Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест след безпрецедентен иск за половин милион лева на АЕЦ "Козлодуй" срещу бивша служителка

Ал. Кашъмов: Самото напрежение, под което е подложен човек, и годините, които изминават, докато приключи това дело - това е истинската опасност и натиск срещу свободата на словото

| Интервю
Александър Кашъмов
Снимка: БГНЕС

Днес ще се проведе протест пред енергийното министерство заради безпрецедентно дело на държавно дружество срещу служител за половин милион лева. 

Атомната електроцентрала "Козлодуй" заведе дело за 500 000 лева срещу бивша служителка, която е подала сигнал до контролните органи, че на територията на централата функционира незаконна поликлиника. Делото е и срещу нейната майка, която е подавала заявленията за достъп до обществена информация. 

Така се получи, защото никой не трябва и да си помисля, че може да изнесе информация за нередности, свързани с АЕЦ "Козлодуй", каза Наталия Станчева, срещу която е заведено делото. Тя е работила в централата като медицинска сестра 20 години. Станчева очаква централата "да й приготви още шамари". 

"Когато има нередности, ние сме задължени да ги съобщаваме и да не се страхуваме", призова тя. 

За разкритията си Наталия Станчева получава миналата година голямата награда "Златен ключ" на Програма "Достъп до информация" /ПДИ/, които заедно с Асоциацията на европейските журналисти - България /АЕЖ/ определиха делото като "шамар" и призоваха "АЕЦ Козлодуй" да се откаже от съдебния иск.

Това е безпрецедентен случай, каза пред БНР Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация". 

"Формални изисквания като това колко заявления за достъп до информация може да подаде един гражданин годишно не съществуват. Безпочвени са тези обвинения", категоричен бе той. 

Като друг абсурден момент адв. Кашъмов посочи: 

"Ако някой може да се оплаква от невярна информация е едно, но ако самото дружество е предоставило тази информация и други институции са извършвали проверки и са дадени предписания, от които следва, че е нарушен закона, тогава няма как да говорим, че разпространената информация е невярна или зломишлено разпространена".

Той нарече делото "шамар" и напомни, че България беше осъждана няколко пъти в Страсбург заради липса на адекватно прилагане на законодателството във връзка с клевета и обида. 

"В момент, в който в Министерството на правосъдието работят работни групи, които да променят законодателството, така че да се попречи на подобни злоупотреби от страна на "опозорени" дали дружества или лица, в същия момент едно държавно дружество върви точно в обратната посока и завежда рекорден иск - това е нещо нехарактерно изобщо за Европа", коментира адв. Кашъмов в предаването "Преди всички".

Трябва да имаме вяра в съда, смята той. Според него обаче самото напрежение, под което е подложен един човек, и годините, които изминават, докато приключи това дело - това е истинската опасност и натиск срещу свободата на словото. Може да минат 3-4-5 години - за едно търговско дружество тези пари са нищо, но за един обикновен гражданин това е непосилна сума, отбеляза той. По думите му държавата трябва да се погрижи подобни случаи да не бъдат възможни.

"Предстои тази година да се разгледа дело от ВКС и ВАС за това дали търговски дружества могат да претендират морални или неимуществени вреди от нарушения. Това би отворило вратата такива дела да се водят. Смятам, че върховните съдилища много сериозно трябва да разгледат какво би станало, ако те отворят кутията на Пандора за такива дела да се водят от фирми". 

Адв. Кашъмов се надява всички отговорни институции да се мобилизират в този случай: 

"Гражданското общество трябва да може да се защити, но институциите ни трябва да бъдат приятелски, а не такива, които по деспотичен начин се опитват да ограничават свободата на словото и възможността да бъдат критикувани".

От АЕЦ "Козлодуй" изпратиха своя позиция до "Хоризонт", в която се казва:

"Във връзка със заведен иск от АЕЦ "Козлодуй" за непозволено увреждане с ответници Наталия Станчева и Йордана Кулинска, бихме искали да заявим следното:

Искът е заведен от предходното ръководство на АЕЦ "Козлодуй" през месец юли 2023 г. за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др. По преобладаващата част от подадените многобройни сигнали, след извършени проверки от съответните институции, не са констатирани нарушения.

Настоящото ръководство на АЕЦ "Козлодуй", след като се запознае и анализира всички обстоятелства около случая, ще вземе решение, гарантиращо законните интереси и репутацията на Дружеството, както и в съответствие с добрите практики във връзка с достъпа до информация.

В дейността си ръководството на АЕЦ "Козлодуй" убедено следва принципите на откритост и прозрачност и дълбоко уважава правото на служителите си и гражданите да бъдат информирани".

Цялата тема чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха двама младежи за агресия в Спешна помощ - Перник

Задържани са двама 18-годишни младежи, които са проявили агресия в Центъра за спешна помощ в Перник. Младежите са счупили стъкло на врата в отделението и отправяли закани към персонала. Недоволството си обяснили с бездействие от страна на медиците, които трябвало да окажат спешна помощ на техен приятел на 16 години. По случая е..

публикувано на 13.05.24 в 13:58
Снимката е илюстративна.

Полицейска патрулка се удари в ограда на жп светофар в Монтана

Полицейска патрулка се удари в желязна ограда на железопътна светофарна уредба в Монтана. Инцидентът е станал тази нощ малко след 3:00 часа. Има нанесени щети. Униформените в колата не са пострадали Полицията в Монтана изяснява причината за пътнотранспортно произшествие със служебен автомобил на местното Районно управление. При инцидента колата е..

публикувано на 13.05.24 в 13:46
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева: По темата "Кризи" сме като скачени съдове с ЕС

По темата "Кризи" сме като скачени съдове с Европейския  съюз . Това каза пред БНР дипломатът и бивш вицепремиер Меглена Плугчиева, бивш съветник на служебния премиер Димитър Главчев. "Националните теми (в предизборната кампания - б.р.) са толкова много и толкова тежки, че изместват фокуса на внимание от европейските теми, които също не са за..

публикувано на 13.05.24 в 13:21

Какви са мащабите на детската престъпност във Великотърновско през 2023 г.?

241 деца са извършили различни престъпления през миналата година в област Велико Търново.  Сред най-разпространените са кражбите, сочат данните на Териториалното статистическо бюро.  51-о от децата са крали от магазини, 22 са извършили джебчийски кражби, а 5 деца са участвали в кражби с взлом. 47 са децата, участвали в престъпления с наркотици...

публикувано на 13.05.24 в 13:21

Стачки в строителния бранш в Германия

От днес в Германия започнаха общонационални стачки в строителния бранш и в "Дойче Телеком". Според говорителя на профсъюза стачките в строителния бранш ще започнат първоначално в Долна Саксония. Във вторник са планирани стачки в цяла Германия. До стачка в строителната индустрия се достигна, след като преговорите за колективни трудови..

публикувано на 13.05.24 в 13:10

Съветът на ЕС одобри промени в Общата селскостопанска политика

Съветът на ЕС прие официално промени в Общата селскостопанска политика, с които се въвеждат по-опростени процедури, намалява се административната тежест и се дава възможност за повече гъвкавост при спазването на някои изисквания, свързани с околната среща.  Промените отговарят на исканията на фермерите и са свързани с техните протести в различни..

публикувано на 13.05.24 в 12:59
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров

Горната камара на руския парламент изслуша Лавров преди преназначаването му като външен министър

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че ако западните страни искат да решат украинската криза на бойното поле, Москва е готова за това. "Това е тяхно право, ако искат на бойното поле - да бъде на бойното поле", каза Сергей Лавров в хода на обсъждането в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) на преназначаването му като..

публикувано на 13.05.24 в 12:58