Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: На гол тумбак прогнози за преобуване

| Коментар

Драги слушатели на седмичния бюлетин за веселие и размисъл - “Новини с добавена стойност"! Вий за мен сте не само слушатели, а цели зрители.

Едно време, към средата на 90-те години, бях диспечер в пожарната. Софийската пожарна. Там имаше една процедура сутрин и вечер да се проверяват радиостанциите за директна връзка между различните поделения на противопожарната охрана в София.

И по време на тая полутържествена проверка диспечерите от софийските пожарни един след друг предаваха и приемаха стандартното съобщение: еди-коя си рота, чуваме ви добре! Имаше един диспечер, който всеки път се отклоняваше от устава и заявяваше: еди-коя си рота, чуваме ви перфектно! Всеки път ми се искаше да допълня: не само ви чуваме, ВИЖДАМЕ ВИ ПЕРФЕКТНО! Още от ония години се свързах с радиоизкуството и страстта да рисувам и да виждам туй, що е невидимо за очите.

Вярвам, че и слушателите при добро желание могат да ме видят, да ме съзрат с духовните си очи.

Представете си например колко са горещи моята кръв и моят мозък. Представете си как вчера влязох в ледените води на река Тунджа за да изпълня древния ритуал Мъжко хоро.

Представете си още по-добре картината на моето фолклорно премеждие, когато влязох в Тунджа гол като сокол и по-точно - като Давид на Микеланджело.

Макар че съм едва ли не в патриаршеска възраст, имам атлетично тяло, което излъчва топлина и биологическо напрежение.

И понеже кръвта ми е гореща, аз въздействах на реката като вид бързовар. Около мен водата стана топла като в минерален извор или исландски гейзер. Всички от хорото тичаха да се топлят при мен, като им измръзне атрибуцията.

(Атрибуция - това е вид концепция в социалната психология. Отнася се до това как индивидът възприема и си обяснява света и как това влияе на поведението му.)

Телевизиите не ме снимаха от цензурни съображения - пак нещо свързано с атрибуцията.

Така че ме помолиха да застана малко по-нагоре по течението, откъдето да подгрявам реката в участъка на традиционното Мъжко хоро.

Само един човек дойде и се хвана на моето голо ледено хоро встрани от медийната суматоха.

Това беше Алексей Арестович, дошъл у нас инкогнито и с тихи стъпки да върши кой знае какви тъмни дела. Алексей или Олексий Арестович е военен психолог, украински пропагандист, роден в съветска Грузия от майка рускиня и полско-белоруски баща. Любимец на украинките, харизматик от най-висока проба, международен аферист и психо-манипулатор от ранга на Густав Юнг! Арестович горкият вече не знае на колко разузнавания е агент. Работеше в офиса на президента Зеленски, откъдето си тръгна със скандал, срещу него има заведени наказателни дела и в Русия, и в Украйна. По руските закони е обявен за терорист-екстремист, но и в украинския Наказателен кодекс има членове и ченгелчета, на които могат да го окачат.

Арестович в началото на пълномащабната война от 24 февруари 2022 стана известен като психотерапевта на нацията. Той беше украинският отговор на “Киев за три дни”. Докато руската пропаганда тръбеше, че Киев пада за три дни, Арестович пък омайваше украинците, че всичко ще свърши много бързо и всичко ще бъде наред. Наше дело правое, победа будет за нами, враг будет разбит.

Близо две години по-късно войната продължава, Арестович върти някакви далавери в Щатите и се чуди как да стане президент на Украйна, при положение, че дори избори няма да има скоро заради войната. А той самият не се прибира в Украйна, за да не го арестуват.

И в това деликатно положение - до мен на леденото хоро, г-н Арестович сподели някои прогнози само за зрителите на “Новини с добавена стойност”.

Според Алексей Арестович 2024 ще бъде година на Голямото преобуване. Русия е в изгодни позиции, Западът постепенно ще изоставя Украйна, защото военни успехи няма и не се предвиждат. Във войната на изтощение печели по-големият - Путин може да хвърля слама в огъня на войната още дълго. И засега няма изгледи това да се промени.

Колкото за преобуването - Арестович изглежда има много обувки в шкафчето, защото неговата риторика се промени радикално. От бодри комюникета премина в мрачни прогнози и безутешни натюрморти. Ние украинците, казва той, плащаме с голяма война стремежа си към НАТО, а НАТО не е готов да плати дори с малка война, за да приеме Украйна. Затуй по-добре да караме без НАТО и ЕС, отваря нова страница Бай Аресто̀вич, на когото у нас му викат Арѐстович.

Тъй че - щели сме да се преобуваме предвид неблагоприятното развитие на фронта и геополитическите реалности.

Аз обаче не мога да се преобувам, защото в ледените води на Тунджа съм се хванал на такова хоро, в което преобуването е невъзможно. По простата причина, че съм по един епидермис срещу Дядо Мраз. Имам предвид Дядо Мраз като олицетворение на зимата, а не дядото с подаръци. Това са два съвсем различни персонажа, които ще разнищим друг път - единият е мъжки вариант на Баба Зима, другият е съветски вариант на Санта Клаус. Засега само отбелязваме, че Дядо Мраз може да се преобуе и да стане Дядо Коледа. Но който няма дори една риза на гърба си, камо ли по-сериозно долно облекло - той не може да се преобуе по никакъв начин. На босия цървулите не подлежат на преобуване. 

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Властите в Милано обявиха червен код заради проливни дъждове

Червен код е обявен в италианския град Милано заради проливни дъждове, които могат да доведат до преливането на местните реки. Валежите са толкова силни, че могат да причинят наводнения и реките Севезо, Ламбро и Олона да прелеят. Това е прогнозата за следващите 24 часа, което накара властите да обявят червен код в град Милано. Експертите..

публикувано на 21.05.24 в 03:58
Президентът на Кипър Никос Хрстодулидис на откриването на новата национална обсерватория на страната

Кипър има нова национална обсерватория

Кипър излиза на световната карта на астрономията и астротуризма с новата си национална обсерватория, която се очаква да привлече много учени от страната и чужбина, любители на звездното небе, туристи, ученици. Космическият център бе открит на официална церемония от президента Никос Христодулидис. Националната обсерватория в планината..

публикувано на 21.05.24 в 03:49
Джейк Съливан и Йоав Галант

Белият Дом: Джейк Съливан е обсъдил с израелски представители алтернативи на операцията в Рафах

Израелски служители са запознали Съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан с нов алтернативен подход, който да замени военната операция в град Рафах в Ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом. Съливан е заявил пред израелците, че възобновяването на преговорите между Тел Авив и Кайро..

публикувано на 20.05.24 в 23:44
Реджеп Ердоган

Турция обяви Ден на национален траур заради кончината на иранския президент Раиси

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в понеделник, че Анкара ще има ден на национален траур във връзка със смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, външния министър Хосейн Амир Абдолахян и другите, които загинаха при инцидент с хеликоптер, съобщава Ройтерс. "Решихме да обявим ден на национален траур в нашата страна, за да споделим..

публикувано на 20.05.24 в 23:33

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за смъртта на президента Ебрахим Раиси

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за трагичната смърт на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер вчера, но говорителят на държавния департамент Матю Милър отбелязва същевременно, че това събитие няма да промени американската позиция по отношение на Техеран. Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом..

публикувано на 20.05.24 в 23:29

Руското правителство нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти за 2023 г.

Руското правителство инструктира в понеделник държавния газов гигант "Газпром" да не изплаща дивиденти за 2023 г., съгласно постановление, публикувано на неговия уебсайт и цитирано от Ройтерс. Решението е факт, след като в началото на май компанията отчете, че през 2023 г. е излязла на първата си годишна загуба от 1999 г. насам...

публикувано на 20.05.24 в 22:37

Кипър се нуждае от 40 млрд. евро инвестиции до 2050 г. за постигане на нулеви въглеродни емисии

Кипър ще се нуждае от близо 40 млрд. евро инвестиции в чисти технологии до 2050 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии, показва изследване на независима консултантска компания, което бе представено на проведената днес в Никозия първа среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър (Green Agenda Cyprus Summit). Най-големите капиталови..

публикувано на 20.05.24 в 21:51