Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арик Якоби: Световното обществено мнение да принуди "Хизбула" да изпълни резолюцията на ООН

Кибуц Дафна
Снимка: Феня и Искра Декало

Продължава посещението в Близкия изток на американския държавен секретар Антъни Блинкън. Една от целите на визитата е намиране на дипломатическо решение на продължаващата война между Израел и "Хамас". 

Ще успее ли Антъни Блинкън да постигне успех при посещението си, коментира пред БНР Арик Якоби - директор на общността на евакуираната селскостопанска комуна в кибуц Дафна, който се намира на 2 километра от ливанската граница.

 В паметта трайно остава датата 16.10.2023 г., когато по време на  обстрел от Ливан, ни казаха да напуснем кибуц Дафна и да се преместим във вътрешността на страната, защото районите, до 5 километра от границата, се обявяват за „затворена военна зона“, спомни си Арик Якоби.

"Автобуси отвеждаха членовете на кибуца към хотелите в Тиберия, към други кибуци или частни квартири. Посрещаха ни с отворени врати и сърца навсякъде. Трябваше да направя възможното, дори в тясната хотелска стая, където за неопределено време се сместват цели семейства, да се почувстват като у дома си. Купихме перални, сушилни машини и готварски печки. Погрижихме се всички деца да тръгнат на училище или на детска градина. Търсихме, макар и времена , работа за родителите, за да имат доходи. Но най-важното, не се прекъсна връзката между 1000 -та жители на кибуца, все едно къде сме им намерили подслон", разказа директорът на кибуца. 

И допълни:

Ако до преди няколко дни, имахме надежда да се върнем скоро у дома, сега след като "Хизбула", чиято централа е в Ливан, усилва огъня, разбрахме, че ако нашата армия не ги отблъсне отвъд реката Литани, животът ни ще е в опасност. Втората ливанска война, преди 17 години, завърши с резолюция на ООН войските на "Хизбула" да отстъпят на север от тази река.

Създадоха буферна зона, контролирана от многонационални сили. Решението не се спазва. Първоначално по -плахо, а след това по-уверено, "Хизбула" се доближава до границата ни и да обстрелва или изпраща дронове и балони, на наша територия. „Сините каски“ не успяват( или не искат) да ги спрат.

Политическо ръководство на Израел не е заинтересовано да се открие втори фронт на север, докато не се справи с "Хамас" на юг. Сега ще е трудно да се стигне до споразумения и прекратяване на огъня по няколко причини: Първо, исканията и на "Хамас" и на "Хизбула" не са териториални, а религиозни, защото те не приемат съществуването на еврейската държава.

Второ, никакви договори не биха били трайни. Те ще бъдат подписани от премиера на ливанското правителство, но поради политическата ситуация в страната не може да гарантира, че "Хизбула" ще ги спазва дори и един ден. За да се гарантира спокойствието на нас, жителите на севера на Израел, ще се наложи армията ни, с оръжие в ръка ,да се отблъсне "Хизбула" отвъд реката Литани.

Нашият кибуц съществува от 1939 година. Бил е свидетел на много войни и военни акции. Но до сега само веднъж , и то само децата, са били евакуирани. Не и възрастните. За пръв път кибуца ни е евакуиран.

Като добавим и бежанците от юга- от край границата с Газа, сме поставени пред тежко изпитание. Бих искал и хората от другите държави да ни разберат и да ни подкрепят поне морално. Световното обществено мнение да принуди "Хизбула" да изпълни резолюцията на ООН и са се оттегли отвъд реката Литани ,за да се предотврати бъдеща „война на изтощение“, както я характеризира в последната си реч техния лидер Насрала. Нито искаме, нито сме започвали война. Мирни хора сме. Искаме да живеем спокойно, заяви Арик Якоби - директор на общността на евакуираната селскостопанска комуна в кибуц Дафна. 

Подробности чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Множество ранени след руска атака срещу жилищна сграда в Харков

Най-малко 28 души, сред които и три деца, са били ранени, след като руска управляема бомба е поразила многоетажен жилищен блок в северозападния украински град Харков, съобщи "Ройтерс", като се позова на местните власти. Областният управител Олег Синегубов допълни, че има и още щети по цивилна инфраструктура. По-рано местни медии съобщиха, че при руски..

публикувано на 15.09.24 в 17:27

Хутите са изстреляли ракета срещу Израел, няма поражения

Ракета, изстреляна от йеменски бунтовници хути е паднала на израелска теритрия, без да причини щети, съобщава АФП. На прицел е била израелска "военна позиция“ в района на Яфа, около Тел Авив, заяви говорител на хутите във видеообръщение и добави, че израелската отбрана не е успяла да я прехване. Израелските военни съобщиха, че ракетата е паднала в..

публикувано на 15.09.24 в 17:14
Румен Гайтански

Румен Гайтански: Нямам намерение да участвам в никакви политически партии

Румен Гайтански реагира на публикации, които свързват името му с евентуално участие в листите на "Алианс за права и свободи". От "Алианс за права и свободи" номинират Румен Гайтански - Вълка за кандидат-депутат В писмо до БНР Гайтански пише: "Във връзка с публикация от 13.09. 2024 г. в онлайн медийната платформа www.bnr, озаглавена "Алианс за..

публикувано на 15.09.24 в 17:03

Напрежение в Кюстендил при реденето на листата на "БСП - Обединена левица"

Листата на "БСП - Обединена левица" за 10-и МИР-Кюстендил е доникъде заради напрежение между Дупница и Кюстендил. За водач е номиниран дупничанинът д-р Иван Ибришимов, бивш депутат в предишни мандати. В резултат кюстендилски номинации масово си направили самоотвод. Предстои листата да бъде допълнена с имена от коалиционните партньори. Чакат се..

публикувано на 15.09.24 в 16:28
Традиционния есенен панаир във Враца - 2024 година

135-то издание на традиционния есенен панаир във Враца

Във Враца снощи беше открит традиционния есенен панаир. Занаятчийски стоки, фермерски пазар, атракциони и концерти - панаирът е любимо събитие за врачани и отново събира стотици малки и големи жители и гости на града. И тази година предчувствието за есен във Враца идва с ароматите, вкусовете, цветовете и настроенията на панаира...

публикувано на 15.09.24 в 16:23

ГЕРБ отговори на ПП: Този тип поведение създава само проблеми

Партия ГЕРБ отговори на  писмото на "Продължаваме промяната", в което се настоява за приемане на антикорупционни закони, за да се получат плащенията по Плана за възстановяване. В отговора си от ГЕРБ посочват, че вече са заявили позицията си против прибързаното законодателство и посочват, че този тип политическо поведение създава само проблеми, а не..

публикувано на 15.09.24 в 16:04

Пореден протест заради безводие блокира за кратко пътя Плевен - Русе

И тази неделя жителите на засегнатите от безводието свищовски села излязоха на протест като блокираха за кратко главния път Плевен - Русе при село Горна Студена.  Селата са на воден режим, който не се спазва, има много аварии по мрежата и проблемът с безводието се задълбочава, посочиха протестиращите.

публикувано на 15.09.24 в 15:23