Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социални предприятия разказват за своите каузи на базар в парламента

| Интервю
Снимка: Каритарт

Социални предприятия от цялата страна участват в еднодневен базар в Народното събрание.

Базарът "Малкото е много" е организиран от Общността на социалните предприятия "Дар Пазар", платформа на Българския център за нестопанско право и народните представители Деница Сачева и Илина Мутафчиева.

Снимка: БТА

Участват 15 социални предприятия с разнообразни каузи от всички краища на България.

"Много и разнообразни каузи, чиито продукти ще могат да бъдат представени пред народните представители. Получената сума отива винаги за социалните каузи на организациите. Една от характеристиките на социалните предприятия е, че печалбата винаги се реинвестира за тези цели", каза пред БНР Александра Мирчева, координатор "Социално предприемачество" в Центъра за нестопанско право.

Снимка: БТА

Според Мирчева една от целите на базара е да се намерят повече съмишленици сред народните представители за създаване на по-добра среда – насърчителни мерки и по-добро законодателство, за да се разгърнат тези действия и да покриват много повече хора.  

най-лесно тези каузи се разказват през продуктите на тези социални предприятия."

В България социалното предприемачество все още не е толкова развито. В страни от Западна Европа то покрива 10% от заетостта. У нас заетите в този сектор са малко под 50 000.

Снимка: БТА

Продуктите могат да бъдат открити на онлайн платформата "Дар Пазар". Физически магазин има в "ЩРАК" – социално пространство на ул. "Христо Белчев" 3 в столицата.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52
Елмалъ баба теке

Дервишкият център Елмалъ баба теке - легенди и мистерии

Възможно ли е край Момчилград да се намира гробът на Фатима - обичната дъщеря на пророка Мохамед ? Според преданията на местните хора, това е напълно вероятно. Смята се, че точното място е религиозен център до днешното село Биволяне , известен в миналото като най-голямото средище на дервишите. Този център съществува и днес под името Елмалъ..

публикувано на 17.06.24 в 13:07
Мурад Реджеб

В дебрите на биопринтирането

"Ние разработваме биомастила за биопечатане на човешки тъкани и органи . Работим в посока да си биопечатаме тъкани, човешки, органи – евентуално", обяснява в интервю за БНР Мурад Реджеб, управител на стартъпа "МатриКем". Компанията е започнала проучване в областта на биотъканното принтерно инженерство. "Използвайки собствени пациентски..

публикувано на 17.06.24 в 12:04
Дан Арав и съпругата му Една

Как се възстановява родният дом на Леон Арав в Пловдив

Еврейска фамилия, свързана с Пловдив, възстанови за нов живот историческа сграда на една от централните улици в града "Христо Г. Данов" .   През 1912 година там започва да приема пациенти току-що завършилия медицина във Виенския университет Леон Арав . Талантливият лекар бързо напредва в професията и скоро създава частна болница, която разполага и..

публикувано на 17.06.24 в 11:59