Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На съвременния свят му липсват политици от голям мащаб, изтъкна тя

Проф. Искра Баева: Кисинджър е реалполитикът на нашата епоха, без идеологически очила

Докато в Русия и Китай има доста по-прагматична линия, то западният свят е доста по-идеологически, смята историкът

| Интервю
проф. Искра Баева
Снимка: БГНЕС

Бившият държавен секретар и съветник по националната сигурност на САЩ Хенри Кисинджър оставя след себе си противоречиво наследство. Американският дипломат почина на 100-годишна възраст. Сред постиженията в дългогодишната му кариера са обръщането към комунистически Китай и разведряването в отношенията със Съветския съюз, а като негативи остават военните намеси във Виетнам, Лаос, Камбоджа, както и подкрепата на Вашингтон за репресивни режими.

"Той ще бъде оценен по достойнство – с всичко лошо и с всичко хубаво. Преди всичко той е политик от старата школа - на хора, които не само са видели с очите си войната, но лично са участвали в нея. Въпреки че в живота му и в неговата дейност има много войни, когато става дума за големи конфликти, съумява да изведе САЩ от тях с възможно най-малко загуби."

Това каза в интервю за БНР историкът проф. Искра Баева. По думите ѝ, той е първо политик, а после анализатор.

"Това е реалполитикът на нашата епоха. Кисинджър умее да се съобразява с променящата се реалност, да види нещата от дистанцията на времето."

Хенри Кисинджър с китайския лидер Мао Дзедун, 1973 г. Снимка: АП/БТА

"Той е човек, който иска да променя историята. Винаги го е правел. Той беше един от хората, които се опитваха да търсят някакво излизане от тази война в Украйна, да се стигне до някакво примирие. Започна да говори, че Русия има легитимни права в международните отношения и те трябва да бъдат уважавани. Това е основната причина. Той е една от малкото ярки фигури, които заемат такава позиция по отношение на Русия", посочи историкът.

Сега светът е в движение, става дума за борба за съюзници. Никак не е случайно, че Кисинджър се опитваше да промени онази посока, в която вървят САЩ – борба с всякакви средства с основния конкурент Китай и да я изведе до някакъв modus vivendi, коментира проф. Искра Баева в предаването "Събота 150".

"При цялата си безскрупулност и незачитане на човешкия живот, Кисинджър се опитва да гледа на реалностите без идеологически очила и да търси най-доброто решение за своята държава."

Хенри Кисинджър с бившия израелски премиер Голда Мейр, 1977 г. Снимка: АП/БТА

"Докато в Русия и Китай има доста по-прагматична линия, то нашият западен свят е доста по-идеологически. Вече няма политици като Кисинджър, които лично са видели войната. Това, което липсва на съвременния свят, са политици от голям мащаб, които са готови да видят стратегията, а не да боравят с реалностите тук и сега. Войните в Европа започнаха още през 90-те години. Очевидно сме навлезли в епоха на войни и са нужни политици с по-дългосрочно, стратегическо мислене, които да не робуват само на идейни постановки. Идеите на Запада за защита на човешките права, за хуманизма са прекрасни. Оказва се обаче, че понякога от тях могат да се родят чудовища, в името на тези идеи могат да се водят войни, които са много по-кръвопролитни."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30