Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С исторически сгради Кристиан Петров от Казанлък се състезава в ImagineEU

Срокът за гласуване е до 28 януари т. г., избират се 10 проекта и на 24 февруари ще станат известни първите три

Текстилна фабрика на братя Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово.
Снимка: БГНЕС

С Папазовата къща в Казанлък и сградата на дарената текстилната фабрика на братята Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово ученикът в XI клас Кристиан Петров от Казанлък поставя пред Европейския съюз проблема с рушащите си исторически сгради.

Заедно със свои съученици и с подкрепата на учители тийнейджърът от Града на розите той участва в конкурса ImagineEU на Европейската комисия, в който младежи от всички държави в Европейския съюз представят свои идеи за политики на европейско ниво.

Оказва се, че почти във всеки български град, и европейски също, има поне една сграда, която се руши, но носи ценна история със себе си", сподели притесненията си Кристиан пред БНР.

В конкурса участва с 3-минутен видеоклип, а надпреварата преминава на три етапа. В надпреварата на европейско ниво могат да участват всички ученици от XI и XII клас на страните членки на ЕС.

В предаването "Преди всички" Кристиан разказа подробности за конкурса, за българския проект, както и за проблемите на рушащите се стари сгради, които имат историческа и архитектурна стойност.

"Папазовата къща от Казанлък преди няколко години премина дейности по реновация на фасадата, напоследък е обект на вандалски актове. Текстилната фабрика в Карлово братята Евлоги и Христо Георгиеви даряват на града и завещават спечелените пари да се вложат в образованието. Днес тази фабрика също се руши, а като вземем предвид историческите факти, не бива да постъпваме така като общество. Тези сгради не са всички, които търсят внимание, но с тях насочваме вниманието във видеото", разказа Кристиан. 

Неговите проучвания по темата показват, че причините за тези сгради са промени във времето и нехайство на наследниците - апетитните места и спорове между наследниците са ключови проблеми.

"Като решение предлагаме единно законодателство на европейско ниво да урежда тези проблеми. В Европа и в държава членка да може да се намесва в друга държава, когато става въпрос за нейна сграда, като печатницата на Любен Каравелов в Букурещ, която ние загубихме. Оказва се, че  наследниците очакват с години сградата да се разруши, за да може на нейно място да има търговски център. Ценно е не само архитектурния стил, но и историята, която всеки един елемент носи", споделя ученикът от Казанлък.

Докато разработва проекта, се запознава и с някои от проблемите на Министерство на културата. 

"Проблемите на старите сгради са наслоени от последните 50 години и повече. Финансиране за такива проекти има на европейско ниво, но не винаги средствата са достатъчни, тъй като такива реконструкции са скъпи. Предлагаме финансиране на повече такива обекти, за да не се налага институциите да подреждат сградите по значение и оставя други встрани", коментира Кристиан.

Неговият проект е в конкуренция с още 387 от всички държави от ЕС.

"Сега е вторият етап и събираме гласове. Целим да сме сред първите 10 клипа, защото само те ще бъдат гледани от журито, представители от ЕС, които отговарят за инициативата. Те ще преценят дали отговаряме на изискванията и те ще отличат само 3 обекта. Само тези три ще се посетят Брюксел, за да представят идеята си на живо", обясни Кристиан Петров.

По проекта е работил със съучениците си Тома Тасев и Борис Илиев, получил е подкрепата на учителката си Светлана Билекова, насоки от Георги Биандов, учител по физика, и урбаниста Здравко Петров. 

Всеки, който иска да подкрепи проекта на учениците от Казанлък, може да го направи на фейсбук страницата "Да бъде или да не бъде култура". Срокът за гласуване е до 28 януари т. г., избират се 10 проекта и на 24 февруари, след оценката на журито ще станат известни първите три проекта, обясни Кристиан Петров.

Връзка към платформата за глусване: https://citizens-initiative-forum.europa.eu/video-competition/da-bde-ili-da-ne-bde-kultura_bg

Връзка към видеоклипа с насоки за гласуване: https://youtu.be/FtrJ2S1T8p8?si=NeXyq6nVNiU3xuwa
Повече по темата чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян

Пожар обхвана кулата на готическата катедрала в севернофренския град Руан. Инцидентът, подобен на този с парижкия храм "Нотр Дам" преди пет години, е станал по време на ремонт.  Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян, както съобщи пожарната пред местните медии. В зоната около храма е изграден защитен кордон. Започнало е и изнасянето..

публикувано на 11.07.24 в 17:08
Снимката е илюстративна, архив.

Задържаха полицая, нанесъл побой на 20-годишен младеж на край к-г "Градина"

Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение за нанасянето на средна телесна повреда по хулигански подбуди на полицая Христо Петров. Той е задържан за побой над млад мъж на 1 юли в района на "Кайт бар" до къмпинг "Градина". Срещу него обаче не е повдигнато обвинение, че е участвал в сбиването като длъжностно лице, защото 11 дни след..

публикувано на 11.07.24 в 17:05

Пеевски стартира нов сайт на ДПС

ДПС на Делян Пеевски пусна алтернативен сайт, след като по-рано днес старият сайт мина на страната на почетния председател на Движението д-р Ахмед Доган, предаде БГНЕС. Новият сайт се казва https://dpsbg.eu/. В него е включена информация за последните медийни изяви на единия от председателите на Движението Делян Пеевски. ДПС изключи още 17..

публикувано на 11.07.24 в 17:03
Калин Стоянов

Стоянов за исканата му оставка: Опит на политическа формация да използва криминален случай за атака срещу мен

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов не е учуден от факта, че депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков поиска оставката му.  От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да действат с втория мандат Според министъра коалицията е използвала случая с побоя на къмпинг "Градина" за "мощна атака" срещу него и МВР. "Поредният..

публикувано на 11.07.24 в 16:52

ГЕРБ-СДС предлага промени в Кодекса за социално осигуряване и Кодекса на труда

ГЕРБ-СДС предлага промени в Кодекса за социално осигуряване, с които да се прекратят злоупотребите при обезщетения за безработица на българи, работили за кратко време в чужбина.  Предлага се размерът на обезщетението да е еднакъв за хората, които се осигуряват в България, и за хората с кратък стаж от страна-членка на Европейския съюз.  За миналата..

публикувано на 11.07.24 в 16:50

Софийският окръжен съд отново не даде ход на делото за смъртта на Димитър Дойнов

Софийският окръжен съд отново не даде ход на делото за смъртта на Димитър Дойнов. 20-годишното момче беше блъснато от лек автомобил на входа на курорта Боровец през май 2022 година. Този път делото не тръгна заради липса на смъртен акт и удостоверение за наследници на дядото на убитото момче. Следващото заседание е насрочено за 25 юли. 

публикувано на 11.07.24 в 16:46

СГС: Европейска заповед за издирваните за опита за убийство на Алексей Петров през 2015 година

Софийският градски съд уважи искането на прокуратурата да бъде издадена Европейска заповед за арест за трима чужди граждани, издирвани и от Интерпол, за опита за убийство на Алексей Петров през 2015 година. Украинците Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков бяха представлявани в съдебната зала от служебни адвокати, които подкрепиха..

публикувано на 11.07.24 в 16:40