Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как в Израел се справят с работата в селското стопанство, която не може да се "замрази" заради войната?

Ами Хецрони
Снимка: Феня и Искра Декало

Повече от 30 000 са мобилизираните запасняци в Израел. Тези войници ще продължат да получават заплатата от цивилната си работа докато са в армията. Но много бизнеси затварят, защото собствениците им воюват. В селското стопанство работата не може да "се замрази“ до по- добри времена. В Израел сега е сезонът на ягодите, а реколтата се прибира чак до май. 

Кореспондентите на БНР - Феня и Искра Декало, посетиха една ягодова градина, чийто собственик е мобилизиран в армията. След двумесечна служба той за кратко е в отпуска.

"Казвам се Ами Хецрони. В армията съм майор, а тук съм стопанин на ягодова градина. До началото на войната при мен се трудеха 8 тайланци. Сега са само 4, защото се изплашиха от това, че терористите отвлякоха чуждестранни работници като заложници в Газа. Имах договор с 8 палестинци от Самария, но от няколко дни не се явявят на работа. Днес са пристигнали 150 доброволци – служители на две от най-големите банки в Израел, работници от културен дом и един клас от градското училище. Взели сме мерки срещу евентуално нападение - поставили сме бетонови противоракетни навеси, но досега не се е налагало да бъдат използвани.Градините ни са в центъра на страната, селището Евен Юда, далече от обсега на Хизбула и Хамас, но преди няколко дни снаряд уби земеделец, отишъл да нагледа нивата си.

Служа на северната граница. В нашата бойна част имаме няколко ранени и един убит войник. Доброволческата организация "Единно сърце" вече месец всеки ден ми изпраща работници- доброволци. Много съм благодарен на съпругата ми, която пое изцяло грижите за стопанството. Всяка вечер по телефона с нея обсъждаме и съгласуваме работата за следващия ден. Освен брането на ягоди, е нужен пласмент на продукцията, проучване на пазара.

Не само по време на война е трудно да си земеделец. Това е тежка и лошо платена професия. Децата ми работят в други сфери. Винаги е трудно с работниците, а сега заради войната е проблем и износът на продукцията".

Елиат Дгани е координаторка в доброволческата организацията "Единно сърце", създадена по време на пандемията, но продължила да действа заради екстремната ситуации. Измежду 14-те й щаба, един е в помощ на фронтоваците.

"В началото помагахме на семействата на мобилизираните. Когато бащата е на фронта, а той е обезпечавал семейството, на много семейства им стана трудно да се издържат. Доброволци посещаваха семействата. Помагаха в домакинството, пазаруването, отглеждането на децата. По- сложно е да се включим така, че да не загине бизнеса на мобилизираните. Създадохме щаб от икономисти. Включваме се в организацията на производството, в снабдяването със суровини, в пласмента на продукцията. В търсене на "ниши“- там, където продукцията в условия на война не се търси на пазара.

Отглеждането на ягоди, според нас, ще си остане надежден бизнес и помагаме на повече от фермерите, които са мобилизирани. Изпращаме доброволци и в Южен Израел за бране на зеленчуци. За нас е важно войниците да са спокойни, че бизнесът им няма да фалира заради войната. Да знаят, че семействата им има към кого да се обърнат при каквито и да е проблеми. На фронта е тежко, но е важно да са сигурни, че докато те воюват за страната си, ние, нейните граждани, се грижим за техните "мирни“ интереси".


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поисканият референдум за съдбата на фалиралото ВиК-Дупница отива в съда

Поисканият референдум за съдбата на фалиралото ВиК-Дупница отива в съда, след като общинските съветници гласуваха против допитването. От Инициативния комитет, събрал необходимите над 5 хиляди подписа, обявиха, че следващата седмица ще внесат жалба в Административния съд, като ще пледират за отмяна на решението на Общинския съвет в Дупница и за..

публикувано на 11.08.24 в 21:50
Президентът на САЩ Джо Байдън кара велосипед в Рехобот Бийч, щата Делауеър, 11 август 2024 година

Байдън заяви пред CBS, че Тръмп е "истинска опасност за американската сигурност"

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви в първото си телевизионно интервю, откакто се отказа от надпреварата за Белия дом, че кандидатът на републиканците Доналд Тръмп е "истинска опасност за американската сигурност". "Запомнете думите ми - ако той спечели...тези избори, гледайте какво ще се случи", каза Байдън пред CBS News в интервю,..

публикувано на 11.08.24 в 21:28

Към момента няма опасност пожарът в РСМ, който гори до границата, да навлезе на наша територия

Към момента няма опасност големият пожар в Република Северна Македония, който е близо до границата с България, да се прехвърли на наша територия. Нов пожар до границата с България Това стана ясно, след като екипи от служители на Пожарната и от горските стопанства в Симитли и Благоевград успяха да стигнат до граничната зона. Пожарът в Северна..

публикувано на 11.08.24 в 21:09

Одеса е атакувана с ракети откъм Черно море, съобщиха местни канали

Одеса е била обект на атака с балистични ракети от Крим, съобщиха местни канали в Телеграм, цитирани от БТА.  Сирените са били задействани в 19:17 часа, минути след това в града отекнаха експлозии.  Жителите в Одеса и областта са призовани да отидат в укрития до отбой от тревогата. За нашия регион има опасност от ракетна атака, написа областният..

публикувано на 11.08.24 в 20:34
Групата от Босилеград отпътува през ГКПП  Рибарци  и Олтоманци за Черноморието.

50 деца от Босилеград ще летуват в Равда с финансовата подкрепа на НС

50 деца с трима ръководители тази сутрин заминаха от Босилеград на 10-дневна лятна ваканция в курорта Равда на Черноморието Почивката се провежда благодарение на финансовата подкрепа на Народното събрание на Република България и партньорството на Културно-информационния център "Босилеград" (КИЦ) с Националния център за ученически отдих туризъм и..

публикувано на 11.08.24 в 20:05
Фестивал на виното и фермерските деликатеси в Плевен

Фестивал на виното и фермерските деликатеси събира в Плевен производители от Северна България

В Плевен подготвят Фестивал на виното и фермерските деликатеси. Второто издание събира производители от Северна България и ценители в края на август.  До момента участие са потвърдили 20 малки и средни фермери и фирми. Градът става домакин на второто разширено издание на форума от 29 август до 1 септември 2024 г.  Тазгодишното разширено издание..

публикувано на 11.08.24 в 19:47
Австрийският канцлер Карл Нехамер.

Австрийският канцлер настоя службите да получат повече възможности да следят съобщенията в мобилни приложения

Австрийският канцлер Карл Нехамер настоя разузнавателните служби да получат повече възможности да следят съобщенията в мобилните приложения. Призивът идва, след като по-рано тази седмица беше предотвратен самоубийствен атентат, планиран да бъде извършен по време на концерт на американската попзвезда Тейлър Суифт във Виена.  Нехамер за отменените..

публикувано на 11.08.24 в 19:46