Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Влизайки в тази професия, хората остават ученици за цял живот"

Доброслав Димитров: Ще трябват все повече IT специалисти. Ръстът не е достатъчен

В сектора има нетно връщане на хора от чужбина към България, посочи председателят на БАСКОМ

| Интервю
Доброслав Димитров
Снимка: Силвия Великова

"Хората в нашия сектор не търсят реализация в чужбина. Даже напротив – при нас има нетно връщане на хора от чужбина към България. Наши сънародници, които завършват западни университети, се връщат, за да правят кариера тук."

Това заяви в интервю за БНР Доброслав Димитров, председател на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

"Вече надминаваме 58 000. Имаме рекорден ръст за миналата година и съответно тази - близо 8000 души повече са в индустрията, средно сме растели с около 4500", поясни той. По думите му обаче това не е достатъчно нито да се цифровизира икономиката

От ключово значение е да станем 100 000-150 000 и държавата не трябва да пречи, а да помага, подчерта Димитров.

Ръстът се дължи отчасти на сините карти, които вече се издават по-лесно, но "останалите са вътрешно "създадени" и преквалифицирани хора", допълни той. Сините карти у нас обаче се издават по-бавно в сравнение с други европейски страни.

"В средносрочен и дългосрочен план специалистите няма как да стигат. Това е световен недостиг – цялата икономика, цивилизацията върви към изключително голяма технологичност и ще трябват все повече такива хора в бъдеще", коментира специалистът в предаването "Преди всички".

"Влизайки в тази професия, хората остават ученици за цял живот. Колкото по-рано навлязат, толкова по-добре", изтъкна Димитров.

"Има леко охлаждане на този пазар, но това ще ни касае в следващата година, година и нещо", отбеляза Доброслав Димитров във връзка с икономическата криза, която по думите му все още не сме усетили, но няма как да не ни засегне.

Цялото интервю по темата слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35