Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Киряков: Тежестта на всеки от политическите играчи ще се проверява от избор до избор

Георги Киряков
Снимка: БНР

Очевидно има дългосрочни стратегии и от двете страни. От едната страна, ПП-ДБ искат при всички положения, за да постигнат своите цели в рамките на тази коалиция. От другата страна, има абсолютно пълна съпротива към тези цели и опит да се запази статуквото такова, че да няма особено значимо разпределение на властови ресурси в рамките на това управление. Така постоянно влизаме от скандал в скандал, от пререкание в пререкание и в невъзможност да се управляват нормално процесите в политическото пространство. 

Това каза пред БНР политологът Георги Киряков в коментар как поредните скандали ще се отразят на здравословното състояние на "некоалицията” 

"Една от хипотезите е, че просто се търсят поводи да не се прави нищо, да не се променя нищо, да няма преразпределение на този властови ресурс, за който говорим, включително до ниво директор на болница, а да не говорим и за назначение по министерства, по агенции, за разпределението на ключовите постове в “независимите” така наречени органи, където политическите квоти са ясно видими и където също няма желание да се направи ново разпределение на тези места. Затова ПП-ДБ ще искат, ще настояват и ще извиват ръце на ГЕРБ-СДС, за да се случат тези промени. От друга страна ще има пълна съпротива за такова преразпределение. Тук единствено и само, това е моята хипотеза, че става въпрос ново разпределение на сериозния властови ресурс, който държавата предлага. Не говорим само за финансов ресурс, а и за кадрови ресурс, защото кадрите носят дивиденти. Тези дивиденти освен финансови са и електорални". 

Политическата ситуация е изключително неизгодна и в нея дори опозицията не трупа дивиденти, каза експертът пред "Хоризонт":

“ГЕРБ ще саботират бюджета, докато не седнат отново някъде, на някаква маса и не се разберат за поредно нещо. Хубавото на тази ситуация е, че всичко става публично. В предишни ситуации, когато Бойко Борисов беше водещата фигура и управляваше почти еднолично, всичко се случваше на някакви коалиционни съвети, от които нищо не излизаше, освен крайното решение. Сега даже и телефонните си разговори разказват по телевизора, което е удобно за публиката, въпреки че не е много приятно за гледане, защото е по-зле и от турски сериал”. 

Политологът оцени като “успешни” усилията на Делян Пеевски да се легитимира като значим фактор в политиката 

"Очевидно е, че има някакви стратегически взаимоотношения между ГЕРБ-СДС и ДПС, за да могат да оказват по-сериозен натиск върху ПП-ДБ и то от гледна точка на ключовата, стратегическата цел на ПП-ДБ - да се промени Конституцията по техен модел. ДПС се ползват като стратегически резерв на ГЕРБ-СДС, за да могат да оказват сериозен вътрешнокоалиционен натиск към ПП-ДБ”. 

"В известен смисъл президентът Радев вероятно трупа дивиденти, защото се видя, че в момента, в който нещата се поеха от редовно правителство и от мнозинството в парламента, отново рейтингът на президента тръгна нагоре и одобрението му е по-голямо от неодобрението. Това е печелившият в тази ситуация! Само че това допълнително създава напрежение в коалицията, защото те са наясно, че ако не съществува тази коалиция, отново влизаме в сюжетите, свързани със служебните кабинети, без да е направена промяна в Конституцията такава, че да ограничи възможността президентството, независимо кой е президент, да влияе върху управленските процеси в страна”. 

Президентът обаче няма да опита да направи партийно осребряване на рейтинга си, смята Киряков: 

"Той направи някакъв опит през местните избори - да лансира някакви собствени политически тези и собствени политически играчи на терен. Ако се вгледаме по-задълбочено на местния терен, ще видим, че той направи такъв опит, който беше неуспешен и на много малко места успя да пробие статуквото. Така че вероятно в момента ще предпочете да не влиза в такъв тип битки, особено в партийните, където е изключително разкалян теренът". 

Според Киряков в некоалицията “ще се тупка топката от избори до избори”: 

“Цялостната дългосрочна стратегия е да се отслабват позициите на политическите противници, които всъщност са партньори в момента в управлението. Така ще проверява всъщност тежестта на всеки един от политическите играчи - от избор до избор. Ще се види какво избирателите предпочитат или не предпочитат. Засега електоралните нагласи са такива, че никой не може да постигне сериозен пробив в тази специфична политическа война”. 

Вариант за електорален пробив е например появата на нова политическа сила. В ефира на предаването "Преди всички" политологът беше е скептичен, че заформящият се консервативен блок може да постигне такъв пробив:  

"Другият вариант е да има да има ново разпределение на електоралните нагласи в последващи социологически проучвания". 

Експертът коментира и промените в отношенията на партньорите в управлението заради евентуалната продажба на рафинерията в Бургас, както и заради смяната на шефа на "Пирогов".

"Вероятно срещу директора на “Пирогов” ще се получи някаква сума от държавния бюджет за НЗОК. Така си го представям. Тоест ще бъде като разменна монета - едното срещу другото. “Лукойл” вече е съвсем различен и отделен стратегически играч в българския политически живот и това не е от сега. “Лукойл”, с цялото си влияние в страната, ще играе собствена паралелна и икономическа, и стратегическа, и геостратегическа, и политическа игра, така че да влияе върху решенията и върху намеренията на отделните играчи, независимо в каква посока. Ще участва пряко и ангажирано, със сериозен ресурс в тези процеси”. 


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева: По темата "Кризи" сме като скачени съдове с ЕС

По темата "Кризи" сме като скачени съдове с Европейския  съюз . Това каза пред БНР дипломатът и бивш вицепремиер Меглена Плугчиева, бивш съветник на служебния премиер Димитър Главчев. "Националните теми (в предизборната кампания - б.р.) са толкова много и толкова тежки, че изместват фокуса на внимание от европейските теми, които също не са за..

публикувано на 13.05.24 в 13:21

Какви са мащабите на детската престъпност във Великотърновско през 2023 г.?

241 деца са извършили различни престъпления през миналата година в област Велико Търново.  Сред най-разпространените са кражбите, сочат данните на Териториалното статистическо бюро.  51-о от децата са крали от магазини, 22 са извършили джебчийски кражби, а 5 деца са участвали в кражби с взлом. 47 са децата, участвали в престъпления с наркотици...

публикувано на 13.05.24 в 13:21

Стачки в строителния бранш в Германия

От днес в Германия започнаха общонационални стачки в строителния бранш и в "Дойче Телеком". Според говорителя на профсъюза стачките в строителния бранш ще започнат първоначално в Долна Саксония. Във вторник са планирани стачки в цяла Германия. До стачка в строителната индустрия се достигна, след като преговорите за колективни трудови..

публикувано на 13.05.24 в 13:10

Съветът на ЕС одобри промени в Общата селскостопанска политика

Съветът на ЕС прие официално промени в Общата селскостопанска политика, с които се въвеждат по-опростени процедури, намалява се административната тежест и се дава възможност за повече гъвкавост при спазването на някои изисквания, свързани с околната среща.  Промените отговарят на исканията на фермерите и са свързани с техните протести в различни..

публикувано на 13.05.24 в 12:59
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров

Горната камара на руския парламент изслуша Лавров преди преназначаването му като външен министър

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че ако западните страни искат да решат украинската криза на бойното поле, Москва е готова за това. "Това е тяхно право, ако искат на бойното поле - да бъде на бойното поле", каза Сергей Лавров в хода на обсъждането в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) на преназначаването му като..

публикувано на 13.05.24 в 12:58
Районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов (вляво) и говорителят на прокуратурата в старата столица Тотко Тотев

Освободиха от ареста собственика на пистолета, с който беше простреляно дете в Арбанаси

Бизнесменът Димитър Бонзов, с чийто боен пистолет вчера 11-годишно момче простреля в крака 12-годишно момиче на празненство в Арбанаси, вече е освободен от ареста, без да му е повдигнато обвинение.  Това потвърди за БНР районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов. Задържан е собственикът на пистолета заради инцидента в Арбанаси..

публикувано на 13.05.24 в 12:50

Шофьор оцеля, след като падна с колата си в 40-метрова пропаст между Златоград и Мадан

Шофьор оцеля, след като пропадна с автомобила си в 40-метрова пропаст по пътя Златоград - Мадан. Инцидентът е станал в петък следобед, съобщиха днес от полицията в Смолян. 45-годишният мъж, жител на златоградското село Страшимир, управлявал лек автомобил с несъобразена скорост, като на десен завой изхвърчал от пътното платно. Водачът е в..

публикувано на 13.05.24 в 12:50