Шотландия обаче прави известно изключение, защото, освен всичко друго - се набляга на консумацията на уиски. И изобщо за "водата на живота" има много легенди и истории и макар и да се смята, че първите дестилерии за уиски са се появили в Ирландия, Шотландия все пак си остава "Меката" на спиртната напитка, обичайно кехлибарен цвят.
По това време на годината Британските острови обикновено са брулени от бури, но хората в тази част на света са му намерили колая – седиш си кротко пред камината с чаша малцово уиски в ръка в очакване на по-добро време. В Шотландия днес офиицално са регистриарни 162 дестилерии.
Историята на производството на уиски е много интересна със своите възходи и падения, но едно градче, останало със славата на световна столица на уискито дори е възпято в местния фолклор. Става дума за Кембълтаун на полуостров Кентайър.
В началото на XIX век Кембълтаун прави истински бум в производството на уиски като се превръща в световна столица на уискито. Това не е странно, защото всички предпоставки са били налице - плодородните полета на Кентайър за отглеждане на ечемик, неободимата за целта вода от близкото сладководно езеро, въглища от близките мини за гориво за казаните, а също и торфени блата, откъдето се изпозлва торф (нискокалорично гориво) за сушене и опушване на зърната с цел придобиване на този пушен вкус при някои марки.
Голям плюс за Кембълтаун е също естественото дълбоко пристанище, което на практика е солено езеро, наречено Кембълтаун Лох, откъдето с кораби уискито започва да достига до големите и бързоразвиващи се пазари в Глазгоу и Лондон, а също и до Америка. В края на 19-ти век Кембълтаун е вече проспериращ град с десетки дестилерии. Макар и днес индустрията като цяло да е западнала в тази част на Шотландия, все още могат да се видят богатите вили по източната част на залива, посторени благодарение на уискито и херингата.
През 20-те години на XX век обаче 17 дестилерии са затворени. Причината- търсенето на уиски е толкова голямо, че дестилериите не могат да се справят с поръчките и качеството на продукта започва да пада. Настават и тежки икономиечски времена.
В същото време районът Спейсад в Северна Шотландия е свързан с новите железопътни линии, което му позволява да увеличи производството си. Световните войни, забраната на производството и Голямата депресия в Америка допринасят за упадъка на Кембълтаун.
Градът обаче завинаги остава в шотландския фолклор с една песен по мотив от любопитна действителна история. Песента се нарича "Езеро Кембълтаун, искам да си уиски. За да научим историята, която стои зад песента се е погрижил един от нейните изпълнители – Анди Стюърт, известен певец и радио и телевизионен водещ, който посетил градчето.
Стари жители на Кембълтаун му, разказали, че преди много години е имало 14 дестилерии на върха на баира край града. Цената на уискито обаче е била много висока и местните хора са си мечтаели то да е без пари. Един ден избухнал пожар в една от дестилериите. Не са знае как точно, но съмненията са, че не е било случайно.
Огромни пламъци се издигнали, а от резервоарите и бъчвите с безценната течност изтекли повече от 10 000 галона уиски, т.е. около 50 000 литра. Уискито се понесло като огнена река по улиците на Кембълтаун и както може и да се очаква, мъжкото население се втурнало кой с каквото има и може – теджери, стомни, кофи, за да не отиде зян ценната течност. На практика настъпило пълно веселие, което обаче било помрачено.
"За нещастие обаче точно на този ден имало кораб с кадети в залива на учение. Кораб, пълен с млади момчета, прекалено млади, за да знаят какво правят. Те се качили на хълма и потушили пожара. Това бил английски кораб", разказва с недоволство в гласа Анди Стюърт, както и подчертава, че корабът е английски.
И както отбелязва певецът, ако в този ден сте попитали мъж в Кембълтаун дали иска чаша уиски шансът да откаже е бил малък, но ако сте го попитате дали иска вода в уискито той ще си спомни трагедията и ще отговори "Не, благодаря, какво му е хубавото да започнеш пожар и след това да го потуши!".
В тази песен е залегнала и една легенда за Кембълтаун, че когато производството на уиски е започнало да бъде тежко облагано от шотландското правителство и бирниците са започнали да шетат в района, местните хора са криели бъчвите с уиски на дъното на езерото, вързани с дълги въжета.
Бъчвите, разбира се, веднага са били изваждани от езерото щом данъчните си отидели. Но както може и да се очаква по време на цялата тази операция е имало и жертви, т.е. разбивали са се бъчви и уискито, а жителите на града започнали да говорят, че в езерото вече има повече уиски, отколкото вода.
Възпяването на местната алкохолна напитка е характерно и за много други държави. Това важи и за България, където има подобни изпълнения - за река Марица, за Перловската река и за Пернишката река, където пожеланията са "ракия да стане, а тревата – шопска салата".
Песента може да чуете в звуковия файл.
" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред . Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения ". Това коментира пред БНР..
От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...
"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ". Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..
Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..
Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..
Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..
Цялата ни кампания е да се върнем при хората, защото властта е при хората, не при политиците. От Борисов нищо не зависи, от Пеевски нищо..
" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата..
Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник е..