Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пламен Дойнов представи книгата си "Освен терора: Моделиране на новия писател на НРБ. 1944-1956“

Титлата “жив класик” ли е знакът за тоталното поглъщане на писателя от партията-държава?

Проф. Пламен Дойнов: Ние, историците сякаш пребиваваме в непрекъснато дежавю

| Интервю
проф. Пламен Дойнов
Снимка: Ирина Недева
Създаването на социалния образ на новия писател в Народна република България е във фокуса на книгата на проф. Пламен Дойнов "Освен терора: Моделиране на новия писател на НРБ. 1944-1956“.

"За Писателския съюз, както и за всички наши обществени организации, чистката е закон. Чистката е абсолютно необходима, за да може да се изправи на краката си и тая организация. И тя, чистката, трябва да бъде строга, честна, мотивирана, обективна, но безпощадна. При това, ясно е, тя трябва да бъде политическа", казва Тодор Павлов на 10 декември 1944 г.

"Дава се ценз висше образование при заемане държавна, общинска или обществена служба на писателите, членове на Писателския съюз, които нямат висше образование"

Томът е разделен на три раздела – „Разораване на литературното поле (1944)“, „Писателите и Народният съд (1944/1945)“ и „Създаването на новия НРБ-писател: освен терора (1944-1956)“.

Пламен Дойнов е поет, драматург и литературовед. От месец юли 2020 г. е ректор на НБУ. Директор е на научноизследователската програма „Литературата на Народна република България (1946–1990)”, реализирана от департамент „Нова българистика” на университета.

Автор е на монографии, сред които „Българският соцреализъм: 1956, 1968, 1989” (2011), „Алтернативният канон: Поетите” (2012), „Литература, размразяване, разлом: 1962” (2015), „Литература на случаите: от „Тютюн” до „Хайка за вълци” (2017), „Поколение и поезия. 1956–1989” (2018), „Линия на разполовяване. Осем персонални случая в литературата на НРБ” (2020), „Краят на литературната автономия: 1946“ (2021), на книги за Николай Кънчев, Иван Цанев и други.

Той направи аналог между случващото се в момента и усещането за повтаряемост на историческите събития. 

"Когато съвременността нахлуе в изследване по история, това означава много тежък извод за самата съвременност. През последните години много сериозно се реактуализира ситуацията около Втората световна война и непосредствено след нея. Ние, историците сякаш пребиваваме в непрекъснато дежавю. 

Историята никога не се повтаря изцяло и буквално. Повтаря се обаче с други действащи лица, сюжети и залози. Онова, по което може да се познае, че повторението е доста натрапчиво, е риториката. Аз съм поразен от говоренето на чужди и на български политици, които лепят етикети като фашисти и шайка. Самият език е активиран отново, за да назове тази граница, в която живеем напоследък". 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Климатът е сред най-важните теми за младите хора в предстоящите европейски избори

Младите избиратели, на възраст между 16 и 23 години, които ще имат ключова роля в изборите за Европейски парламент в началото на юни, смятат, че климатичните промени са сред най-важните проблеми, на които бъдещите евродепутати трябва да търсят решение.  "Климатичните промени са непосредствена заплаха и ако мисля да имам деца в близкото бъдеще,..

публикувано на 28.04.24 в 14:05

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Мазни борби. Мазньо дири мазнинката

В днешната научна лекция тук ще разгледаме едно явление от българския политически живот и както винаги, анализът ни е толкова дълбок, че 5 минути не можем да изплуваме на повърхността за глътка въздух. С нашите научни лопати ние копаем сведения от библейските страници през феноменологията на Хегел чак до банкянските извори на мъдростта...

публикувано на 28.04.24 в 13:58

„Запалете свещичка, дарете живот“ - девет души дариха кръв във В. Търново

Девет кръводарители се отзоваха и дариха на Цветница в неделното училище към храма „Свети Николай“ във Велико Търново. Акцията по кръводаряване е част от националната кампания „Запалете свещичка, дарете живот“. Сътрудничеството между храма и Центъра по трансфузионна хематология е отдавна и заедно помагаме, поясниха свещеноиконом Славчо..

публикувано на 28.04.24 в 13:58
Бойко Ноев

Бойко Ноев: Русия осъществява директно терористични операции на българска територия

Русия осъществява директно терористични операции на българска територия. Това заяви пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и дипломат. "Това е доказано дори в някои разследвания на българската прокуратура, които не завършват вече много години . В България това е една тема, която не е популярна. За съжаление, тя не е популярна и за..

публикувано на 28.04.24 в 13:18

След изборите Борисов няма да преговаря за ново управление с Петков, Василев и Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира гора,..

публикувано на 28.04.24 в 13:12

Гърция с ПВО проект на стойност 2 млрд. евро

Гърция се превъоръжава с нови технологии по защита на въздушното пространство, съобщи министърът на отбраната Никос Дендиас. Опозиционните партии с изключение на депутатите-комунисти подкрепят плановете на правителството за отбрана. Гърция ще направи "непробиваемо" въздушното пространство на страната, заяви министърът на отбраната..

публикувано на 28.04.24 в 13:03
Кирил Петков

Кирил Петков: Трябва да счупим връзката на Борисов с Пеевски с прозрачност

Цялата ни кампания е да се върнем при хората, защото властта е при хората, не при политиците.  От Борисов нищо не зависи, от Пеевски нищо не зависи, ако достатъчно хора излязат и кажат „искаме нормални институции“. Това заяви лидерът на „Продължаваме промяната“ и съпредседател на коалицията ПП-ДБ Кирил Петков в интервю пред..

публикувано на 28.04.24 в 12:51