Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Историята не може да я пренапишеш - тя се е случила по определен начин"

Павлина Павлова: Паметници на Съветската армия има в центъра на Виена и никой не се бунтува

2
Павлина Павлова
Снимка: Личен архив

"Време за възкресение - Петър IV, Йоан-Асен, Калоян" - такива са фактите, след като България е била около 170 години под ромейско робство, тя наистина възкръсва и това възкресение не се случва бързо, сподели за "Нощен Хоризонт" Павлина Павлова, поетеса, белетрист, журналист и общественик.

Новия й исторически роман се казва -  "Време за възкресение - Петър Петър IV, Йоан-Асен, Калоян" Йоан-Асен, Калоян".

"Трябва да минат години - първо цар става Петър IV, след време той прави своя брат Йоан - Асен съвладетел, те стават впоследствие жертва на заговор, и чак когато след много усилия и висша дипломация начело на държавата застава Калоян, той успява да доведе до това България да получи международно признание, а българският патриарх да получи самостоятелност. 

Българската църква най-сетне става самостоятелна, допълни още Павлова.

Павлова коментира и актуалните новини около демонтажа на паметника на Съветската армия в столицата, като изтъкна, че паметници на Съветската армия има в центъра на Виена и никой не се бунтува, има в Берлин, Будапеща и никой не се вълнува.

"Незнам защо точно в един такъв тежък за България момент, нашите политици се вторачват да рушат, откакто е започнал този преход постоянно ставаме свидетели на разпродажби, разрушаване, Мавзолеят колко дълго го събаряха и съсипаха основите на сградите наоколо, при едно земетресение те са застрашени от рухване...

Не разбирам тази политика - първо трябва да сториш, а после, ако трябва нещо да се руши, да се руши. 

Този паметник е построен с народни пари, нашите баби и дядовци, майки и бащи са давали доброволно средства, за да се съберат един милион лева и сега идват някакви хора и решават, че този паметник е много опасен, наливат луди пари за събарянето му, а София е затънала в клони, хората не смеят да минават под дърветата, три пъти звънях в Столичния инспекторат за опасни клони, никой не дойде...а има отчупени клони, които при следващия сняг могат да убият човек.

Не разбирам защо са се вторачили в паметника, не разбирам също защо бяха и истериите около АЕЦ "Белене", а дойде Зеленски и грабна документацията и реакторите? Нали техниката беше остаряла и за нищо не ставаше, запита риторично Павлова. 

"Аз не съм нито партийно лице, аз съм българофилка, добави тя. 

"Ние нямаме усет на търговци, усет да уважаваме историческото си минало - защото историята не може да я пренапишеш - тя се се случила по определен начин, категорична е Павлина Павлова.
Павлина Павлова
За себе си Павлина Павлова казва, че е жена със силна воля и фактът, че без ничия подкрепа изгражда житейската си кариера я прави нетърпелива, неспокойна, предизвикваща съдбата. Павлина Павлова, която не би могла да си почине от писането нито миг. 

Вдъхновението й е неизчерпаемо за романи, разкази и стихотворения. Неслучайно нейният най-голям заряд е природата. Тя живее в полите на Витоша, където всеки ден разговаря с обитателите на градината й - костенурки, птици, цветя, дори и с вятъра, прелитащите самолети. 

Действието в новия й исторически роман "Време за възкресение - Петър Петър IV, Йоан-Асен, Калоян" Йоан-Асен, Калоян" се развива в края на XII и началото на XIII век и е фокусирано върху въстанието на братята Теодор и Йоан-Асен, което довежда до възкресяването на Второто българско царство. Проследени са всички важни стълкновения между армията на новопровъзгласения български цар Теодор-Петър IV и ромейския император Исаак II Ангел. Специално място е отделено на действителен случай, когато освобождението на България от ромейско робство буквално е висяло на косъм. Тогава ромейските войски проникват неочаквано през източните части на Хемус, опожаряват Преслав, Плиска и обсаждат Търново. Градът е неподготвен за този сценарий, цар Петър заедно с войската си е завардил проходите в централната част на балкана и е било въпрос на дни всичко, извоювано с много жертви, да бъде погребано под руините. И тогава един храбър българин се жертва в името на свободата - след като се подлага на доброволни изтезания, той излиза от крепостта като мним беглец, дава невярна информация на ромейския император, после повежда вражеската войска, уж за да й помогне, а я вкарва в капана, предварително подготвен от българите...
Не им е било никак лесно на братята да се противопоставят на кръстоносците от Третия и после - от Четвъртия кръстоносен поход. След заговори от страна на боляри първо е убит Йоан-Асен, а година по-късно и цар Петър IV. На трона сяда третият брат - Калоян, който е надарен, освен с външна красота и военни дарби, също с дипломатичност. Именно той успява да постигне мечтаното от братята му международно признаване на българската държава и обявяването на нейната църковна независимост. Удивително е колко много неща от миналото си кореспондират с днешния ни ден: темите за приятелството и предателството, любовта и борбата за оцеляване, самотата и равнодушието, вярата и суеверията, безсмислието на войните, независимо от етикета, който им се поставя.

 Павлина Павлова е издала 71 книги (поезия и проза, за деца и за възрастни), повечето от които са част от фондовете на най-големите световни библиотеки – по информация от Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий". Ето някои от тях: Конгресната във Вашингтон, Публичните в Ню Йорк и Блумингтон, Националните в Париж, Лондон, Москва, Виена, Букурещ, Кишинев, Белград, Университетските в Станфорд, Сиатъл и Чикаго, Държавните в Москва, Киев, библиотеки в Прага, Скопие, Варшава, Белград и други. Странно е умението й да съчетава написването на криминални разкази и романи с приказки и стихове за деца или на исторически романи с нежна любовна лирика, но при нея се получава. 

Носителка е на престижни национални и европейски награди като: Националната литературна награда "Проф. Димитър Димов" за цялостно белетристично творчество (2018 г.); Националната литературна награда "Калина Малина" за цялостно творчество за деца (2013 г.); първа награда "Атанас Мандаджиев" от Българската секция на AIEP – към Международната асоциация на писателите-криминалисти и ДАС "Саламандър" за криминалния й роман "Убийства в Златната подкова" (2014 г.), а през 2016 г. е наградена за романа й "Лунното куче"; Специалната награда за книга с епична поезия получава на първия Национален поетичен конкурс "Шипка-2015" за стихосбирката й "Вечна жажда"; Европейски награди за поезия (1995-1996 г.), връчвани от Центъра за европейска култура "Алдо Моро" (Италия) под егидата на Съвета на Европа, Европейската асоциация на учителите и редица културни институции. 


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците

В навечерието на един от най-обичаните пролетни празници – Цветница, в Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците в галерия Арт Център. Над 100 творби на 54 автора привличат интереса на плевенчани и гостите на града. "Пролетният салон на плевенските художници е една традиционна изложба. В нея са поканени да участват обикновено всички..

публикувано на 28.04.24 в 07:34

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47