Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легенди и истории за Кембълтаун - градът, смятан някога за световна столица на уискито

| Репортаж
Снимка: Ройтерс

Фойерверките и шумните празненства са отличителна част при изпращането на старата и посрещането на новата година в Обединеното кралство.

Шотландия обаче прави известно изключение, защото, освен всичко друго - се набляга на консумацията на уискиИ изобщо за "водата на живота" има много легенди и истории и макар и да се смята, че първите дестилерии за уиски са се появили в Ирландия, Шотландия все пак си остава "Меката" на спиртната напитка, обичайно кехлибарен цвят. 

По това време на годината Британските острови обикновено са брулени от бури, но хората в тази част на света са му намерили колая – седиш си кротко пред камината с чаша малцово уиски в ръка в очакване на по-добро време. В Шотландия днес офиицално са регистриарни 162 дестилерии. 

Историята на производството на уиски е много интересна със своите възходи и падения, но едно градче, останало със славата на световна столица на уискито дори е възпято в местния фолклор. Става дума за Кембълтаун на полуостров Кентайър. 

В началото на XIX век Кембълтаун прави истински бум в производството на уиски като се превръща в световна столица на уискито. Това не е странно, защото всички предпоставки са били налице - плодородните полета на Кентайър за отглеждане на ечемик, неободимата за целта вода от близкото сладководно езеро, въглища от близките мини за гориво за казаните, а също и торфени блата, откъдето се изпозлва торф (нискокалорично гориво) за сушене и опушване на зърната с цел придобиване на този пушен вкус при някои марки. 

Голям плюс за Кембълтаун е също естественото дълбоко пристанище, което на практика е солено езеро, наречено Кембълтаун Лох, откъдето с кораби уискито започва да достига до големите и бързоразвиващи се пазари в Глазгоу и Лондон, а също и до Америка. В края на 19-ти век Кембълтаун е вече проспериращ град с десетки дестилерии. Макар и днес индустрията като цяло да е западнала в тази част на Шотландия, все още могат да се видят богатите вили по източната част на залива, посторени благодарение на уискито и херингата

През 20-те години на XX век обаче 17 дестилерии са затворени. Причината- търсенето на уиски е толкова голямо, че дестилериите не могат да се справят с поръчките и качеството на продукта започва да пада. Настават и тежки икономиечски времена. 

В същото време районът Спейсад в Северна Шотландия е свързан с новите железопътни линии, което му позволява да увеличи производството си. Световните войни, забраната на производството и Голямата депресия в Америка допринасят за упадъка на Кембълтаун. 

Градът обаче завинаги остава в шотландския фолклор с една песен по мотив от любопитна действителна история. Песента се нарича "Езеро Кембълтаун, искам да си уиски. За да научим историята, която стои зад песента се е погрижил един от нейните изпълнители – Анди Стюърт, известен певец и радио и телевизионен водещ, който посетил градчето. 

Стари жители на Кембълтаун му, разказали, че преди много години е имало 14 дестилерии на върха на баира край града. Цената на уискито обаче е била много висока и местните хора са си мечтаели то да е без пари. Един ден избухнал пожар в една от дестилериите. Не са знае как точно, но съмненията са, че не е било случайно. 

Огромни пламъци се издигнали, а от резервоарите и бъчвите с безценната течност изтекли повече от 10 000 галона уиски, т.е. около 50 000 литра. Уискито се понесло като огнена река по улиците на Кембълтаун и както може и да се очаква, мъжкото население се втурнало кой с каквото има и може – теджери, стомни, кофи, за да не отиде зян ценната течност. На практика настъпило пълно веселие, което обаче било помрачено. 

"За нещастие обаче точно на този ден имало кораб с кадети в залива на учение. Кораб, пълен с млади момчета, прекалено млади, за да знаят какво правят. Те се качили на хълма и потушили пожара. Това бил английски кораб", разказва с недоволство в гласа Анди Стюърт, както и подчертава, че корабът е английски. 

И както отбелязва певецът, ако в този ден сте попитали мъж в Кембълтаун дали иска чаша уиски шансът да откаже е бил малък, но ако сте го попитате дали иска вода в уискито той ще си спомни трагедията и ще отговори "Не, благодаря, какво му е хубавото да започнеш пожар и след това да го потуши!".

В тази песен е залегнала и една легенда за Кембълтаун, че когато производството на уиски е започнало да бъде тежко облагано от шотландското правителство и бирниците са започнали да шетат в района, местните хора са криели бъчвите с уиски на дъното на езерото, вързани с дълги въжета. 

Бъчвите, разбира се, веднага са били изваждани от езерото щом данъчните си отидели. Но както може и да се очаква по време на цялата тази операция е имало и жертви, т.е. разбивали са се бъчви и уискито, а жителите на града започнали да говорят, че в езерото вече има повече уиски, отколкото вода.

Възпяването на местната алкохолна напитка е характерно и за много други държави. Това важи и за България, където има подобни изпълнения - за река Марица, за Перловската река и за  Пернишката река, където пожеланията са "ракия да стане, а тревата – шопска салата".

Песента може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СЗО: Хората все още не усещат колко е спешна ситуацията с резистентните микроби

Губим способността си да лекуваме дори най-често разпространените инфекции, както и да извършваме животоспасяващи операции вследствие на антимикробната резистентност. Това заяви в интервю за „Хоризонт“ доктор Филип Матю от Световната здравна организация. Раждане, трансплантация на органи и дори вадене на зъб могат да се превърнат в опасни и..

обновено на 21.11.24 в 15:00

Политическата нестабилност пречи на приемането на Националната програма за антимикробна резистентност

Постоянната смяна на правителства в България пречи на приемането на национална програма за борба с антимикробната резистентност. Това заяви за „Хоризонт“ доцент Иван Иванов от Националния център по заразни и паразитни болести.  При прекомерната употреба на антибиотици микроорганизмите спират да се влияят от лечение с лекарства, като по данни на..

обновено на 20.11.24 в 21:51

Скъсана ли е връзка между цивилизационния и технологичния напредък?

" Съществуването е винаги някакъв парадокс, който трудно можем да си обясним . Появяваме се от нищото и целият ни жовот е пътуване към нищото...За хората, които са "подпрени" на вярата светът може би да изглежда по-различен, но безспорно е, че има една територия на непознаваемото , която каквато и наука да го заобикаля, каквито и открития да..

публикувано на 20.11.24 в 17:34

Столичен ресторантьор: Има протекции и чадър за част от бранша

" Има странна симбиоза между част от регулаторните и контролиращите органи и част от ресторантьорския бранш ", изказа мнение пред БНР Дарин Стойков, който е собственик на заведение в София. Той допуска, че има данъчни протекции и политически чадър за част от бранша . Според него обаче протекциите не свършват в контролния орган, а..

публикувано на 20.11.24 в 15:32

Все още всяко трето дете у нас живее в риск от бедност и социално изключване

" България е поела в една не много добра посока. Все още всяко трето дете в България живее в риск от бедност и от социално изключване , което автоматично го лишава от всички възможности, които биха му позволили да развие пълния си потенциал". Това заяви пред БНР Боряна Гидикова – директор "Комуникации" в УНИЦЕФ-България. На днешния..

публикувано на 20.11.24 в 11:51

Търговията с домашни любимци - бизнес за милиони

Международната организация за защита на животните "Четири лапи" съобщи, че 80% от кучетата, които се продават на пазара в Европа, не могат да бъдат проследени до проверени и легални източници . Това на практика означава, че няма информация каква е историята на животното и в какви условия е родено и отглеждано до продажбата. Оказва се, че..

публикувано на 20.11.24 в 09:41

Увеличават се участниците в движението "100-те национални обекта"

Преди дни в София се състоя церемонията по награждаване на печелившите участници в Националното движение "Опознай България - 100 национални туристически обекта" . В списъка на годишната игра с награди участваха общо 2468 притежатели на отличия.  Тази година участниците в движението се увеличават с около 50 000, а от създаването му през 1966 г...

публикувано на 19.11.24 в 12:13