Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нулева безработица сред завършилите професионално направление "Медицина"

Софийският университет е награден на церемонията "Академичните оскари" за осма поредна година

Снимка: Пресцентър на МОН

Безработицата сред завършилите професионално направление "Медицина" е почти нула, заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на церемонията по връчването на наградите, определени от "Рейтинговата система на висшите училища в България - 2023 г.".

Значителна заслуга за отсъствието на безработни в сферата на медицината има Медицинският университет в София, който от години успешно подготвя български и чуждестранни студенти. Най-старото Висше учебно заведение по медицина в България получи награда за първо място в направленията "Медицина", "Дентална медицина", "Фармация", "Обществено здраве" и "Здравни грижи" по време на церемонията "Академичните оскари - 2024".

Друг важен принос на Медицинския университет в София е привличането на чуждестранни студенти, които да се обучават в България. Тази тенденция през годините се увеличава и това след време ще стане обект на научни изследвания, подчерта министърът на образованието проф. Галин Цоков.

Софийският университет пък е удостоен с отличието за университет с най-много първи места в професионални направления, в които се обучават студенти. Това е осмата поредна година, в която Софийският университет е награден на церемонията "Академичните оскари". Отличията са базирани на Рейтинговата система на висшите училища в България - ежегодна класация на Министерството на образованието и науката с помощта на неправителствения сектор и бизнеса.

В 22 направления, в които се обучават студенти, Софийският университет е на първо място в Рейтинговата система на висшите училища в България за 2023 година. Премиерът акад. Николай Денков връчи отличието на ректора на Софийския университет проф. Георги Вълчев. Проф. Вълчев заяви, че приема отличието като признание за академичната колегия на Софийския университет и като признание за студентите на Алма матер, които идват не само да получат диплома, за да удостоверят квалификацията си, а да получат знания – нещо, което разтваря вратите за тяхната професионална реализация.

Според данни, публикувани от Рейтинговата система на висшите училища в България в рамките на последното десетилетие делът на чуждестранните студенти в България се удвоява – от около 4% през 2013 година до над 8% от действащите студенти през 2023 г. Делът на чуждестранните студенти е най-голям в направленията "Медицина" (57% от студентите), "Стоматология" (46%) и "Ветеринарна медицина" (31%).

В още 3 професионални направления чуждестранните студенти надхвърлят 10% от броя на действащите студенти. Това са "Транспорт, корабоплаване и авиация" (13%), "Фармация" (12%) и "Музикално и танцово изкуство" (11%).


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Желязков

Р. Желязков: Най-важното за проектокабинета е стабилизиране на публичните финанси и неотклонност в европейския ни път

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ - СДС Росен Желязков заяви, че най-важните теми пред правителството са стабилизирането на публичните финанси и неотклонност в нашата европейска перспектива. "Неотклонност в нашата европейска перспектива - това трябва да го заявим ясно и категорично", подчерта той. Относно хоризонта на кабинета, Росен..

публикувано на 01.07.24 в 09:58

Експерти: Държавата да отдели 12 млн. лв. срещу градушки вместо да плаща по 30 млн. лв. обезщетения

Имаме нужда нашите политици да бъдат визионери и да гледат не за следващата година или по следващата, а да осъзнаят, че живеем в променящ се свят и да имат визия, какво ще се случи след 10 години. Оказа се, че сме богата държава, плащаме по 30 млн. лв. обезщетения за щетите на земеделските производители от градушки, а не отделяме 10 – 12 млн...

публикувано на 01.07.24 в 09:51

Борисов: Предлагаме правителство, за което изцяло ГЕРБ-СДС носи отговорност

"Ние сме се съобразили с избора на българските граждани – с над 11% да излезеш и да кажеш "връщам мандата" или "ще се опитвам с трикове да направя правителство" – това нито ни отива, нито е честно, нито е държавническо", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след получаването на мандат за кабинет от президента и предлагането на кабинет с премиер..

публикувано на 01.07.24 в 09:39
Георги Проданов

Георги Проданов за кабинета "Желязков": Не знаем дали е ситуация, която ДПС ще подкрепи

"Росен Желязков е човекът, който в момента се ползва с най-висок обществен имидж сред хората от ГЕРБ. Доколко обаче от него зависи постройката на този кабинет? Всички знаем, че отзад стои Борисов". Това каза пред БНР политологът Георги Проданов, след като стана ясно кой е  е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.  Желязков  представи на президента..

публикувано на 01.07.24 в 09:35
Кирил Петков

Кирил Петков: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ-СДС, за което си мечтае Пеевски

"Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях", написа във Фейсбук съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Междувременно представители на ПГ на ГЕРБ-СДС..

публикувано на 01.07.24 в 09:25

Газопреносният оператор ICGB ще проведе годишни търгове за капацитет на интерконектора с Гърция

Независимият газопреносен оператор "Ай Си Джи Би" (ICGB) ще проведе днес годишни търгове за капацитет на газовата връзка между Гърция и България. Ще се предлагат количества за пет последователни газови години, а капацитетът варира за различните точки на междусистемно свързване – съответно с мрежите на българския оператор "Булгартрансгаз",..

публикувано на 01.07.24 в 09:16

Президентът на Кипър се среща с генералния секретар на Съвета на Европа

Кипърският въпрос, нарушенията на Турция и усилията за възобновяване на преговорите за решаване на конфликта са в центъра на срещата днес на президента Никос Христодулидис и генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, която е на официално посещение в Никозия. Действията на Турция в затворения град Вароша в окупираната..

публикувано на 01.07.24 в 09:09