Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съд в Къркларели решава за издирването на 4-мата български граничари от Интерпол

Снимка: Pixabay

Очаква се утре на заседание на Турския наказателен съд в Къркларели да стане ясно дали 4-мата български гранични полицаи, срещу които се води дело за смъртта на турски бракониер, са обявени за издирване с червена бюлетина от Интерпол. 3-та година се чака одобрението на турското министерство на правосъдието по искане на Наказателния съд за издирването на бившите гранични служители - Михаил Цонков, Николай Петков, Никола Костов и Живко Петков.

До момента няма официална информация дали българските гранични полицаи са обявени за издирване от Интерпол. По неофициални данни в масивите на Интерпол като издирвано лице се появява името на Никола Костов.

На съдебно заседание в Турския наказателен съд утре се очаква да бъде представена информация от турското министерство на правосъдието относно искането на съда за издирването на българските гранични служители, каза турският адвокат на граничните полицаи Джошкун Молла.

Бившият граничен полицай Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са обвинени за смъртта на турски бракониер, поради небрежност, при инцидент станал на границата ни край Резово през 2008-а година .Делото срещу тях в Турция беше образувано през 2019-а година.

Междувременно Бургаският районен съд не изпълни съдебна поръчка на Турския наказателен съд  да предостави биометрични снимки заедно с пръстови отпечатъци и документи на граничните служители с мотив, че делото срещу 4-ата полицаи в България е прекратено заради липса на извършено престъпление.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатът Стоян Георгиев вече не е част от "Продължаваме промяната"

Депутатът от парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България" Стоян Георгиев вече не е част от "Продължаваме промяната", съобщават от пресцентъра на партията, добавяйки, че всички ангажименти, които би поел от името на политическата сила, няма да са легитимни. С Решение на Изпълнителния съвет на ПП партията в Силистра..

публикувано на 01.05.24 в 16:16
Историческия музей -  Панагюрище

"Реликви от Априлската епопея 1876 - Панагюрище" са представени в Добрич

В навечерието на отбелязването на годишнината от избухването на Априлското въстание в Добрич беше подредена изложба с реликви, предоставена от Историческия музей в Панагюрище. Експонатите са в зала "Възраждане" на Художествената галерия в добруджанския град и са се превърнали през годините в символи на българската свобода, като копието на..

публикувано на 01.05.24 в 16:15

Търсещите убежище в Ирландия бяха преместени от техния палатков лагер в столицата Дъблин

Търсещите убежище в Ирландия бяха преместени от техния палатков лагер в столицата Дъблин. Това става на фона на растящото напрежение между Ирландия и Обединеното кралство във връзка с все по-големия брой мигранти, прекосяващи условната граница със Северна Ирландия. От Службата за международна закрила съобщиха, че хората, пребиваващи в повече..

публикувано на 01.05.24 в 16:08
Революционно знаме, 
Регионалния исторически музей - Враца

Регионалният исторически музей във Враца съхранява оригиналното знаме на съзаклятниците от Априлската епопея

Един от ценните експонати в Регионалния исторически музей във Враца е оригиналното знаме на съзаклятниците от местния Революционен комитет. То е реликва със значима историческа стойност, не само защото е оцеляло от времето на освободителните борби между 1875 и 1876 година, а защото е единственото революционно знаме, на което е извезана..

публикувано на 01.05.24 в 15:45

Шеста успешна кампания реализираха Ротаракт клуб и фондация "Искам бебе" във Велико Търново

Шеста успешна кампания "С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми" реализираха Ротаракт клуб – Велико Търново и фондацията "Искам бебе", с подкрепата на Общината в старата столица. Отново ще бъде подпомогната двойка от града, нуждаеща се от асистирана репродукция и инвитро процедури. Събраните сега средства от 2390 лева се даряват на..

публикувано на 01.05.24 в 15:45
Антъни Блинкън и Ицхак Херцог

Блинкън: Израел да допусне още хуманитарна помощ в Газа, "Хамас" да приеме предложението за примирие

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Израел да допусне повече хуманитарна помощ в ивицата Газа, а "Хамас" да приеме час по-скоро предложението за примирие. Паралелно с усилията ни за сключване на примирие работим за осигуряване на повече хуманитарна помощ за населението на ивицата Газа, заяви Блинкън при срещата си с..

публикувано на 01.05.24 в 15:15
Делян Пеевски

И Делян Пеевски поиска отмяна на решението за частна детска болница

Призовавам служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница, взето във вторник от Министерски съвет. Това се казва в позиция на ДПС, в която се цитира лидера Делян Пеевски. "Българските граждани трябва да научат кой подведе Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси..

публикувано на 01.05.24 в 15:05