Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От премахването на границите за въздушния трафик не печели търговията"

Любомир Кючуков: Поетапно влизане в Шенген е възможно, но без фиксирани срокове не води към завършване на процеса

"Политическата конюнктура в ЕС в момента е благоприятна за влизането в Шенген на България и Румъния"

| Интервю
Любомир Кючуков
Снимка: БТА

Политическата конюнктура в ЕС в момента е благоприятна за влизане в Шенген на България и Румъния. Това обясни пред БНР Любомир Кючуков, дипломат и бивш зам. – министър на външните работи.

"Има необходимост от туширане на вътрешните противоречия в Съюза заради войната в Украйна. Но времевият хоризонт не е голям. Той ще приключи с реалния дебат за дълбоките реформи на ЕС, който трябва да се състои през следващата година. Той е свързан с кандидатурата на Украйна за членство в ЕС. Тогава фокусът ще бъде преместен. България и Румъния нямат много време, ако искат да постигнат пълноправно членство в Шенген".

Днес в Словения започва Залцбургският форум, на който се очаква темата за Шенген да бъде сред основните, а австрийският вътрешен министър Герхард Карнер да разясни позицията на Виена за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Има информация, че Австрия е готова да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния, като премахне границите за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген.

Новината беше потвърдена от румънския премиер Марчел Чолаку в коментар във Фейсбук, а пред журналисти президентът Румен Радев коментира, че за страната ни е критично важно да се отворят сухопътните граници. 

"Това е нещо, което  е по-добре от нищо, но не трябва да замени всичко, дори в краткосрочен план. 

Това, само по себе си, не е членство в ШенгенПоетапно влизане е възможно, но без фиксирани срокове за пълно членство, би останало просто един акт, който не води към завършване на процеса по присъединяване

Предлагащото се в момента е един логичен компромис, който се очакваше. Въпросът е какъв ще бъде крайният резултат".

Кючуков посочи, че е необходимо първо Австрия да потвърди официално и да разясни тази информация. Той отбеляза, че трябва и Нидерландия също да приеме подобен подход, защото е другата страна, която спъва България по пътя на членството в Шенген. 

Дипломатът коментира и възможността да е поставено изискване към българската държава да приеме хора, търсещи убежище, по-специално афганистанци и сирийци.

"Условията, които поставя австрийската страна, изглеждат странни. Те не са насочени дори към България. Приемането на бежанци не е предмет на двустранните отношения на Австрия с България и Румъния. Решаването на въпроса с убежищата за мигрантите няма отношение към Шенген. 

Второто условие, което Австрия поставя - трикратно увеличаване на мисията на "Фронтекс" в България, също не е към България. То е към ЕС. 

Желанието да има повече от една шенгенска граница по пътя на мигрантския поток е свързано с искането за засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния – това е и основната причина Австрия да блокира България и Румъния".

От премахването на границите за въздушния трафик не печели търговията, посочи Любомир Кючуков.

"Обменът на стоки остава обвързан със сухоземния транспорт". 

Цялото интервю на Даниела Големинова с Любомир Кючуков може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Йоурова

Еврокомисар Йоурова ще предложи отпадане на процедура срещу Полша

Еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова заяви, че до края на месеца ще предложи да отпадне процедурата срещу Полша по чл. 7. Тя поясни, че това ще бъде едностранно решение на Комисията. Еврокомисар Йоурова подчерта, че в представения от Полша план за действие има подчертан ангажимент за преодоляване на дефицита, свързан с..

публикувано на 21.05.24 в 16:18
Проф. д-р Сава Димитров

Нов механизъм за финансиране на висшето образование

Вторият транш от 41 млн. лева, който служебният кабинет отпусна за висшето образование, ще бъде разпределен чрез нов механизъм, така че да се подобри системата на финансиране на висшето образование.  За това се разбраха след срещата в Министерството на образованието синдикатите, Съветът на ректорите и просветният министър Галин Цоков...

публикувано на 21.05.24 в 16:13
Служебният премиер Димитър Главчев на извънредното заседание на НС - 21 май 2023 г.

Според премиера Главчев няма да има драстично поскъпване на тока

Няма да има драстично поскъпване на тока, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той подчерта, че няма напрежение около увеличаването на цената на тока: "Нито в Белене, нито в Козлодуй има напрежение. Правителството, доколкото е в компетентността си, следи процеса. Знаете, че има независим регулатор, който определя цената на тока, но аз не..

публикувано на 21.05.24 в 16:10
Палестинци, ранени при израелска бомбардировка, са докарани в болница Ал Акса в Дейр ал Балах, Ивицата Газа, 21 май 2024 г.

Израелските сили са нахлули за кратко в град Дженин на Западния бряг

Израел продължава военната си офанзива срещу "Хамас" в ивицата Газа на фона на поисканите от Международния наказателен съд заповеди за арест на премиера Нетаняху и военния министър. МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас" Израел възнамерява да разшири операцията си в Рафах Израелските сили са нахлули за..

публикувано на 21.05.24 в 16:00

Катастрофа затруднява движението на главния път София - Варна край Лясковец

Катастрофа между два леки автомобила затруднява движението по главния път София – Варна при разклона за село Добри дял в община Лясковец. При инцидента е пострадал шофьорът на една от колите. Откаран е в Спешна помощ – Велико Търново.  Причините за катастрофата са в процес на изясняване, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

публикувано на 21.05.24 в 16:00

36-годишната жена, блъсната от моторист в София, е в критично състояние

36-годишната жена, която тази сутрин беше блъсната от моторист на пешеходна пътека в София, е в критично състояние. Това съобщават от Клиниката по неврохирургия на Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ“. Пострадалата е претърпяла 3-часова животоспасяваща операция, след която е поставена в медикаментозна кома.  Тежък сблъсък на..

публикувано на 21.05.24 в 15:57

Петима души пострадаха при инцидент с автобус в София

Петима души пострадаха, като две жени са в по-тежко състояние, след инцидент с автобус в центъра на София. По първоначална информация водачът на превозното средства е спрял рязко, за да избегне удар с пешеходец. В резултат на това петима от пътниците в превозното средство са паднали. Две жени са в по-тежко състояние и са откарани в..

публикувано на 21.05.24 в 15:25