Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Кипър ще ползват 40 нови електрически автомобила

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството в Кипър получи първите 40 електроколи, с които модернизира автомобилния си парк. През декември ще бъде обявен третият план за предоставяне на субсидия на гражданите за закупуване на екологични превозни средства като част от стратегията за изграждане на устойчива „зелена“ мобилност. Новите електроколи са предназначени за министерства и други държавни служби и са на обща стойност почти 1,5 млн. евро.

Целта е да се насърчи използването на чисти превозни средства и да се намалят емисиите, замърсяващи въздуха, каза транспортният министър Алексис Вафеадис при приемането им.

Продължава и инсталирането на станции за зареждане в сградите на ведомствата, които ще ползват новите коли, както и на бензиностанции.

За увеличаване на екологичния транспорт правителството ще обяви през декември нов, трети по ред план за субсидиране на граждани за закупуване на електрически автомобили, съобщи транспортният министър. Безвъзмездното финансиране ще се предоставя също за нови превозни средства с ниски емисии на въглероден диоксид, както и за изтегляне от употреба на стари коли. Бюджетът за 40-те електроколи и предстоящата грантова програма е по Плана за възстановяване и устойчивост.

Кипър се стреми до 2030 г. 25% от регистрираните нови превозни средства да бъдат електрически, а до 2035 г. те да достигнат 100% .


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Електромобили и чиста енергия – фокус в кипърския ПВУ

Нови мерки, насърчаващи използването на електромобили и чиста енергия, са включени в актуализирания план на Кипър за възстановяване и устойчивост, който беше одобрен от Европейската комисия в четвъртък.  Промените ще дадат допълнителен тласък за..

публикувано на 17.11.23 в 14:08

Университетът на Кипър ще стане енергийно независим

Университетът на Кипър, най-голямото висше учебно заведение в страната, ще стане енергийно независим и "зелен". Това предвижда актуализираният генерален устройствен план, който бе одобрен от екоминистерството, съобщиха от ръководството му.  Изграждане на..

публикувано на 21.11.23 в 03:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мярка за неотклонение на задържаната за убийството на Пейо Пеев Красимира Трифонова, 21 май 2024 г.

Съдът остави в ареста заподозряната в убийство Красимира Трифонова

На фона на протест на близки и приятели на убития Пейо Пеев, Софийският апелативен съд отхвърли молбата на една от обвиняемите за смъртта му - бившата дипломатка Красимира Трифонова, да излезе от ареста. Тримата апелативните съдии изцяло се..

публикувано на 21.05.24 в 11:53

Гърция в плен на 24-часова стачка

Продължава стачката в Гърция. Синдикатите и депутати от опозицията протестират срещу ниските заплати и високите цени. Тече протестна демонстрация в Атина. Голяма демонстрация се провежда пред министерството на финансите в Атина. Синдикатите..

публикувано на 21.05.24 в 11:39
Церемония в памет на Ебрахим Раиси в Табриз, 21 май 2024 г.

Церемонии в Иран в памет на покойния президент Раиси

Започнаха погребалните ритуали за президента на Иран Ебрахим Раиси и още седем души, които загинаха при катастрофа с хеликоптер в неделя. Хиляди хора излязоха по улиците в Табриз, където стана инцидентът. Очаква се тялото на покойния ирански..

публикувано на 21.05.24 в 11:27
МВР на 6 септември

Уволниха дисциплинарно директора на ОДМВР-Ловеч

Директорът на Областната дирекция на МВР в Ловеч Станислав Великов е уволнен дисциплинарно със заповед на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Великов беше отстранен от работа  преди три месеца, когато срещу него беше образувано..

публикувано на 21.05.24 в 10:59

Премиерът поиска проверка на пътя до Аксаково, където катастрофира кола на НСО

Служебният премиер Димитър Главчев поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова да извърши незабавна проверка във връзка с информацията за новоасфалтирана част от пътя в района на Аксаково, където преди дни..

публикувано на 21.05.24 в 10:55
Протест на близки на Пейо Пеев се провежда пред Съдебната палата, 21 май 2024 г.

Протест на близки на убития Пейо Пеев пред Съдебната палата в София

Близки и приятели на убития Пейо Пеев се събраха на пореден протест пред Съдебната палата в София, където Софийският апелативен съд решава да пусне ли от ареста бившата дипломатка Красимира Трифонова. Тя е обвинена, че в съучастие с дъщеря си -..

публикувано на 21.05.24 в 10:55

Яна Стефанова: Искаме да се докоснем до историята на площад "Славейков"

Пешеходни обиколки около площад "Славейков" на исторически сгради, в които са живели литературни класици, автори, представители на интелигенцията и културата, ще се проведат на 24 май в София. Емблематичният площад традиционно се превръща в..

публикувано на 21.05.24 в 10:40