Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър отново ще има църковна служба на български език на Богоявление

Снимка: Бранислава Бобанац

За десети път в Кипър ще има българско Богоявление с църковна служба на български език. Празникът, който е официален неработен ден в страната, се чества с много блясък и тържественост.

Велик Водосвет ще отслужи днес за сънародниците ни българският свещеник в Кипър отец Станислав Симеонов в църквата "Света Троица" /"Агия Триада"/ в град Паралимни, на югоизточното крайбрежие на острова.

По традиция празничната церемония ще продължи на плажа "Света Троица", където отец Станислав ще хвърли Светия кръст в Средиземно море. Всяка година за него се борят много българи. Наградата за извадилия го от водите е икона и малка парична сума, каза за БНР отец Станислав.

Литийни шествия и масови церемонии за благославяне на водите събират на Богоявление много жители и гости на Кипър във всички крайбрежни градове.

Център на официалното честване на празника тази година, което се провежда на ротационен принцип, е град Ларнака. В църквата "Свети Лазар" архиепископът на Кипър Георгиос ще отслужи Божествената литургия, на която ще присъства и президентът Никос Христодулидис.

След това главата на Кипърската църква ще поведе литийното шествие до яхтеното пристанище на града за традиционното хвърляне на Светия кръст.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Митрополит Николай отново ще хвърля кръста на Богоявление в Кърджали

За поредна година Пловдивският митрополит Николай ще възглави празничното богослужение в Кърджали на Богоявление, 6 януари. Това съобщи за Радио Кърджали отец Николай Величков.  В 9 часа на площада пред манастирския комплекс „Свети Йоан Предтеча“ в..

публикувано на 05.01.24 в 17:04

Кметът на с. Асен Христо Ботев посреща Богоявление с името и стиховете на великия революционер

В малкото селце Асен от години  не се хвърля кръста на Богоявление, защото тук свещеник идва на няколко седмици веднъж. Църквата, която изградиха с общи усилия, дарения и труд местните хора – християни и мюсюлмани през 2001 г. днес стои голяма част от..

публикувано на 05.01.24 в 17:38

На Богоявление децата в Италия чакат добрата старица Бефана

В Италия денят на Богоявяление е голям празник най-вече за децата, защото старица като Баба Яга, наречена Бефана, им носи дарове. Тази старица първоначално е символизирала старата току-що отишла си година. На италиански тя се нарича Бефана. Произлиза..

публикувано на 06.01.24 в 03:37
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те..

публикувано на 14.07.24 в 19:35
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия..

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на..

публикувано на 14.07.24 в 19:06