Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Димов, кмет на Димитровград: При споразумение се търси вариант за интегриране на чужденци

Иво Димов, кмет на Димитровград
Снимка: БГНЕС

При споразумение може да се търси вариант за интегриране на чужденците - мигранти. Има свободни места на пазара на труда и могат да бъдат приобщени. За нелегално преминалите, целта им е да стигнат Западна Европа. Но тези, които имат споразумение, се мисли за интеграция, ако имат желание да останат у нас. Всичко е конкретно за всеки район и община. 

Това коментира пред БНР кметът на Димитровград и зам.-председател на НСОРБ Иво Димов във връзка с проекта на Закон за допълнение и изменение на Закона за убежището и бежанците. 

"В него са залегнали препоръките на ЕК и целта е за оптимизиране на производството за международна закрила и ускорено производство за даване на статут, времена закрила в България, както и упражняване на закона за лицата, които ще се ползват от нея", обясни Иво Димов. 

В предаването "Хоризонт до обед" той коментира, че е важна промяната за въвеждане на временна закрила в България, упражняване и гарантиране на закона. 

"В общия случай е за бежанците от Украйна, за които не беше уредено пълноценно прилагане на законови възможности за интеграция", уточни зам.-председателят на НСОРБ. 

"Чл. 37а и чл. 39 касаят общините. Първият е за сключване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставяне на убежище или международна закрила , като се добавя възможността за сключване на споразумение и с чужденци за предоставяна временна закрила – украинците. В чл. 39 се добавя правото на предучилищно, средно и основно образование. Важни са промените, защото досега това не беше регламентирано и кметовете трябваше да се справят със собствен ресурс", обясни кметът на Димитровград. 

До 5 февруари продължава общественото осъждане на проект на Закон за допълнение и изменение на Закона убежището и бежанците, които са свързани с приемането на България в Шенген. Промените делегират повече отговорности на общините на интеграционните процедури.

"Този законопроект оформя нещо, което досега беше пропуснато, дава възможност на общините да решават проблемите. Тези текстове уреждат нещо различно, съгласно регламент на ЕС от 2021 година и държавите членки получават сума от 20 000 лева за всяко заселено лице, от тях общината може да кандидатства за 70% за презаселен човек със споразумение за интеграция", обясни Иво Димов.

Той допълни, че бежанската вълна по нерегламентирани канали е различна и държавата трябва да ограничи бежанския поток по границите.

Подробности по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Деня на Европа

Днес, 9 май, отбелязваме Деня на Европа. Датата бележи годишнина от историческата Декларация на Шуман, с която през 1950 г. тогавашният френски външен министър Робер Шуман залага идеята за днешния Европейски съюз. В тържествено отбелязване на Деня на Европа у нас ще участват държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Те..

публикувано на 09.05.24 в 07:20
Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, на протест пред

Фондация "Даная“ внася в МС 11 704 подписа за реформи в детското здравеопазване

Фондация "Даная“ внася в Министерски съвет 11 704 подписа за реформи в детското здравеопазване. Инициативата е подкрепена от граждани от над 40 града и десетки села. Според тях детското здравеопазване у нас е катастрофа. Протест: Искат освобождаването на здравния министър и на директора на "Пирогов" Днес се навършва една година от..

публикувано на 09.05.24 в 07:19

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните..

публикувано на 09.05.24 в 07:05

Планова техническа профилактика на предаватели

На 9 май  от 9 до 17 часа  ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни: ДЕВИН 4 на честота 88 MHz,  ИВАЙЛОВГРАД 4 на честота 91.6 MHz и СТРУПЕЦ 4 на честота 94.7, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, a в..

публикувано на 09.05.24 в 06:00

Брюксел с богата програма за Деня на Европа

Сградата на Европейския парламент в Брюксел ще бъде осветена днес, заедно с други културни паметници в 27-те страни-членки, като част от проявите в града по повод Деня на Европа. Тази година празничните прояви в белгийската столица се провеждат в края на председателството на кралството, което приключва на 30 юни, и преди европейските избори на 9 юни...

публикувано на 09.05.24 в 04:37

Британският министър на въоръжените сили пристига на посещение в България

Министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Лео Дохърти пристига на двудневно посещение в България. За визитата съобщи британското посолство. Информацията беше потвърдена и от отбранителното ведомство. Британският министър за Европа е на посещение у нас Срещи Лео Дохърти ще има среща със служебния министър на отбраната Атанас..

публикувано на 09.05.24 в 04:22

Ямбол ще отбележи Деня на Европа с военен ритуал и молебен

С военен ритуал и благодарствен молебен в Ямбол ще бъдат отбелязани 9 май - Денят на Европа и Денят на победата над хитлерофашизма. В празничната програма за поредна година е включен и ученическият фестивал „С песните на Европа“. По традицията честванията ще са в стария квартал „Каргон“ - пред паметника на Георги Дражев и загиналите във войните..

публикувано на 09.05.24 в 04:11