Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 9 месеца Хърватия е получила около 13 млрд. евро от туризъм – 11,4% повече от 2022

Снимка: Ани Петрова

Близо 13 млрд. евро е спечелила Хърватия от туризъм само за първите 9 месеца на 2023 година, а това е с 11,4% повече от 2022 г., когато държавата е била извън Шенген. Това съобщи журналистът Диана Гласнова пред БНР. 

Управляващите сравняват с 2022 г., а не с 2019 г., когато страната отчете рекордни приходи от туризъм, коментира Гласнова в предаването "12+3".

Хърватия беше първата държава, присъединила се в един и същи ден към еврозоната и Шенгенското пространство - на 1 януари 2023 г.

От 1 януари т. г. цените в Хърватия са само в евро.

"Към днешна дата по въпроса за еврото мисля, че се задълбочават отрицателните настроения на гражданите. Малко преди нова година официалните власти – финансовият министър, управителят на националната банка и премиерът, казаха, че това е една успешна година и изтъкнаха всички предимства на еврото. Едно от най-важните е, че цената на кредитирането на държавата, компаниите и домакинствата не би била такава, ако не е еврото. Също така и че държавата е спечелила около 160 млн. евро, защото не е било необходимо да се конвертират валутите. Те отбелязаха и че страната е по-стабилна, защото е член на еврозоната, от евентуални или настоящи финансови кризи", коментира журналистът. 

Повишаването на цените заради еврото е минимално - в границите под процент, но друго показват синдикатите. 

Представените данни на национални синдикати преди нова година сравняват какви ще бъдат разходите на обяда на Коледа в края на 2023 г. в сравнение с цената в края на 2022 г.

"Нито една от тези 14 ставки - месо, риба, шунка, картофи, вино, брашно, масло, шоколад и др., не е на цената, която е била през 2022 г., нито пък може да се каже, че има ставки с повишение под процент", обясни Гласнова.

Инфлацията в Хърватия беше 8% и това играе роля, а тя скочи до размери, непознати в 30-годишната история на самостоятелната държавата – ноември, декември 2022 г. Подготвяйки се за влизане на еврото, предварително бяха вдигнати цените. Тогава инфлацията в Хърватия беше около 13%. А правителството взе мерки след въвеждането на еврото и то беше да се запазят цените от декември 2022 година, коментира журналистът.

Според изследване над 40% от хърватите гледат цената в хърватски куни и все още си търсят цената и когато я няма, те се притесняват, че 1,48 евро ще стане 1,60 евро.

С влизането в Шенген се задължавате да спазвате договора от Дъблин и всеки, който влезе, има право на убежище – да бъде приет. 

В  Хърватия се увеличиха мигрантите, защото ставаме първа държава от Шенген и от нас могат да пътуват, където си искат. Но Австрия и Германия имат право да върнат чужденците в първата държава, дала им убежище. Само през 2023 година молбите за убежище в Хърватия като брой са 54 482, а до 2020 г. са били 1932, това е 30 пъти повече. Ако тези държави, в които са заминали, ги върнат, знаете ли какво става, даде повод за размисъл журналистът Диана Гласнова.

Подробности чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на ДПС Делян Пеевски (в центъра) даде изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024г.

Делян Пеевски за публикациите с писмо до посланици: Това е компромат

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски смята, че въпросът с 17-те поддръжници на Ахмед Доган е вътрешен за партията. В писмо до медиите този следобед 17-те депутати посочиха причините, поради които няма да участват в заседанието на парламентарната група. И поставиха под въпрос легитимността на Пеевски. В НС заседава ПГ на..

публикувано на 09.07.24 в 20:24

Излезе първото класиране в УНСС

Излезе първото класиране в Университета за национално и световно стопанство, записването на новоприетите студенти е от 10 до 13 юли, съобщават от висшето училище. Записването се извършва онлайн и в сградата на УНСС в отдел "Студенти – бакалавър " - партерен етаж, кабинет 1029-А, а така също и в Регионалния център за дистанционно обучение (РЦДО –..

публикувано на 09.07.24 в 20:13

Държавата с ангажимент по казуса с имота, в чийто обхват е античният град Хераклея Синтика

Държавата поема ангажимент да реши проблема с частния имот, който попада в обхвата на античния град Хераклея Синтика, за да могат археолозите спокойно да продължат работата си. Това заяви министърът на културата Найден Тодоров, който на място се запозна с най-новата находка на екипа на професор Людмил Вагалински - монолитната статуя на Хермес...

публикувано на 09.07.24 в 19:48

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава в навечерието на поредния кръг от преговори за примирие.  Десетки хиляди мирни жители бягат пред настъпващите израелски войски, съобщава Франс прес. От квартала "Шуджая", където израелските сили започнаха новата си операция в края на юни, бойните действия се..

публикувано на 09.07.24 в 19:25
Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на вдовицата на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина в сибирски затвор в началото на тази година, съобщава Ройтерс. Заповедта означава, че Юлия Навалная, която живее в Германия, ще бъде задържана ако стъпи отново на родна земя. Според руските магистрати тя следва да бъде издирена заради членуване в екстремистка..

публикувано на 09.07.24 в 19:20
Димитър Главчев

Димитър Главчев: В позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо

Лидерите на 32-те страни-членки на НАТО се събират във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.  Командна структура на НАТО в Германия ще поеме обучението и екипирането на украинските войски. Алиансът ще назначи и свой висш служител в Киев за укрепване на сътрудничеството с Украйна,..

публикувано на 09.07.24 в 19:10
Делян Пеевски дава изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024 г.

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието.  Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11