Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява броят на недостъпните заради зимните условия населени места. Все още има селища без ток

Александър Джартов: Системата BG ALERT работи според очакванията

Утре между 12.00 и 12.30 часа е националният тест на системата за ранно предупреждение

| Интервю
главен комисар Александър Джартов
Снимка: БГНЕС

Постепенно намалява броят на недостъпните населени места. Все още остава проблемът с липсата на ток в част от селищата.

Това каза пред БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

339 са постъпилите вчера сигнали, от които 281 са били за техническа помощ.

В голяма част от случаите, в които се е налагала намесата на "Пожарна безопасност и защита на населението", е имало автомобили, неподготвени за движение при зимни условия, поясни комисар Джартов.

По думите му, в последните дни е имало и "млади хора, които си тестваха автомобилите, да преживеят някакво приключение", а в определени райони чужди граждани са се предоверили на навигациите и са попаднали в затворени пътища.

Утре, 29 ноември, между 12.00 и 12.30 часа е националният тест на системата BG ALERT, напомни Александър Джартов в предаването "Преди всички".

За да се получи тестовото съобщение, е достатъчно е телефоните да са произведени през последните няколко години. По-старите не поддържат тази технология и при тях вероятността да не се получи съобщението е огромна, уточни той.

"Над 80, почти 90% от устройствата се държат по начина, по който очакваме. Системата работи по начина, по който очакваме."

След националния тест ще бъдат обобщени резултатите.

От следващата година се очаква системата да бъде въведена в експлоатация. Преди това ще бъде оформена наредбата, която разписва административния ред за подаване на съобщенията за опасности и бедствия.

В Европа има 17 държави, които използват системата за ранно предупреждение, България е осемнадесетата, посочи Джартов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40