Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Графикатура с двойно настроение обещава изложбата на проф. Иван Газдов

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Графикатура и то с двойно настроение - обещава изложбата на проф. Иван Газдов в галерия "Арте" в София. По думите му графикатурата е графично пътешествие, което концентрира възприятието. 

Тази изложба е 18-ият ми цикъл от графичното пътешествие и съм много щастлив, че успях да го направя, сподели пред БНР проф. Иван Газдов.

"В тази изложба и много от последните години става дума за тур, за графика - за графично пътешествие, а по-рано, в самото начало - имаше връзка с графика и карикатура. Това си е мое откритие, което се получи в мен преди 36 години внезапно и се появи заедно с първата картина, която се казва "Целувка в неделя"", разказа художникът в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Нямам формула за работа, отбеляза проф. Газдов и добави: "Веднъж го установих, когато имаше някаква криза - художникът всякога е в криза. Работата не потръгна, както би трябвало, тогава установих, че нямам формула да направя нова работа автоматично, за да може да се осъществи или да ме измъкне от това състояние". 

Изкуството е огромно влечение, сподели проф. Газдов. Той сподели, че винаги помни първоначалното захласване по графиката. 

"Естетиката на радостта, на щастието - това е моето занимание, там съм си насочил усилията", каза още той. 

Изложбата може да бъде видяна до края на седмицата в галерия "Арте". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожар е избухнал в близост до село Лозница, община Генерал Тошево

Пожар е избухнал в близост до село Лозница, община Генерал Тошево. Засегнати са 3 000 декара гора. Екипи на Регионалната дирекция Пожарна безопасност от Генерал Тошево и Добрич са на място. Към момента пожарът не е загасен и вече се е прехвърлил и на румънска територия. По информация на главен инспектор Тихомир Катранджиев, началник сектор..

публикувано на 02.08.24 в 21:27

Нормализирани са стойностите на замърсяването на въздуха над Пловдив и околните селища

Нормализирани са стойностите на замърсяването на въздуха над Пловдив и околните селища, които бяха обгазени от избухналия снощи пожар на сметището, ситуирано край близкото село   Цалапица - съобщи областният управител Христина Янчева. Тя подчерта, че въздухът   ще остане чист през нощта, но  предупреди, че утре сутрин отново се очаква..

публикувано на 02.08.24 в 20:35

Нов пожар пламна в Благоевградска област в района на Кресненското дефиле

Нов пожар пламна в Благоевградска област в района на Кресненското дефиле. Огънят се е възпламенил преди малко над жп линията вляво посока Кулата. Получен е сигнал за възникнал пожар между гара "Пейо Яворов" и първия тунел на железопътната линия София - Кулата. Това съобщи за БНР кметът на община Кресна Николай Георгиев, който в момента..

публикувано на 02.08.24 в 19:43

ПП-ДП ще се допитат до колективните си органи дали да подкрепят третия мандат на ИТН

ПП-ДБ ще се допитат до колективните органи на трите партии в коалицията за това дали да подкрепят правителство с третия мандат на ИТН. Това стана ясно след срещата с ИТН за търсене на подкрепа за програмен-експертен кабинет. Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ   Божидар Божанов заяви: "Отиваме при нашите колективни органи...

публикувано на 02.08.24 в 19:32

До 6 години затвор грозят шофьора, катастрофирал на бул. "Тодор Александров" в София в четвъртък

От 1 до 6 години затвор може да получи шофьорът, който вчера под въздействието на наркотици катастрофира на столичния булевард "Тодор Александров", като при инцидента пострадаха 5-ма души, сред които и двете му деца.   Положителна е наркопробата на шофьора, причинил катастрофата с петима пострадали в София От Софийската районна прокуратура..

публикувано на 02.08.24 в 19:01
Калин Стоянов в с. Петрово.

Калин Стоянов: Когато овладеем ситуацията, всички, които гасят в момента, ще бъдат отличени

След като тази сутрин лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов поиска оставката на министъра на вътрешните работи заради това, че е наградил посланика на САЩ, а не огнеборците, Калин Стоянов коментира, че всички, които гасят в момента, ще бъдат отличени: "От прохладните студия, от Пленарната зала е много лесно да критикуваш и да даваш..

публикувано на 02.08.24 в 18:57

Премиерът се надява ремонтът на Дунав мост да приключи по-рано

Служебният министър-председател Димитър Главчев и министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова посетиха строителите на обекта Дунав мост и бяха обнадеждени, че ремонтните дейности може да приключат по-рано от предвидения 2-годишен срок.  Проблемът с увеличения трафик от лични и товарни автомобили може бъде преодолян с прилагането на..

публикувано на 02.08.24 в 18:52