Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дезинформация = война

| Интервю
Снимка: unsplash.com/visuals

Терористичното нападение на „Хамас“ в Израел на 7 октомври и последвалото нахлуване на Израел в Ивицата Газа доведоха и до информационен конфликт, който, благодарение на интернет, обхваща цялата планета. Правилата, по който работят социалните мрежи, позволяват на дезинформация и пропаганда да оформят обществените – и дори политическите – нагласи за кризата. 

По време на разтърсващи света събития, като войната между Израел и „Хамас“ социалните мрежи се превръщат в бойни полета на факти и лъжи, тъй като, за разлика от традиционните медии, не трябва да спазват силни регулаторни правила. Заради скоростта, с която фалшиви клипове, снимки и информация се споделят и препубликуват затруднява силно изтриването или коригирането на подобно съдържание. А и цел на социалните мрежи е генерирането на реакции, и именно спорното съдържание предизвиква най-много реакции. Какви стратегии и тактики се използват по време на войната между Израел и „Хамас“ - въпрос към Емерсън Брукинг – изследовател в лабораторията за цифрова криминалистика към американския Атлантически съвет, бивш съветник по киберполитика в кабинета на американския заместник-министър по отбранителна политика и съавтор на книгата „ХаресайВойната: превръщането на социалните мрежи в оръжие“:

"Двете страни прибягват до различни тактики и се опитват да достигнат до различни аудитории. Правителството и военните на Израел комуникират с прессъобщения, правителствени изявления и говорейки, често, пред дружелюбно настроени към тях медии, за да подсилят становищата си. За разлика от тях, като терористична организация, Хамас няма достъп до такива канали за комуникация. Вместо това тя се свързва с по-широкото пропалестинско движение, което включва много поддръжници на палестинците, които не са непременно привърженици на Хамас. Посланията, които са в полза на Хамас например са тези, които хвърлят светлина върху некомпетентността или провалите на израелските военни, както и подробности около смъртта на цивилните жертви в Газа, които надхвърлят над 15 000."

Вече трети месец и двете страни в конфликта водят паралелна война в интернет. И тези кампании не могат да се сравнят с традиционната пропаганда от миналото, тъй като заради все по-убедителните измислици и фалшификации дори безпристрастните наблюдатели се объркват кое всъщност е истина и кое – не.

"От дълго време следя пресечната точка между социалните медии и войните и никога не съм виждал подобен обем дезинформация и лъжи, колкото в момента при войната между Израел и Хамас. За първи път по време на конфликт е достъпна толкова много информация в реално време. Това не беше така дори при нахлуването на Русия в Украйна миналата година. Изненадващото е, че въпреки достъпа до толкова много клипове, снимки, изявления и доказателства за страданието в Газа, е трудно да си съставим ясна представа какво точно се случва. Разполагаме с много информация, но всъщност т.нар. мъгла на войната се "стели" и в онлайн пространството, също както и в реалния живот."

unsplash.com/Camilo Jimenez

На фона на нападенията в Ивицата Газа и Израел както обикновените, така и влиятелните хора – политици, бизнесмени и знаменитости – са обект на новото поколение война, което използва интернет и по-конкретно социалните мрежи и информацията в тях, като оръжие.

"Съществува реална и доказана връзка между решенията, които се вземат по време на война и наличните в онлайн пространството данни. Причината е, че хората, които вземат решенията - генерали и политици получават информация от разузнавателните служби, но имат и смартфони, като всички останали, както и профили в социалните мрежи. Така, тяхното възприятие за случващото се във всеки един момент може да се повлияе и от това, което виждат на телефоните си, вместо от професионалистите и разузнавачите, с които разговарят. Тъй като имат достъп до такава информация, висшите лидери също са уязвими от лъжи, дезинформация, пристрастия и изваждане на факти извън контекста. Това означава че ако някой организира кампания за дезинформация в социалните мрежи, той може реално да повлияе на живота на другите хора. Социалните медии улесняват лобирането на конкретни политици с цел те да предприемат конкретни действия. И тъй като политиците винаги следват честотата на общественото мнение, те могат да бъдат обект на такава кампания в социалните мрежи и да бъдат подведени, че за определена политика подкрепата е много по-широка, отколкото в действителност. Ако едва няколко човека подкрепят дадена политика, но я натрапват по координиран начин, политикът може да бъде заблуден."

Какви са сходствата и разликите в дигиталните битки между войната между Русия и Украйна и Израел и „Хамас“?

"Както и при нахлуването на Русия в Украйна миналата година, има изключителен интерес да се гледа войната в реално време. Миналата година украинци предаваха на живо от бомбоубежища докато бяха под обстрел. Същият достъп е виден и при войната между Израел и Хамас. Но има и една важна разлика. В по-голямата си част руснаците не общуват през социалните мрежи, които използват западните аудитории и дори украинците. Всъщност социалните мрежи и руското правителство споделяха интереса информационното пространство да бъде разделено. Русия обяви "Мета" за екстремистка организация и забрани "Фейсбук". Ако сте украинец, можете да разговаряте с руснаци, но не сте непременно в едни и същи онлайн пространства, говорейки по едни и същи въпроси. За разлика от произраелските и пропалестинските поддръжници и диаспори, които имат собствени онлайн общности. Терористичното съдържание на Хамас може и трябва да бъде забранено, но не е правилно въобще да се лишават палестинците от глас. Един пример за свободното изразяване на политическите възгледи е фразата "От реката до морето", която произраелските поддръжници определят като терористичен лозунг, докато палестинците не са на това мнение."

Едно нещо е да видиш дезинформация, но друго – да си активен или пък неволен участник в информационната война. Какво трябва да правим, за да се предпазим и да откриваме истината насред море от не- и полу-истини?

"Най-добрият инструмент, който можете да използвате, е своята собствена преценка. Използвайте социални мрежи, но не вярвайте на всичко, което виждате там, без да се разровите достатъчно по въпроса. Ако нещо набира популярност, проверете колко хора го споделят, какви хора го споделят и по каква причина. Когато се колебаете дали нещо е истинско, изчакайте то да бъде потвърдено от поне няколко души, които по принцип биха се противопоставили на подобна информация. Накратко – не разчитайте само на едната страна за това да се информирате. Важно е, защото при настоящите конфликти има много субекти, чиято работа е да ви подведат, да ви накарат да повярвате в неща, които не са истина, да спечелят подкрепата ви за неща, които всъщност не са се случили. Така че преценявайте внимателно и не бързайте да се доверявате. Това е от голямо значение."

unsplash.com/Elimende Inagella

Проблемът с онлайн дезинформацията може да бъде смекчен чрез образователни инициативи за медийна и информационна грамотност. Особено подрастващите трябва да знаят как да различават надеждните източници на информация и да знаят как да потвърдят дадена информация преди да я споделят.

"Не става въпрос само за безпрецедентния обем дезинформация по време на тази война, а и за нейните източници, които ме изненадаха, и, за съжаление, това важи с особена сила за смъртните случаи и страданието на деца. Има примери за генерирани от изкуствен интелект изображения на деца жертви. Има примери за извадени от контекста изображения. Например едно малко момченце в костюм за Хелоуин се разпространяваше с информация, че то е дете актьор, мнима жертва. Има и случаи на разпространявани от произраелски привърженици истински снимки и клипове на мъртви деца, за които се твърди, че са фалшиви, а те не са. Обемът дезинформация, разногласието за основни факти и изображения, които са ясни за човешкото око, са дълбоко притеснителен феномен. За съжаление обаче, мисля, че това е бъдещето на войната – тя вече е част от онлайн пространството."


По публикацията работи: Силвия Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Вучич

Вучич обвини опозицията в Сърбия, че опитва да организира т. нар. цветна революция

Сръбският президент Александър Вучич обвини опозицията в организиране на т. нар. цветна революция след снощните многохилядни протести срещу плановете за добив на литий и бор в страната. Вучич заяви на пресконференция, че до вчера е смятал за безсмислено да отговаря на "глупости от рода на това, че децата ще се раждат с две глави и че ще си мият..

публикувано на 11.08.24 в 16:28
Германският канцлер Олаф Шолц.

Шолц призова Израел да сключи споразумение за спиране на огъня и освобождаване на заложниците

Германският канцлер Олаф Шолц е изразил загриженост от новата ескалация на войната в Газа по време на телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщи говорител на Шолц, цитиран от АФП.  Германският канцлер е подчертал, че сега е моментът да се финализира споразумението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците,..

публикувано на 11.08.24 в 16:09
Военнослужещи от Сухопътните войски продължават да участват в гасенето на пожара в планината Славянка край село Голешово.

Опасността от пожари се увеличава през следващите два дни в много области на страната

Опасността от големи и трудни за гасене пожари се очаква да се увеличи през следващите два дни в много области на страната. Подробности - в обобщението на редактора Таня Иванова:  Жълт код за жеги в цялата страна, температури до 39° От Националния институт по метеорология и хидрология обявяват червен индекс за пожароопасност в Северна България -..

публикувано на 11.08.24 в 15:31

Пожарът край Бобов дол е напълно овладян

Пожарът, който възникна вчера след обяд при недействащата азотна станция край Бобов дол, е овладян напълно, каза за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова. Наблюдават се няколкото огнища, които тлеят в смесената гора наблизо в посока с. Жедна и Радомир - там екипите продължават да доугасяват.  Доугасяват пожара край Бобов дол Пожарът..

публикувано на 11.08.24 в 15:22
Демонстранти спират движението по магистрала E-75 като част от протеста срещу плановете за добив на литий в Сърбия, Белград, 10 август 2024 г

Полицията е разпръснала протестиращите, блокирали 2 гари в Белград

Сръбската полиция разпръсна протестиращи, които окупираха снощи две жп гари в Белград след многохилядната демонстрация срещу проект за добив на литий в Западна Сърбия, съобщава БТА. Пореден протест срещу добива на литий в Сърбия На гара "Прокоп" няма вече протестиращи.  На гара "Нови Београд" сутринта е имало около 50 протестиращи на жп линия с..

публикувано на 11.08.24 в 14:35

ПТП затруднява движението по АМ "Тракия" в района на 288 км в посока София

Движението на автомагистрала "Тракия", в района на 288 км в посока София, е затруднено заради самокатастрофирал автомобил. По първоначални данни има двама пострадали, транспортирани за преглед. В участъка движението  се регулира от полицейски служители. Извършват се процесуално-следствени действия.

публикувано на 11.08.24 в 13:52

Хиляди украински бойци участват в офанзивата на руска територия

Хиляди украински войници участват в офанзивата на руска територия, заяви пред АФП висш украински представител, чието име не се посочва. "Ние атакуваме. Целта е да бъдат разтеглени позициите на врага, да бъдат нанесени максимални загуби и да бъде дестабилизирана обстановката в Русия", заяви източникът. Зеленски потвърди за..

публикувано на 11.08.24 в 13:40