Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За да се отпуши работата на Столична община, трябва да се прояви повече политическа култура"

Проф. Росен Стоянов за ротацията: Всъщност ще имаме ново правителство

"Ротацията е залъгалка и дъвка за наивници"

| Интервю
Проф. Росен Стоянов
Снимка: БНР - Ани Петрова

Все по-близо сме до съждението, че ситуацията в Столичния общински съвет се явява някакъв вид инструмент, който спомага за решаването на конюнктурните политически проблеми на национално ниво.

Това заяви пред БНР проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации в НБУ.

За да се отпуши работата на общината, би трябвало да се прояви повече политическа култура, смята професорът. 

"Това е шанс да се създаде добре работеща коалиция с разпределени функции и отговорности.

Със сигурност се водят  преговори. Идеята е да се намери компромисно решение". 

Според него, то може да се намери в "оттеглянето на личните претенции и на политическата конюнктура за сметка на търсене на изход в лицето на доказал се в политическото пространство по-опитен политик, който не е от една от двете големи формации, спечелили първите места". 

Проф. Стоянов не пожела да посочи конкретни имена, но предложи да се погледне в дясното пространство.

"Някои от малките политически формации, които влязоха с доста битки, а не между капките, имат едно-две лица, особено като хора с опит в Общинския съвет". 

Липсата на коалиционно споразумение на национално ниво води до извод за нещо, което е скрито от нас и се решава зад завесата. Това важи и за попълването на регулаторите, отбеляза анализаторът.

"Няма подписан документ, който да регламентира точните задължения и правомощия на отделните политически играчи. 

Това, което наблюдаваме през последните месеци, е много разтеглено.  То е дава възможност за всякакъв вид интерпретации от страна на политиците". 

Всъщност ще имаме ново правителство, заяви той по отношение на предстоящата ротация. 

"Ще имаме нов министър - председател. Ще има оставка на старото правителство. И в рамките на това НС - нов кабинет. Ротацията е залъгалка и дъвка за наивници. Със сигурност ще бъдат сменени поне двама министри". 

Той не смята, че министър Хинков е избързал с изявлението си, че няма да остане на поста си след ротацията. 

Проф. Стоянов вярва, че последната надежда на законността в България е в Конституционния съд

"Те ще трябва много сериозно да погледнат на проблемите, които им създадоха политиците. Вярвам, че ще бъдат достатъчно мъдри и на висотата на своите задължения". 

Експертът разглежда кандидатурата на Десислава Атанасова за Конституционния съд като "предястие за онова, което ни очаква в края на тази година"

"Има още трима членове, на които изтича мандата и трябва да бъдат гласувани през същата процедура". 

Той анализира случващото се в ДПС и появата на Карадайъ в публичното пространство. 

"Действията му са поредно доказателство за липса на политическа стратегическа комуникация".

Проф. Стоянов открива и потвърждение на твърдението, че Ахмед Доган държи партията си здраво в ръце.

"ДПС имат желание да се превърнат в една системна, не толкова обвинявана в етнически пристрастия партия, а това означава, че трябва да разширят ветрилото на влиянието си  и да вкарат на най-високо ниво българи".

Професорът е склонен е да се съгласи с твърденията, че геополитическата обстановка държи това правителство в равновесна точка. 

Цялото интервю на Людмила Железова с проф. Росен Стоянов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръководителят на "Хамас" в Ивицата Газа поема ръководството на палестинската групировка

Яхъя Синуар - ръководителят на "Хамас" в ивицата Газа, поема ръководството на палестинската групировка. Това обявиха от "Хамас" седмица след като досегашният лидер - Измаил Хания - бе убит в Техеран,  предаде Ройтерс. Синуар, освободен от израелски затвор през 2011 г. при размяна на затворници между Израел и "Хамас", е шеф на движението в ивицата..

публикувано на 06.08.24 в 21:29
снимката е илюстративна

Пожар засегна стопански двор и постройки в ловешкото село Владиня

Голям пожар засегна стопански двор и постройки в ловешкото село Владиня. Има изгорели животни и  фураж, а пет екипа на пожарната продължават да гасят сухи треви край селото, тъй като заради силния вятър пламъците могат да стигнат до съседните села Дренов и Вълчитрън. Пожарът е тръгал от сухи треви, но е навлязъл в стопански двор на местен..

публикувано на 06.08.24 в 21:20

Литовци платиха 1494 лева за преглед на дете в "Златни пясъци"

Чужденци платиха близо 1500 лева за медицински преглед на детето си в курорта "Златни пясъци".  За случая сигнализираха във Фейсбук групата "Варна", където беше публикувана снимка на фактура, издадена от д-р Здравко Дамянов – лекар с регистрирана денонощна практика в един от хотелите в курорта. От РЗИ започват проверка по случая, съобщиха от..

публикувано на 06.08.24 в 20:53

От столичния зоопарк искат крокодила, собственикът му не го дава

Представители на Зоологическата градина в София и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София пристигнаха в столичния квартал "Ботунец", за да вземат открития там крокодил, но представящият се за собственик на животното не им позволява. Крокодил в "Кремиковци" вдигна на крак институции и специалисти Той иска да получи..

публикувано на 06.08.24 в 20:29

Русия: Украинските войски, атакували позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия

Украинските войски, атакували руски позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от РИА "Новости". В съобщението се твърди, че украинците са понесли значителни загуби от артилерията и авиацията на руснаците.  Местните власти съобщиха за жертви от мирното население - 3-ма убити и 18..

публикувано на 06.08.24 в 20:14
Лидерът на

Лидерът на "Хизбула" заяви, че са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на Фуад Шукр и Исмаил Хания

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че ръководената от него групировка и Иран са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на командира Фуад Шукр и лидера на "Хамас" Исмаил Хания, независимо от последиците. Израелски военни самолети прелетяха над Бейрут преди обръщение на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала каза това в телевизионно..

публикувано на 06.08.24 в 20:13

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена. Локализиран е огънят и в Хаджидимитрово, където има пострадали къщи. Гаси се и пожарът в Козловец.  В Горна Студена пожарът е бил в центъра на селото. Запалила се е и изгоря гористата местност, най-вероятно от късо съединение в електропровода, но няма пострадали хора и къщи. Гасихме с..

публикувано на 06.08.24 в 20:05