Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Видеоигрите могат да ни научат на много различни неща, казват 12 класниците

Средношколци от Свищов участват в „Софтвидео трейд" по проекта „Образование за утрешния ден“

Средно училище „Димитър Благоев“ в Свищов - клуба „Софтвидео трейд“
Снимка: Здравка Маслянкова

В Средното училище „Димитър Благоев“ в Свищов направиха информационните технологии забавни и практически ориентирани към учениците от 12-и клас. 15 средношколци участват в клуба „Софтвидео трейд“, създаден от учителката по информатика и информационни технологии Мариета Николова по проекта „Образование за утрешния ден“. 

Средното училище „Димитър Благоев“ е най-голямото в община Свищов и професионалното развитие на учениците, както и интересите им в разнородни области се насърчават, включително и по проекта „Образование за утрешния ден“, разказа за "Закуска на тревата" директорката на училището Цветанка Кирова

„Защо ги насърчаваме – това е бъдещето, децата това ги интересува, това ги влече, интересно им е и ние се опитваме да им създадем условия  и да предизвикаме техния интерес и желание да учат. Така че всичко, свързано с дигиталните науки, ние го предоставяме като услуга за децата, за да могат да са на "ти" с днешните условия и изисквания. Не изключвам книжното тяло – учебника, но нагледно да видят всичко е много по-лесно усвоимо за тях и много по-добре, за да се научи материала, който им се предлага“. 

Средно училище „Димитър Благоев“ в Свищов - клуба „Софтвидео трейд“

Старши учителят по информатика и информационни технологии в училището Мариета Николова създаде клуба „Софтвидео трейд“, за да надгради знанията и уменията на учениците от 12 клас да използват дигиталните технологии и устройства, за да могат сами да намират, организират, обработват, оценяват и споделят информация по подходящ и смислен начин: 

Изработваме видеоклипчета на различни тематики по желание на самите учащи. Те са с профил „Компютърна графика“ и излизат със специалност „Компютърен график“ и в учебния план няма предмет, който да залага развитие на такива умения, затова се насочих към такъв вид извънкласна дейност. Виждам, че децата имат желание за доразвиване и се стремя да търся нови начини, с които да им привлека вниманието. Виждам тяхното удовлетворение, когато си завършат проектите и колко са доволни от крайния си резултат, как продължават сами да разучават нови платформи и начини за работа и сами достигат и до нови методи и техники за работа в тези платформи“.  

Работата по проекта допринася за надграждане на знанията и добиване на умения  и компетентности, с цел по-добра организация в бъдеще. Дванадесетокласничките от Средното чилище „Димитър Благев“ Сандра Кръстева и Дарина Тимотеева са удовлетворени от участието си в клуб „Софтвидео трейд“: 

„Госпожата ни показва нови неща, учи ни на нови неща, създаваме нови неща, което е интересно. Аз създадох „Топ 10 филми по действителен случай“. Беше ми интересно да направя такъв клип, за да видя какво създават. Това са допълнително знания, които никога не са в излишък“, казва Сандра.

Средно училище „Димитър Благоев“ в Свищов

„Включих се главно, защото в програмата ни не е заложено да учим видеообработка, но ми е интересно като предмет. Би ми помогнало за бъдеще да се занимавам с това. Ако решим да се занимаваме с нещо друго, би ни дошло добре. Избрах си темата „Топ 10 места, които искам да посетя“, защото много обичам да пътувам“, допълва Дарина.  

Компютърните игри са страст на 18-годишните, но и тема за проект, споделиха Магдалена Симеонова и Георги Костяков:  

„Моят проект е свързан с видеоигрите и по-точно с най-популярните видеоигри. Видеоигрите са част от моето хоби и ми беше изключително интересно да правя клип, свързан с тази тема“, каза Магдалена. 

„Видеоигрите могат да ни научат на много различни неща и това е доста актуална тема. Този проект ни предоставя точно това – работа с най-различни материали. След това може да използваме тези знания за реализация в друга сфера като видеообработка, работа като графичен дизайнер“, разказа Георги. 

„Смятам, че ще ми е полезно, защото в бъдеще ще мога да се реализирам например в IT сферата“, допълни Магдалена.  

В клуба са включени и ученици от профил „Предприемачество“, които също надграждат своите знания.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

УНСС показва релефна карта на Санстефанска България за 3 март

По повод Националния празник 3 март Университетът за национално и световно стопанство ще представи една от малкото добре запазени релефни карти на България от 1928 г., представяща границите на Санстефанска България. Тя е второ, новопоправено издание на първата релефна карта на Княжество България от 1900 г., на която са отбелязани освен..

публикувано на 28.02.24 в 10:13
Ивайло Андреев

Ивайло Андреев: Най-съвършено гримираните жени са в Лондон

След броени дни ще влезем в март, месецът на жените, в който се появявя импулсът и желание да бъдем свежи и красиви . Стремежът към красота е нещо напълно човешко и датира от хиляди години. Независимо колко трудно са живели хората, те непрекъснато са се вглеждали в себе си и са оценявали високо красотата. Красотата е била и е..

публикувано на 26.02.24 в 16:41
Красимир Димитров

Красимир Димитров ще е сред бегачите на дълги разстояния в Спартатлон, Гърция

Не веднъж сме били свидетели на неограничените човешки възможности, поредното доказателство за това са бегачите на дълги разстояния .  И тук не говорим за класическия маратон с неговите 42 км, а за разстояния от над 200 км .  Такова състезание се организира в Гърция и се нарича Спартатлон . Не случайно, защото бегачите в това международно..

публикувано на 26.02.24 в 09:46

Телефонна апликация помага в случаи на стрес, неврози и тревожност

Живеем в непрекъснат стрес. Времето все не ни стига за задачите, които трябва да изпълним на работа и вкъщи всеки ден. Като прибавим и отговорност за взетите решения, сънят ни започва да се изплъзва. Война, тревога за по-близки или по-далечни, които са на фронта или сред похитените от хамасовците в първия ден на войната, както е в Израел,..

публикувано на 25.02.24 в 07:50
Детският хор на БНР на посещение при президента Румен Радев

Държавният глава Румен Радев посрещна в президентската институция хористите от Детския хор на БНР

"Младите хора, които не само вярват в доброто, но и го създават, са бъдещето на нашата страна". С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към хористите от Детския хор на Българското национално радио и техните ръководители, които посетиха президентската институция, разгледаха сградата и се запознаха с нейната история...

публикувано на 25.02.24 в 06:30

С тържествена церемония Медицински факултет- София изпрати младите лекари от Випуск 2023

На 20.02.2024 г. в зала 1 на НДК се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на Випуск 2023 на Медицински факултет- София. В присъствието на ръководството и академичния състав на Медицински университет-София, както и на много официални гости, близки и приятели на абсолвентите, 596 млади лека ри ( 239 българ и и 357..

публикувано на 25.02.24 в 05:16
Димитър Костадинов, заместник-председател на Сдружението за биопчеларство

Димитър Костадинов: Безделието е несъвместимо с природата на пчелите

Добиването на мед е познато от древността. Ползата за нашето здраве и силата да лекува са изследвани от много учени. Пчеларството от години е и всекидневие на Димитър Костадинов, заместник-председател на Сдружението за биопчеларство у нас. За Димитър Костадинов желанието да привлече млади хора към пчеларството е достойно за уважение...

публикувано на 24.02.24 в 09:10