Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Плевен проверява оценителните листове за санирането

| Репортаж
Снимка: Радио Видин

След като беше обявено крайното националното  класиране за безплатното саниране на жилищни сгради на първия етап, в Община Плевен проверяват отново изготвените в София индивидуални оценителни листове. За първия етап са одобрени 18 са жилищни сгради в Плевен. Общата стойност на проектите е близо 27  847 000 лева. 

Ясно е класирането за саниране по процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I". На 9 януари са публикувани индивидуалните оценителни листове по подадените от Община Плевен проектни предложения. Сдруженията на собствениците, които са кандидатствали с проекти за безвъзмездно саниране, вече са се запознали, други тепърва ще получат и видят оценителния лист. Междувременно, в отдел "Наблюдение и контрол на проекти и програми" в общината продължава проверката.

Към момента са проверени над 30% от оценителните листове. Има констатирани 10 занижавания на точките на критериите за качество по оценителните скали, дадени по насоките за кандидатстване. Те ще бъдат обединени в едно възражение, което Община Плевен ще подаде до МРРБ, поясни за БНР Камелия Горненска, ръководител на отдела.

По думите ѝ, занижаването намалява комплексната обща оценка и в национален етап не може да се прецени къде биха попаднали съответните проектни предложения в класацията. Имайки предвид обаче най-ниската долна граница от 115 точки, за момента има констатации за три такива предложения, изтъкна още Горненска.

"При нас нещата стоят доста по-розово, отколкото в много други общини. Ние на почти 60% от допустимия лимит имаме класирани предложения. Имаме общини, където този процент е 10-12 и те са големи: Стара Загора, Русе", коментира експертът в предаването "Преди всички".

За реалистичен срок за начало на реализирането на проектните предложения Камелия Горненска смята края на март. Ако март се сключат договорите, юни би трябвало да има и договори за строителство, поясни тя.  

След проверката, която се прави в община Плевен, докладът ще бъде изпратен на МРРБ, категоричен е и кметът д-р Валентин Христов.

"За да можем да включим повече жилищни сгради. Има грешка, довела до по-ниските точки, за да влязат в първата група. Искаме да защитим нашите граждани и да има повече жилищни сгради, които да влязат в първата вълна за саниране."

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново започна да гори пожар в Малешевската планина над село Микрево

С покачването на температурите и усилването на вятъра днес следобед отново започна да гори Малешевската планина над село Микрево, община Струмяни. Продължаваме да правим просеки с цел превенция, каза Георги Динев, областен управител на област Благоевград: "Теренът там позволява да се включва и тежка верижна машина. Има два верижни..

публикувано на 02.08.24 в 17:58

Политическият лидер на "Хамас" беше погребан в Катар

Два дни след като бе убит в Техеран, политическият лидер на палестинската терористична организация "Хамас" Исмаил Хания беше погребан в Катар.  На церемонията в джамия северно от столицата Доха присъства и Халед Мешал, сочен за вероятен наследник на ликвидирания Хания. Американският президент Джо Байдън заяви, че убийството не е помогнало за..

публикувано на 02.08.24 в 17:50

Руските войски продължават напредването си в Донбас

По последна неофициална информация руските войски продължават напредването си в Донбас и вече са на по-малко от 17 километра от ключовия град Покровск. Въпреки сведенията, че Киев е получил от западните си партньори първите изтребители Ф-16, през последните дни руската авиация е засилила съществено бомбардировките в това направление, съобщава..

публикувано на 02.08.24 в 17:41

МВР разпитва едно лице във връзка с пожара над село Сенокос

Има лице, което е разпитвано в областната дирекция на МВР Благоевград във връзка с пожара над село Сенокос, община Симитли, при който изгоряха една къща и три плевни. На брифинг областният управител на област Благоевград Георги Динев потвърди тази информация. "Нека да оставим тези версии и това разяснение на служителите на МВР. Знам, че..

публикувано на 02.08.24 в 17:20

Димитър Благоев и "Трио плюс" с джаз концерт в Кино Кабана

Композиторът и китарист Димитър Благоев ще изнесе джаз концерт с неговото "Трио плюс" в Кино Кабана. Музикалното събитие е в програмата на Софийските джаз дни.  Самият Благоев сподели, че за авторската си творба се е вдъхновил от Родопите.  "Темата за фолклорната импровизация е тема, която написах при едно мое пребиваване в Родопите..

публикувано на 02.08.24 в 16:46

Област Добрич е на едно от последните места по осигуреност с лекари и болнични легла

На едно от последните места в страната се нарежда област Добрич в края на 2023 г. по осигуреност с лекари и болнични легла, сочат данните на националната статистика. В края на 2023 г. в област Добрич функционират седем заведения за болнична помощ със 785 легла, като в сравнение с предходната година броят на заведенията остава..

публикувано на 02.08.24 в 16:32

10 години система за ранно оповестяване пази от огън "Врачански Балкан"

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан". Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. км гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 хил. лв. безвъзмездни европейски средства.  Според..

публикувано на 02.08.24 в 16:15