Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Луковит ще работи с деца от уязвимите групи по проект за 390 хил. лева

Операция "Бъдеще за децата“
Снимка: Община Луковит

Община Луковит започна реализацията на поредния си проект, насочен към деца от уязвимите групи, чиято цел е подобряването на качеството им живот.  Стойността на проекта е 390 хил. лева. В изпълнението му са включени социални работници, медицински специалисти, педагози, психолози, юрист и други ангажирани с решаването на проблемите на децата  в риск от бедност и социално изключване, както и на деца с увреждания.

По данни на УНИЦЕФ през 2022 г. всяко четвърто дете по света е живяло в бедност.  В община Луковит тази статистика изглежда още по мрачна, въпреки че в периода 2015 – 2022 г. страната ни е намалила  наполовина дела на децата, живеещи в тежки материални условия – от 42% на 19,2%, при среден за Европейския съюз 8,4%. 

Като национален приоритет на страната ни е до 2030 г. броят на децата в риск от бедност и социално изключване да се намали с близо 200 хиляди. Към това е насочен и проекта на община Луковит.

Всички се надяват, че тази статистика ще бъде подобрена в положителна посока. Проблемите в общината са сериозни, обясни кореспондентът на БНР Пламен Христов.

"Самият проект ще продължи до октомври 2025 година. 

През последните години община Луковит полага усилия за социализиране на тези деца, за обхващането им в училищата и в детските градини". 

Проект "Бъдеще за децата в община Луковит“ се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027.

Операция "Бъдеще за децата“ е от стратегическо значение със значителен принос за изпълнение целите на Програма "Развитие на човешките ресурси“ относно положителния ефект върху живота на хората, основните ценности на Европейския съюз и хоризонталните принципи на политиката на сближаване: равни възможности, активно включване и приобщаване, недопускане на дискриминация.

Операция

Проектът се изпълнява в контекста на Европейската гаранция за детето, която цели повишаване качеството на живот.

Надя Арабаджиева, координатор на проекта обясни, че по-голямата цел е подобряване на равния и навременен достъп до качествени и устойчиви услуги.

"Които стимулират достъпа до жилищно настаняване и здравеопазване, както и модернизиране на системите за социална закрила. Цели се и подобряване на достъпността до услугите за полагане на дългосрочни грижи.

Заложени са дейности по социална работа за ранно детско развитие и патронаж на грижата за деца до 3 - годишна възраст. Предвидено е интегриране на социално-здравни услуги за деца и младежи със специални потребности и педагогическа работа за предоставяне на превантивни и подкрепящи услуги".

Операция

Втората цел е насърчаване на социално-икономическата интеграция, посочи още тя. 

"Сериозен проблем в общината са ранните бракове и раждания от непълнолетни момичета".

Сашо Иванов от години работи на терен. Той смята, че има сериозен ефект от реализацията на подобни проекти.

"Нашата главна цел е да предоставяме информиране и консултиране.

Основен проблем е, че много от децата не посещават училище и детска градина. Целта е да ги приберем в образователната система. Това обаче е дълъг процес". 

Анахид Михайлова, директор на детска градина "Слънце“ в Луковит, която е част от този проект, също отбеляза, че задържането на децата в детска градина е много трудна мисия. 

"Голям процент от ромските семейства живеят в много тежки битови условия и е трудно да покрият базисните си нужди. Когато те не са задоволени, семейството не мисли за образование.

Имаме екип от различни специалисти и вярвам, че ще постигнем резултати. Родителите са много важни. Да се социализират и да участват в дейностите на детската градина. Това става с безброй посещения на място и разговори. 

Не мисля, че е удачна рестрикцията на МОН детските надбавки да се спират за цялата година, когато децата не посещават учебното заведение". 

Тя смята също, че институциите не си вършат добре работата. 

Всичко по темата може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Смолянска област няма регистрирани случаи на коклюш

В Смолянска област няма регистриран случай на коклюш, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева. В 16 области в страната обаче продължава да расте броят на случаите на коклюш. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8 промила. От здравната инспекция припомнят, че в настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 23:00

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми. Парите бяха събрани на благотворителен бал. На благотворителния бал на "Ротари клуб"- Монтана са предложени на търг картини на известни художници, сред които Вълчан Петров, Стоимен Стоилов, Павел Митков, Галя Герганова, скулптура на Красимир Яков, както и картини на..

публикувано на 30.04.24 в 22:50

Двама души са задържани в село Първамайци заради големи количества марихуана

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняеми мъж и жена за държане с цел разпространение на голямо количество марихуана. За единия наркодилърите държавното обвинение ще иска от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 30-годишен мъж и 29-годишна жена бяха задържани при зрелищна полицейска операция в..

публикувано на 30.04.24 в 22:38

Премиерът в Клисура: Гордост и достойнство

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в..

публикувано на 30.04.24 в 22:27
Риши Сунак

Мигрантите: Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо

Министрите от ирландското правителство одобриха единодушно план за изготвяне на ново законодателство, което би преопределило Обединеното кралство като „сигурна страна“, в която могат да бъдат връщани търсещите убежище. Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо във връзка с мигрантите. Планът беше внесен от министъра на правосъдието Хелън..

публикувано на 30.04.24 в 22:17
Майк Джонсън

Демократическата партия в САЩ няма да подкрепи вот за сваляне на председателя на Камарата на представителите

Конгресмените от Демократическата партия няма да подкрепят вот за сваляне от поста на председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън. Това обяви лидерът на демократическата фракция Хаким Джефрис, цитиран от агенция "Ройтерс". Заплаха за поста на Джонсън отправи крайнодясната Марджори Тейлър Грийн, след като председателят на..

публикувано на 30.04.24 в 22:13

Съдът на ООН в Хага отхвърли иска да бъде забранено на Германия да изнася оръжие за Израел

Международният съд на ООН отхвърли иска да забрани незабавно на Германия да изнася оръжие за Израел, съобщи Ройтерс. Магистратите в Хага изразиха притеснения от "катастрофалните", по думите им, условия за живот в Ивицата Газа, но отбелязаха, че аргументите, представени от завелата иска Никарагуа, не налагат извънредни разпоредби. С обяснението, че има..

публикувано на 30.04.24 в 21:38