Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурята "Герит" доведе до извънредно положение в някои части на Шотландия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В някои части на Шотландия беше обявено извънредно положение, след като бурята "Герит" направи трудно проходими пътища и шофьори заседнаха с часове при силен снеговалеж. Проблеми има на летище Лутън, край Лондон, където много пътници могат да изпуснат полетите си, заради проблеми с движението на влаковете. 

Шест снегорина и три трактора бяха изпратени спешно в планинския участък на магистрала А9 в Шотландия, за да спасят заседналите там коли и аварирал камион. Последните съобщения гласят, че магистралата отново е отворена, но полицията посъветва шофьорите да пътуват само ако е изключително наложително. Свлачище край градчето Сейнт Андрюс пък прекъсна движението на влаковете. Движението може да бъде подновено едва утре и то само, ако извършените проверки установят, че няма опасност. Пак в Шотладия 27 000 домакинства останаха без ток. 

Бурята "Герит" донесе силни ветрове и много дъжд в редица други райони на Обединеното кралство. Само в Англия са издадени 139 предупреждения за наводнения. Мостове на ключови магистрали над река Севърн бяха затворени. Лондонското летище Лутън също пострада, след като заради проблеми със сигнализацията бе нарушена железопътната връзка с терминала. Предполага се, че много пътници почти нямат шанс да стигнат навреме за полетите си.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Поредна буря връхлетя Острова

Бурята Пиа с ветрове със скорост от близо 140 километра в час вече бушува в Обединеното кралство и има опасения за сериозни транспортни проблеми по коледните празници. Втора поредна буря за уикенда удари Острова Вече има съобщения за..

публикувано на 21.12.23 в 13:04

Втора поредна буря за уикенда удари Острова

Втора поредна буря нахлу през нощта над Британските острови. Очаква се с проливните дъждове и силни ветрове  на бурята Фъргюс да причинят проблеми за пътния, железопътния, въздушния и морския транспорт. Метеорологичната служба предупреди, че..

публикувано на 10.12.23 в 11:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес..

публикувано на 27.04.24 в 19:29