Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпва купуването на недостигащ стаж за пенсиониране

Снимка: архив

От 1 януари 2024 г. поскъпва купуването на недостигащия стаж за пенсиониране. Заради минималния осигурителен доход, който вече е  933 лева, откупуването на една година стаж вече ще струва 2 216 лева, докато сега за това са необходими 1 853 лева.

От 1 януари месецът недостигащ стаж за пенсия струва 184,73 лева. Максимумът недостигащ стаж за пенсия, който може да се купи, е до 5 години. Това могат да направят предварително и хора, които са били редовни студенти, за срока на обучението, обясни за радио Стара Загора Стоянка Манчева, н-к отдел „Пенсии“ в ТП на НОИ Стара Загора.

От НОИ периодично отчитат, че всяка година нараства броят на закупилите недостигащите месеци стаж, като това всяка година струва и повече пари заради увеличението на минималната осигуровка.

Подробности може да чуете в разговора на Нели Ангелова със Стоянка Манчева:



По публикацията работи: Десислава Крачолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.