Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът на ДОО е приет на първо четене

Снимка: БТА

Със 135 гласа "за" парламентът прие на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

В план-сметката на общественото осигуряване е заложено увеличение на пенсиите и заплатите от средата на 2024 година с 11% по т.нар. швейцарско правило, а максималният осигурителен доход се вдига от 3400 на 3750 лева.

Депутатите решиха да определят и нов размер на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст в размер на 580 лева от 1-ви юли 2024 г.

Работодателите ще плащат болничния само за първите два дни, а не за три, както е в момента.

Запазват се размерите и съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване, както и размерът на осигурителната вноска за Учителския пенсионен фонд - 4,3 на сто. 

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари 2024 година нараства на 933 лв. 
Минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 1 януари 2024 година нараства на 933 лева.

В бюджета се запазва минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 18 лева и се увеличава максималният дневен размер на 107 лв.

Запазва се размерът от 780 лева на обезщетението за отглеждането на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата. Запазва се и размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице от 540 лева.

Предвижда се през 2024 г. максималният размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, да се равнява на 3400 лева.

Според социалния министър Иванка Шалапатова е важно да се приемат социални и финансово приемливи решения в бюджета:

"Странно е, ако очакваме само с политики за обезщетение да очакваме изкореняване на бедността в нашата страна. Основният механизъм за изкореняване на бедността сред населението и особено сред децата - това са мерките, свързани с достъп до качествени и високоефективни услуги. В този смисъл 260 милиона лева е увеличението на инвестициите именно в достъпа до качествени социални и интегрирани услуги - и за родителите, и за всички хора в уязвимо положение".

По-рано днес парламентът прие на първо четене и проектобюджета на Здравната каса за следващата година, който е стойност над 8 милиарда лева.
Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, и ДПС, след като подкрепящите управлението обявиха, че са се договорили да прекратят споровете си около ръководство нова Здравната каса, като поискат оставките и на нейния управител и на избрания вчера подуправител. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сдружението на общините ще настоява да се подготви програма за финансиране на санирането

Националното сдружение на общините ще настоява Министерството на регионалното развитие и благоустройството да подготви програма, по която да бъде обезпечено финансирането за саниране на жилищните сгради, които останаха извън класирането за държавната помощ.  Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, който беше преизбран за трети..

публикувано на 29.02.24 в 16:06

Въздушната спешна помощ влиза в стандарта по Спешна медицина

Въздушната спешна помощ влиза в стандарта по Спешна медицина. Това предвиждат промени, публикувани за обществено обсъждане няколко седмици след доставката на първия медицински хеликоптер.  С предложените промени в стандарта се прецизират медицинските показания, при които ще се осигурява транспорт по въздуха за пациенти в спешно състояние...

публикувано на 29.02.24 в 15:53
Ще влезем в нелегалната икономика, казват браншовите организации, свързани с трюфелите и горските гъби

Браншови организации, свързани със събирането на трюфели и гъби: Ще влезем в нелегалната икономика

Над 100 хиляди ловци на трюфели и берачи на диворастящи гъби ще влязат след няколко дена в горите, но работата им ще бъде незаконна. За това предупредиха шест от браншовите организации, свързани с бизнеса за добив, търговия и преработка на недървесни горски продукти.  Причината, според асоциациите и съюзите от бранша, е, че няма диалог с..

публикувано на 29.02.24 в 15:24

Голям горски пожар бушува в землището на Сатовча

Голям горски пожар бушува в землището на Сатовча. Огънят се разраства от силния вятър. Първоначално пожарът е обхванал самозалесила се иглолистна растителност и   нови горски насаждения от бреза в местността "Вълнев рид". Заради силният вятър обаче огънят се е пренесъл и към горските територии на Държавно ловно стопанство "Дикчан" . На..

публикувано на 29.02.24 в 15:18

ЕК: Заплахите на Путин с ядрено оръжие са неприемливи

Говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано определи заплахите на Путин с ядрено оръжие като "напълно неприемливи и неуместни". В годишното си обръщение към гражданите на Русия той заяви, че НАТО рискува ядрен конфликт, ако изпрати войници в Украйна. „Речта е част от усилията му да бъде преизбран за президент и е..

публикувано на 29.02.24 в 14:56
Излъчване на речта на Путин на голям екран в Москва, 29 февруари 2024 г.

Путин: Няма да отстъпим в Украйна, Западът се опитва да ни подчини

В годишната си реч пред двете камари на парламента руският президент Владимир Путин заяви, че руските войски няма да отстъпят в Украйна. В 19-ото си послание към Федералното събрание и нацията президентът обвини Запада, че се опитва да подчини Русия. Русия сега трябва да укрепи своя Западен военен окръг след присъединяването на Швеция и..

публикувано на 29.02.24 в 14:49
Нови цени на таксиметровите услуги в Силистра

Силистренци се сдобиха с нови цени на таксиметровите услуги

Силистренци се сдобиха с нови цени на таксиметровите услуги. Според една част от водачите на жълти автомобили е крайно време, други се опасяват, че ще загубят от клиентелата си. Но всички са единодушни, че инфлацията и оскъпяването на живота се отразява и на техния джоб. Всяка година до 31 октомври таксиметровият бранш подава заявка до..

публикувано на 29.02.24 в 14:41