Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледни изненади за децата, оставащи на лечение през празничните дни в Детска болница "Проф. Иван Митев"

| Интервю
Д-р Благомир Здравков
Снимка: Евелина Стоянова

Коледни изненади са подготвили за децата, които ще останат на празниците за лечение в Детска болница "Проф. Иван Митев" в София. Това разказа директорът на лечебното заведение д-р Благомир Здравков. В болницата се приемат пациенти от цялата страна и се лекуват от едни от най-добрите специалисти у нас.

"Както всяка година, така и тази има специална програма за всички деца пациенти на болницата, както и за тези на служителите. За трета поредна година организираме подобно тържество. С огромно задоволство виждаме, че дарителите на тези събития стават все повече. Страшно много подаръци са подготвени за децата. Има организиран и куклен театър".

Забавна програма пък ще дава възможност за участие на самите деца.

"Няма да има скучен ден. За едно дете болницата не може да е от най-предпочитаните места, но нашата роля, като екип, е да им осигурим комфорт и уют".

Годишно в Детската болница в София се лекуват между 6 хиляди и 8 хиляди пациенти. Тя поема най-утежнената патология от цялата страна. 

"Болницата има изключително висока обезпеченост с апаратура от най-високо качество. Тя е закупена преди всичко през благотворителната инициатива "Българската Коледа". Друга линия, по която получаваме апаратура, е Медицинският университет в София. Нашата болница е основна база на Катедрата по педиатрия. Ежедневно имаме запитвания от физически и юридически лица, желаещи да станат дарители. Помощта на дарителите за нас е много ценна. Не се налага болницата да прави обществени поръчки. Специалистите избират само по клинични индикации техниката. Тя обикновено е от най-висок клас. Дарителят я закупува. Това гарантира прозрачност". 

Успяхме да консолидираме един страхотен екип от професионалисти, посочи д-р Здравков. 

"Педиатрията стана най-желаната специалност сред абсолвентите на Медицинския университет".

Интересът към конкурсите, които се провеждат в болницата, също е много голям, посочи докторът. 

"Влизат да работят хора, за които лечението на децата е  кауза и те имат специално отношение към тях".

Д-р Благомир Здравков си пожелава здраве и една по-добра система за детското здравеопазване. 

За болницата:

Мисия на детската болница е осигуряване на широк спектър достъпна, своевременна, висококвалифицирана медицинска помощ в областта на детското здраве, с цел подобряване качеството на живот на децата.

В структурата на болницата влизат 7 клиники, с 10 клинични отделения по различни субспециалности на детските болести, клинична лаборатория, рентгеново отделение, вирусологична и микробиологична лаборатории.

Уникални и единствени за страната са цитогенетична и скринингова лаборатория за новородените деца с хипотиреоидизъм, центрове за проследяване на бъбречно и чернодробно трансплантирани деца, клиника по ревматология, отделения по хемодиализа и клинична генетика.

В болницата работят като лекари и преподаватели 14 хабилитирани лица (доценти и професори) по различни профили на педиатрията.

Болницата разполага със съвременна апаратура за диагностика и лечение. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На този етап няма опасност пожарът до границата с РСМ да навлезе на наша територия

Към момента няма опасност големият пожар в Република Северна Македония, който е близо до границата с България, да се прехвърли на наша територия. Нов пожар до границата с България Това стана ясно, след като екипи от служители на Пожарната и от горските стопанства в Симитли и Благоевград успяха да стигнат до граничната зона. Пожарът в Северна..

публикувано на 11.08.24 в 21:09

Одеса е атакувана с ракети откъм Черно море, съобщиха местни канали

Одеса е била обект на атака с балистични ракети от Крим, съобщиха местни канали в Телеграм, цитирани от БТА.  Сирените са били задействани в 19:17 часа, минути след това в града отекнаха експлозии.  Жителите в Одеса и областта са призовани да отидат в укрития до отбой от тревогата. За нашия регион има опасност от ракетна атака, написа областният..

публикувано на 11.08.24 в 20:34
Групата от Босилеград отпътува през ГКПП  Рибарци  и Олтоманци за Черноморието.

50 деца от Босилеград ще летуват в Равда с финансовата подкрепа на НС

50 деца с трима ръководители тази сутрин заминаха от Босилеград на 10-дневна лятна ваканция в курорта Равда на Черноморието Почивката се провежда благодарение на финансовата подкрепа на Народното събрание на Република България и партньорството на Културно-информационния център "Босилеград" (КИЦ) с Националния център за ученически отдих туризъм и..

публикувано на 11.08.24 в 20:05
Фестивал на виното и фермерските деликатеси в Плевен

Фестивал на виното и фермерските деликатеси събира в Плевен производители от Северна България

В Плевен подготвят Фестивал на виното и фермерските деликатеси. Второто издание събира производители от Северна България и ценители в края на август.  До момента участие са потвърдили 20 малки и средни фермери и фирми. Градът става домакин на второто разширено издание на форума от 29 август до 1 септември 2024 г.  Тазгодишното разширено издание..

публикувано на 11.08.24 в 19:47
Австрийският канцлер Карл Нехамер.

Австрийският канцлер настоя службите да получат повече възможности да следят съобщенията в мобилни приложения

Австрийският канцлер Карл Нехамер настоя разузнавателните служби да получат повече възможности да следят съобщенията в мобилните приложения. Призивът идва, след като по-рано тази седмица беше предотвратен самоубийствен атентат, планиран да бъде извършен по време на концерт на американската попзвезда Тейлър Суифт във Виена.  Нехамер за отменените..

публикувано на 11.08.24 в 19:46
Минувачи фотографират най-новото произведение на Банкси върху стара полицейска караулка в лондонското Сити, 11 август 2024 г.

Поредна изненада от "неуловимия" Банкси в Лондон

Британският уличен художник Банкси потвърди, че е нарисувал плуващи риби върху караулна будка на полицията в Лондон. Това е седма творба на Банкси за последната седмица.  Така неделният ден поднесе поредна изненада от "неуловимия" творец. Поредна творба на Банкси се появи в Лондон Караулната будка със стъклена фасада е на хълма Лудгейт, близо..

публикувано на 11.08.24 в 19:31

Пожар гори в пловдивския квартал "Столипиново"

Постъпил е сигнал за пожар в пловдивския квартал "Столипиново", съобщиха от пресцентъра на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Пловдив.  Сигналът за пожара е подаден около 17:00 часа. В близост до реката в квартала са се запалили отпадъци, най-вероятно автомобилни гуми. Заради пламъците се е образувал черен..

публикувано на 11.08.24 в 19:13