Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът на ДОО е приет на първо четене

Снимка: БТА

Със 135 гласа "за" парламентът прие на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

В план-сметката на общественото осигуряване е заложено увеличение на пенсиите и заплатите от средата на 2024 година с 11% по т.нар. швейцарско правило, а максималният осигурителен доход се вдига от 3400 на 3750 лева.

Депутатите решиха да определят и нов размер на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст в размер на 580 лева от 1-ви юли 2024 г.

Работодателите ще плащат болничния само за първите два дни, а не за три, както е в момента.

Запазват се размерите и съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване, както и размерът на осигурителната вноска за Учителския пенсионен фонд - 4,3 на сто. 

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари 2024 година нараства на 933 лв. 
Минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 1 януари 2024 година нараства на 933 лева.

В бюджета се запазва минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 18 лева и се увеличава максималният дневен размер на 107 лв.

Запазва се размерът от 780 лева на обезщетението за отглеждането на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата. Запазва се и размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице от 540 лева.

Предвижда се през 2024 г. максималният размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, да се равнява на 3400 лева.

Според социалния министър Иванка Шалапатова е важно да се приемат социални и финансово приемливи решения в бюджета:

"Странно е, ако очакваме само с политики за обезщетение да очакваме изкореняване на бедността в нашата страна. Основният механизъм за изкореняване на бедността сред населението и особено сред децата - това са мерките, свързани с достъп до качествени и високоефективни услуги. В този смисъл 260 милиона лева е увеличението на инвестициите именно в достъпа до качествени социални и интегрирани услуги - и за родителите, и за всички хора в уязвимо положение".

По-рано днес парламентът прие на първо четене и проектобюджета на Здравната каса за следващата година, който е стойност над 8 милиарда лева.
Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, и ДПС, след като подкрепящите управлението обявиха, че са се договорили да прекратят споровете си около ръководство нова Здравната каса, като поискат оставките и на нейния управител и на избрания вчера подуправител. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят Димитър Главчев

Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на частна детска болница в София

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера от служебния кабинет решение за създаване на частна болница за детско здравеопазване София.  В съобщението на пресслужбата на Министерския съвет се казва, че ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението.  Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран..

публикувано на 01.05.24 в 18:10

Промените в Конституцията на РСМ беше тема на първия дебат на двамата кандидат-президенти

Промените в Конституцията на Република Северна Македония и българското вето за членството на Скопие в Европейския съюз беше една от темите в снощния първи телевизионен дебат между двамата кандидат-президенти - настоящият държавен глава Стево Пендаровски, издигнат от социалдемократите и Гордана Силяновска - кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ.  Вторият тур..

публикувано на 01.05.24 в 18:10

Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната

Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната. То отразява резултатите от парламентарните избори през декември миналата година, спечелени от Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич, които обаче бяха оспорени от опозицията и обявени за нечестни от Европейския съюз и международните наблюдатели.  Показателни за позицията на..

публикувано на 01.05.24 в 18:05

КЕВР утвърди нова цена на природния газ за май в размер на 54,70 лева/MWh

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец май в размер на 54,70 лева за мегаватчас (MWh) , без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Цената е с около 7 % по-ниска от цената на природния газ през м. април, която беше в размер на 58,84 лв./MWh. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на..

публикувано на 01.05.24 в 17:36

Работници и активисти от цяла Европа и Азия отбелязаха Деня на труда с масови протести

Работници и активисти от цяла Европа и Азия отбелязаха Деня на труда (1-ви май) с протести срещу увеличаващите се цени и трудовите политики на правителствата си и с призиви за повече права. Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне хилядите хора, които се опитаха да пробият барикадите и да стигнат до..

публикувано на 01.05.24 в 17:17

Изкуственият интелект - предизвикателство за трудовия пазар в България?

Все още е рано да кажем, че ИИ е предизвикателство за трудовия пазар в България . Това обясни пред БНР  Вяра Стефчева - дигитален експерт, преподавател в "СофтУни" и  собственик на маркетингова агенция. "Изкуственият интелект все още не е толкова добър в задачите, които имаме в ежедневието. Промяната, която настъпва, е естествен процес на..

публикувано на 01.05.24 в 17:01

Как младите хора виждат бъдещето си у нас след завършване на висше образование?

Реализацията на пазара на труда е сред предизвикатерствата пред студентите и трудовия пазар. Младите хора разказаха пред БНР как виждат бъдещето си в страната след завършване на висшето си образование.

публикувано на 01.05.24 в 16:51