Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Най-вероятно ще се стигне до затваряне на културни институти"

Кирил Бинев, КТ "Подкрепа": Ще продължим с протестите и ефективните стачни действия

"Искаме да направят график за изравняване на възнагражденията в културата и образованието"

| Интервю
Кирил Бинев
Снимка: КТ „Подкрепа“

Обидно е хора, които са с по-ниско одобрение от правителството на Жан Виденов, да са толкова високомерни спрямо собствения си народ. Това заяви пред БНР Кирил Бинев, председател на федерация "Култура“ към КТ "Подкрепа".

Днес пред Министерството на културата на протест се събраха хора на изкуството заради ниския бюджет, заложен за догодина. Недоволството им премина под наслов "Народ без култура е народ без бъдеще!". Организатори са синдикатите в сектора. Исканията им са формулирани в 3 точки - да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения; осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, и ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и фолклорни ансамбли и театри. Настоява се и за гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите състави, постигнат в браншовите колективни трудови договори.

Стигна се и до сблъсъци между работещите в сферата на културата и полицаи.

Вероятно на 14 декември ще има нови протести и ако не се постигне резултат, ще се прибегне до ефективни стачни действия.

Кирил Бинев обясни в предаването "Нещо повече", че не е бил поканен на среща в Министерството на културата. 

"Надявам се, че това не е проява на отношение към КТ "Подкрепа", макар че започвам да изпитвам подобни съмнения. 

Работната заплата  е в рамките на минималната за общинските културни институти, обясни още той. 

"За регионалните библиотеки и музеи е между 1000 и 1300 лв. Това е брутна, а не основна заплата. В музикалните институти  и театрите заплатите не са повече от 1300 лева". 

Хората от културата са по-тихи и възпитани, приемат културния институт като храм, където не се вдига шум, обясни Бинев причината за мълчанието им до момента. 

"През всичките тези години ние не сме спрели с протестите, но не ни чуват. Постоянно говорим, ходим на комисии, срещаме се с председатели на парламентарни групи". 

Бинев коментира изказването на финансовия министър Асен Василев, че исканията на протестиращите културни дейци не могат да бъдат удовлетворени.

"Заплатите на тези хора не са увеличавани от годиниНа наш гръб се опитват да спасят бюджета и бюджетния дефицит. Най-обидното е, че това е една политическа оценка за българската култура. 10 хиляди души просто не са кой знае каква електорална единица, като учителите. Искаме да направят график за изравняване на възнагражденията в културата и образованието. 

Хората видяха, че тяхната цена пред управляващите не струва нищо. Те са на минималната заплата. Сега отново ще се изравнят с обслужващата сфера".

Най-вероятно ще се стигне до затваряне на културни институти, посочи той.

"Ще продължим с протестите и ефективните стачни действия. Ще търсим подкрепа от обществото. Този труд, който полагат хората от сферата на културата, е видим. Театрите и оперите са пълни". 

Цялото интервю на Людмила Железова с Кирил Бинев може да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са за кмет на община Панагюрище,..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура, като проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната за БТА.  Боеприпасите не са засегнати при инцидента.  Фирмата, която ги превозва,..

публикувано на 21.05.24 в 22:03
Карин Жан-Пиер

Белият дом критикува популяризирането на нацистко съдържание от акаунта на Доналд Тръмп

Белият дом разкритикува "отвратителното" популяризиране на нацистко съдържание, след като във видеоклип, публикуван от акаунта на Доналд Тръмп в социалната му мрежа Truth Social, се споменава за "обединен райх", ако той спечели президентските избори през 2024 г., съобщава Франс прес. "Отвратително и позорно е някой да промотира съдържание, свързано с..

публикувано на 21.05.24 в 21:57
Доналд Туск

Доналд Туск обвини Русия в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа

Полският премиер Доналд Туск обвини "руската държава" в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа, докато Полша планира да укрепи източната си граница, съобщава Франс прес.  "Именно руската държава, а не някакъв мрачен бизнес, стои зад организирането на набирането, транспортирането и опитите за нелегално вкарване на хиляди хора в Европа", каза..

публикувано на 21.05.24 в 21:49

Трети неуспешен опит парламентът да започне второто си извънредно заседание

Опитът за второ извънредно заседание на парламента тази вечер се провали.  И при третия опит депутатите не успяха да съберат необходимия кворум от 121 гласа. Само 3 гласа не достигнаха, за да бъде открито заседанието.  При третия опит за събиране на кворум се регистрираха само 118 народни представители. Час и половина отнеха усилията..

публикувано на 21.05.24 в 21:06