Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Той прогнозира напрегната следваща година заради безпрецедентния брой конфликти по света

Руслан Трад: Военната операция на Нетаняху вече е пълномащабна война

Може да очакваме дълъг конфликт и поколение, което ще израсне в ситуация на война, смята журналистът

| Интервю
Руслан Трад
Снимка: Личен архив

Конфликтът вече не е само на територията на Ивицата Газа. Той премина границите на анклава още в първите дни след атаката на "Хамас". Има активизиране на напрежение в диаспорите далеч извън Близкия изток.

Това заяви в интервю за БНР журналистът Руслан Трад.

Има сериозен ръст на терористична активност. Има активизиране на лобита от двете страни. Този конфликт има много повече измерения от воденето на военни действия на терен – има дипломатически и икономически фронт, поясни той в предаването "Събота 150".

"Хамас" е преди всичко съпротивително движение, след това терористична организация, посочи Руслан Трад.

"В момента имаме дори ръст на подкрепата за "Хамас" в Западния бряг. Тук идва общата идея за Палестина – тема, която отново излиза на дневен ред."

Очевидно военната операция на Нетаняху вече е пълномащабна война, изрази мнение журналистът и отбеляза, че въпреки безпрецедентната военна операция, която провежда Израел  на терен, Израел понася загуби и има проблем с навлизането навътре в Ивицата Газа.

Може да очакваме дълъг конфликт и поколение, което ще израсне в ситуация на война, подчерта Руслан Трад.

Руслан Трад коментира, че светът е много различен дори от миналата година насам и е разделен на две крайности. Според него "имаме изключително променена среда на сигурност, много сериозно ранена система на международните отношения" и се размразяват конфликти, които започват да предизвикват сериозни вълни, а на този фон "международните организации не се промениха".

Той прогнозира напрегната следваща година заради безпрецедентния брой конфликти, на които сме свидетели.

Разполагането на бойни кораби в региона означава ескалация в по-широк мащаб, смята Трад относно зачестилите инциденти с търговски кораби край бреговете на Йемен и идеята за изпращане на група бойни кораби в Червено море.

Има все по-голяма възможност да бъде спряна изобщо логистиката през Червено море, посочи той.

"Към този момент знаем, че за моряците няма опасност. Това е практика на хутите. По-скоро използват тези случаи за пропаганда."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54