Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Начо Иванов: Некачествен мед се изнася в чужбина като български

Какви са нюансите във вкуса на меда, кой подбива пазара и реномето на българските производители и защо няма мед от рози, ще разберете от сладкия разговор на кореспондентката ни в Русе Ася Пенчева с пчеларя от село Ясеново, Казанлъшко, Начо Иванов. Той отглежда пчели и се грижи за 700 кошера. Има проблем с работната ръка.

На фермерския пазар, който бе организиран миналата седмица в Русе, на няколко щанда се предлагаха пчелни продукти - мед, прополис, млечице, прашец, перга, восък и различна козметика с добавени вълшебни пчелни съставки. Най-голям интерес предизвика изобилието от аромати по щанда на Начо Иванов от Казанлък. Заедно със сина си той не просто продаваше стоката си, а с търпение и внимание към всеки клиент най-подробно обясняваше какви са полезните свойства на производството му - истинско течно злато.

"Имаме подвижно пчеларство и караме около 150 кошера на поле, което е засято с кориандър и от там добиваме този мед. Кориандърът като цяло се оказа, че е един от видовете мед, който е подходящ да се консумира и от диабетици. Правихме изследвания, да смесим масло от кориандър с мед от кориандър, за да има още по-добър ефект. Помага много и за черния дроб, чисти черния дроб. Оказа се, че маслото от кориандър убива полезните свойства от меда."

По думите на Начо Иванов в големите вериги магазини се продава на ниска цена мед с лошо качество.

"Българският мед е доста фалшифициран. Доста некачествен мед се изнася като български мед и хората на запад просто не го искат. Като бяхме на изложение в Германия, в Словения, като чуят, че медът е от България, хората бягат".


След всички разговори, които имах с производители на селскостопанска продукция, остава без отговор въпроса защо българите предпочитат да берат ягоди и ябълки в чужбина, а не остават в родината, където заплатите за работа на полето превишават в пъти тези в офис. Дори и банков.


Репортаж на Ася Пенчева чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Евтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51