Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С дигиталните ваучери за храна ще се плащат и битови сметки, стават и за ресторант

Снимка: БГНЕС

Дигитални ваучери за храна - карта, пластика, и виртуална карта в мобилния телефон ще сменят хартиените ваучери тази година.

Служителите ще получават пластика или виртуална карта, а не както сега - пликче с хартиени ваучери.

Работодателите ще зареждат тези пластики и е улеснение за тях чисто административно, особено когато имате хиляди служители в страната в различни точки на страната, коментира в предаването "Хоризонт до обед" по БНР Таня Обущарова от Асоциацията на операторите на ваучерите за храна.

Мобилно приложение и пластика, в повечето случаи потребителите ще имат и двата варианта. Картите ще са защитени с чип и пин и ще отговарят на всички изисквания за разплащане и ще са по-сигурен инструмент от хартията.

За потребителите ще е лесно и да блокират картата, ако бъде открадната или загубена, каза още тя.

В държавният бюджет на 2024 г. остана възможността с ваучерите за храна да се плащат, туристически, културни услуги и битови сметки.

И досега можеше, но малко знаеха, че могат. 

С дигиталните ваучери отиваме във фирмите, където се плащат сметки, но тези фирми трябва да имат сключен договор със съответните оператори на ваучери, посочи Обущарова и уточни, че това е възможно за момента на ограничен брой места.

"Очакваме да се разшири обхватът на търговските обекти и вече тече процес за сключване на договори - това е изискване на закона. Както мрежата за храна, ресторанти се разраства, но това ще отнеме време. Ще могат да се ползват и в малки квартални магазини, месарници, зеленчуци и за заплащане на обяд в ресторант, единственото ограничение е да не се използват за алкохол и цигари. Тези карти са без такси, защото това е социална придобивка и се поемат от работодателите, ако има такива".

Досега сумата трябваше да е кръгла 10-20 лв. Промяна има донякъде и няма нужда сумата да е кръгла може и за 2,30 лв., наличността остава в дигиталната карта или пластиката и ще има достъп до нея по всяко време. Може да се прави справка къде и колко сте похарчили. Ваучерите имат срок 12 месеца.

Хартиените ще могат да се използват и след 1 юли 2024 г. до края на срока на валидност от печата. Но след 1 юли няма да могат да се издават хартиени. Но ако са издадени през юни, ще имате още 12 месеца.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националната банка на Румъния: Целта за влизане в еврозоната е неосъществима в момента

Националната банка на Румъния не смята целта за влизане в еврозоната за осъществима в момента, заяви управителят й Мугур Исъреску, цитиран от Аджерпрес. Според него страна като Румъния не може да изпълни целите си, магистрали, инвестиции и други, с бюджетни приходи под 30 процента от брутния вътрешен продукт, а увеличението на приходите може..

публикувано на 02.10.24 в 07:55

Над 50 наши огнеборци отпътуват за Гърция, за да помогнат за борбата с пожарите там

Български огнеборци ще отпътуват днес за Гърция в помощ на колегите си в борбата с пожарите, съобщиха от МВР. Ще се включат 51 пожарникари и 11 единици техника в борбата с огнената стихия. Помощта е в рамките на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС), който Гърция задейства. Във вторник Асошиейтед прес предаде, че вече трети..

публикувано на 02.10.24 в 07:53
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Си Цзинпин заяви на Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин

Китайският президент Си Цзинпин заяви днес в поздравително послание до руския си колега Владимир Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин. Двамата си размениха поздравления по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, предаде БТА като се позова на агенция Франс прес.. Той..

публикувано на 02.10.24 в 07:50
Президентът на Полша Анджей Дуда

Президентът на Полша: Рюте трябва да постави като приоритет укрепването на източния фланг на НАТО

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че новоназначеният генерален секретар на НАТО Марк Рюте трябва да постави като приоритетна цел укрепването на източния фланг на Алианса, засилвайки военното присъствие и разширявайки инфраструктурата, предаде полската новинарска агенция ПАП.  В изказване пред Варшавския форум за сигурност президентът..

публикувано на 02.10.24 в 07:46

Галаконцерт в София на майсторския клас на Райна Кабаиванска

Заключителният галаконцерт на 24-ия международен майсторски клас на Райна Кабаиванска ще е тази вечер в Голямата зала на Софийската опера и балет. Тази година оперната прима избра 14 млади оперни певци от пет държави - България, Грузия, Италия, Румъния и Южна Корея. На заключителния концерт тази вечер на лауреатите, показали особено високи..

публикувано на 02.10.24 в 07:44

Продължават битките в украинската Донецка област

В Донецка област продължават усилията на украинските въоръжени сили да отблъснат настъплението на руската армия. Ръководителят на украинската Донецката военна областна администрация Вадим Филашкин призна, че руснаците са стигнали почти до центъра на град Вугледар. Защитниците на града са обкръжени от запад, юг и изток, а пътят за отстъпление на..

публикувано на 02.10.24 в 07:41

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ проведоха телевизионен дебат

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ – сенаторът -републиканец Джей Ди Венс и губернаторът на Минесота – демократът Тим Уолц проведоха единствения планиран преди изборите телевизионен дебат помежду си. Въпросите на водещите от NBC News засегнаха множество теми – от ескалиращата ситуация в Близкия Изток до икономическата политика, климатичните..

публикувано на 02.10.24 в 07:39