Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд на САЩ ще решава дали Тръмп може да се кандидатира отново за президент

Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Американският Върховен съд обяви, че ще разгледа казуса за това дали бившият президент Доналд Тръмп може отново да се кандидатира за държавен глава, предаде Би Би Си. Делото е насрочено за 8 февруари, допълва Си Ен Ен. 

Върховните съдии са решили да разгледат обжалването на Тръмп срещу решението на върховния съд на Колорадо, който дисквалифицира бившия президент от изборите в щата заради действията на Тръмп по време на нападението срещу Капитолия и последвалите безредици през 2021 г. 

Миналата седмица щатът Мейн също извади Тръмп от бюлетините за предварителните избори в щата, като причината отново беше свързана с поведението на бившия държавен глава при щурма преди две години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джо Байдън

Байдън обвини Тръмп, че е пожертвал американската демокрация за власт

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини Доналд Тръмп, вероятния му съперник в президентската надпревара през 2024 г., че е пожертвал американската демокрация за власт, предаде Ройтерс. Това стана по време на негова реч в Пенсилвания, отбелязваща..

публикувано на 05.01.24 в 22:55
Доналд Тръмп и Летиция Джеймс

Главният прокурор на Ню Йорк поиска глоба от $ 370 млн. за Тръмп и компанията му за финансова измама

Доналд Тръмп и неговата компания трябва да бъдат осъдени да платят 370 милиона долара, в сравнение с досегашния иск за 250 милиона долара, за надуване на стойността на активите му във финансови документи за повече от десетилетие, обяви в петък пред..

публикувано на 05.01.24 в 21:34
Доналд Тръмп се среща с привърженици в ресторант в Маями, 13 юни 2023 г.

Тръмп обжалва отстраняването си от първичните избори в Мейн

Адвокатите на бившия американски президент Доналд Тръмп обжалваха решението на секретаря на щата Мейн, с което той беше отстранен от участие в първичните избори за излъчване на кандидат президент на Републиканската партия в щата. Тръмп е отстранен..

публикувано на 03.01.24 в 08:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доналд Тръмп е леко ранен след атаката срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. Нападателят, както и един от присъстващите на предизборното събитие, са загинали при инцидента, а..

обновено на 14.07.24 в 03:18

Петър Стойчев преплува популярен маршрут между Северна Ирландия и Шотландия

Плувецът Петър Стойчев е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. "Беше много тежко плуване, температурата на водата варираше от 12.9 до 13.4..

публикувано на 14.07.24 в 02:36

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен,..

публикувано на 13.07.24 в 20:05