 етапа.

Според Павлин Стоянов – юрист и част от авторския екип на "Климатека", неизвестните идват от това, че директивите все още не са имплементирани както трябва:

"А именно – да се уреди в детайл и конкретика това как трябва да изглежда една общност, как да се организира и какво да прави. Директивите дават общи насоки. Похвално е, че Община Габрово се опитва да използва този модел по някакъв начин, по който те го разбират. Но дали това е енергийна общност такава, каквато след половин или една година, когато законодателството се промени, ще бъде регламентирано като енергийна общност или ще е просто един много хубав инвестиционен проект за гражданите заедно с общината, в момента не можем да кажем".

В бъдеще енергийната общност не трябва да използват търговци на електрическа енергия, а да са самостоятелен участник на електроенергийния пазар, уточни Стоянов. По думите му това към момента не е уредено в законодателството. Той добави, че тези общности ще имат някакъв вид привилегии или специално третиране.

"Необходимо е да се позволи, има някаква форма на позволение в закона и сега, но тези общности да могат да изградят и своя електрическа мрежа за потребителите си, за да може да бъдат по-ефективни. Това е скъпо, затова и участието на повече граждани и външно финансиране би трябвало да смекчи времето от това общината само да вложи такава инвестиция", обясни Павлин Стоянов.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кап. Атанас Илиев

Ескорт на гвардейци изпрати в последния му път капитан Атанас Илев

Ескорт на гвардейци във военноморска униформа изпрати в последния му път капитан далечно плаване Атанас Илев. Той е и последният възпитаник на Военното на Н.В. училище, кавалер на ордена "За храбост" и почетен председател на Съюза на завършилите Военното на Н.В. училище. Капитан Илев почина  малко преди да навърши 101 години.  Председателят..

публикувано на 23.07.24 в 21:20

Полицаи под прикритие по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби

Специални операции с полицаи под прикритие се провеждат по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби по тях. 57 случая на инциденти с откраднати ценни предмети от летовници се разследват до момента, 11 нарушители са арестувани, съобщиха от полицията. В засиленото наблюдение на различни плажове в страната участват служители  на полицията и на..

публикувано на 23.07.24 в 20:50
Детето, оцеляло при инцидента в Стара планина, е проявило изключителна смелост и е действало напълно адекватно. Това коментираха военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха с хеликоптер в спасителната акция.

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало с изключителна смелост

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело, заявиха днес военнослужещите от екипа на 24-та авиобаза Крумово, участвали с хеликоптер в спасителната акция.  При инцидента в централна Стара планира в района на върховете Купена, Жълтец и Ботев от мълния загинаха баща му и 11-годишната сестра на..

публикувано на 23.07.24 в 20:27
Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис, съобщава Ройтерс.  Бомбардировките в района продължават втори ден и вече принудиха десетки хиляди палестинци да търсят убежище на други места. Местните власти твърдят, че от началото на новата офанзива вчера са били убити най-малко 80 души. Израелските военни обясниха, че тя се налага, за да..

публикувано на 23.07.24 в 20:05
Георги Пеев

Българинът с две трансплантации Георги Пеев с четири златни медала на Европейските игри в Лисабон

Единственият българин с два трансплантирани органа Георги Пеев спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Пеев е първи на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра кроул. Пред екипа, придружаващ българския отбор на Игрите, Георги Пеев сподели: "За да покажем с..

публикувано на 23.07.24 в 19:56
Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Докато Киев пречи на транзита на руски нефт, Будапеща ще блокира европарите за доставчиците на оръжие

Унгария ще блокира изплащането на европейски средства за страните-доставчици на оръжие за Украйна, докато украинските власти продължават да пречат на транзита през своя територия на нефт от руската компания "Лукойл". Предупреждението дойде в прав текст от унгарския министър на външните работи Петер Сиярто. По думите му става дума за 6,5 милиарда..

публикувано на 23.07.24 в 19:51

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса...

публикувано на 23.07.24 в 19:30