Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк за Шенген: Не смятам, че всички битки са загубени

Вместо да се отчайваме, да обединим усилия и да говорим на един глас, препоръча евродепутатът

| Интервю
Илхан Кючюк
Снимка: ДПС

Не смятам, че всички битки са загубени, изказа мнение пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк в коментар за приемането на България в Шенген.

По думите му българският въпрос за Шенген е заключен във вътрешнополитическите боричкания в Нидерландия и Австрия. В този смисъл той препоръча:

"Вместо да се отчайваме, да обединим усилия и да говорим на един глас, да не даваме разнопосочни сигнали, да оставим на правителството и колегите, които работят фокусирано по темата, в детайли, да преценят кой е най-правилният момент за България. В един момент ние трябва да решим – дали искаме някакво частично приемане в Шенген, ако това ни се предлага, т.е. да бъдем приети на въздушни граници и да бъде договорено цялостно влизане на България в Шенген. Това е политически дебат, който трябва да бъде специализиран и правилно премерен, за да се вземе правилно решение".

Според него оттук нататък най-важно е единодействието и еднопосочните послания

Страната ни има два основни проблема, смята евродепутатът. Единият е, че излагаме своите национални проблеми пред европейски институции. Според него това не е лошо, но трябва да се прави по правилния начин. Второто е, че дълги години приемаме европейската политика за външна, което по думите му е стратегическа грешка.

"Европейската политика е вътрешна за България. Тя не може да бъде външна. Докато не се променят тези две нагласи, ще ни бъде трудно да имаме силен международен образ". 

Относно речта на премиера Николай Денков пред празната зала в Европейския парламент, Илхан Кючюк коменитра:

"Това е една рутинна процедура на дебатиране по