Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Георгиева: Общините започват реализация на проекти със средства от ПВУ

| Интервю
Силвия Георгиева
Снимка: НСОРБ

От януари 2024-та общините започват инвестиции със средства от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в няколко групи инфраструктури.

Това каза пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и добави, че на първо място са проектите за обновяване на улично осветление с енергоспестяващо:

"Другата група инвестиции са насочени към общинска образователна инфраструктура - училища и детски градини. Ще се обновяват съществуващи сгради, а където е необходимо, ще се строят и нови".  

По думите ѝ през тази година общините ще трябва да управляват "огромните инвестиции, които ще имат чрез средства от Бюджет 2024", а и да администрират ресурса от ПВУ.

Тя изтъкна, че през 2024 г. за първи път се прилага иновативен инструмент в държавния бюджет, според който всички инвестиционни намерения на общините, а и на държавата, са представени с максимална степен на прозрачност

"Всеки български гражданин, който иска да отвори Закона за Държавния бюджет, може да види за общината, в която живее, какви проекти са предвидени за следващите 3 години, тъй като инвестиционната програма е 3-годишна. Проектите на общините, заложени в тази инвестиционна програма, са 1625 на обща стойност 4,2 млрд. лева. От тази сума 3,3 млрд. са предвидени за инвестиране през 2024 г. 263 от 265 общини са представили проекти пред Министерството на финансите и техните проекти са включени в Приложение 3 на Държавния бюджет, което гарантира тяхното финансиране", уточни тя.

Георгиева посочи, че 6 са групите инвестиции, които общините ще могат да направят със средствата от Държавния бюджет:

"Три от тях са най-търсени и очаквани от всички български граждани. На първо място - улици и тротоари, както изграждане на нови, така и ремонт на съществуващите в населените места. На второ място - общинските пътища и съоръженията към тях. ... Голяма част от общините подадоха проекти за своите общински пътища. На трето място са ВиК системите, които са публична общинска собственост".

Местните данъци и такси няма да бъдат променяни през 2024 г., тъй като срокът за тяхната промяна изтече на 31-ви декември, подчерта Силвия Георгиева:

"В рамките на календарната година общините не могат да променят своите данъци и такси. През тази година те ще работят както със средствата от централния бюджет, така и с това, което ще съберат от гражданите за данъка върху недвижимите им имоти и моторните превозни средства, в размера, който е определен към 31-ви декември 2023 г. Това не изключва другата голяма задача пред общините и пред държавата - да работим за актуализацията на данъчните оценки".

Интервюто на Диана Янкулова със Силвия Георгиева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58