Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Димов, кмет на Димитровград: При споразумение се търси вариант за интегриране на чужденци

Иво Димов, кмет на Димитровград
Снимка: БГНЕС

При споразумение може да се търси вариант за интегриране на чужденците - мигранти. Има свободни места на пазара на труда и могат да бъдат приобщени. За нелегално преминалите, целта им е да стигнат Западна Европа. Но тези, които имат споразумение, се мисли за интеграция, ако имат желание да останат у нас. Всичко е конкретно за всеки район и община. 

Това коментира пред БНР кметът на Димитровград и зам.-председател на НСОРБ Иво Димов във връзка с проекта на Закон за допълнение и изменение на Закона за убежището и бежанците. 

"В него са залегнали препоръките на ЕК и целта е за оптимизиране на производството за международна закрила и ускорено производство за даване на статут, времена закрила в България, както и упражняване на закона за лицата, които ще се ползват от нея", обясни Иво Димов. 

В предаването "Хоризонт до обед" той коментира, че е важна промяната за въвеждане на временна закрила в България, упражняване и гарантиране на закона. 

"В общия случай е за бежанците от Украйна, за които не беше уредено пълноценно прилагане на законови възможности за интеграция", уточни зам.-председателят на НСОРБ. 

"Чл. 37а и чл. 39 касаят общините. Първият е за сключване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставяне на убежище или международна закрила , като се добавя възможността за сключване на споразумение и с чужденци за предоставяна временна закрила – украинците. В чл. 39 се добавя правото на предучилищно, средно и основно образование. Важни са промените, защото досега това не беше регламентирано и кметовете трябваше да се справят със собствен ресурс", обясни кметът на Димитровград. 

До 5 февруари продължава общественото осъждане на проект на Закон за допълнение и изменение на Закона убежището и бежанците, които са свързани с приемането на България в Шенген. Промените делегират повече отговорности на общините на интеграционните процедури.

"Този законопроект оформя нещо, което досега беше пропуснато, дава възможност на общините да решават проблемите. Тези текстове уреждат нещо различно, съгласно регламент на ЕС от 2021 година и държавите членки получават сума от 20 000 лева за всяко заселено лице, от тях общината може да кандидатства за 70% за презаселен човек със споразумение за интеграция", обясни Иво Димов.

Той допълни, че бежанската вълна по нерегламентирани канали е различна и държавата трябва да ограничи бежанския поток по границите.

Подробности по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Добруджа

Високите температури и топлите ветрове са пагубни за реколтата в Добруджа

Промените в климатичните условия в световен мащаб неминуемо се отразяват и на земеделието.  Стопаните, отглеждащи земята ни, извършват производство под открито небе и много често казват сами, че аграрните специалисти каквото и да предприемат, накрая всичко е в ръцете на природата.  Добруджа, известна като житницата на България, където полята..

публикувано на 05.08.24 в 08:02

Ураган приближава Флорида

Тропическата буря Деби се усили до степен на ураган, докато се приближава към североизточния бряг на Мексиканския залив и ще донесе със себе си сериозна заплаха от наводнения в югоизточната част на САЩ през тази седмица, предаде Ройтерс, като се позова на американския Национален център по ураганите (НЦУ). Ураганът се намира на около 160..

публикувано на 05.08.24 в 08:01
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще отслужи водоосвещение при езерото "Бъбрека"

Очаква се днес патриарх Даниил да се качи на езерото "Бъбрека" в Рила като част от поклонническия път "Рилският Чудотворец". Събитието се провежда за 15-и път. Поклонническият път "Рилският Чудотворец" от София до Рилския манастир се организира от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съвместно със Софийската..

публикувано на 05.08.24 в 07:53

Очаква се Камала Харис да обяви кандидата за вицепрезидент на демократите

Вицепрезидентът Камала Харис ще се срещне с трима водещи кандидати за неин подгласник в битката за президентския пост в САЩ - губернаторът на Минесота Тим Уолц, сенаторът от Аризона Марк Кели и губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро. Срещите ще бъдат проведени в резиденцията на Харис във Вашингтон, преди окончателното ѝ решение за..

публикувано на 05.08.24 в 07:42
Володимир Зеленски на церемония по отбелязване на Деня на военновъздушните сили на Украйна, 4 август 2024 г.

Киев съобщи за тежки боеве с руските сили

Украинският генерален щаб съобщи за тежки боеве с руските сили, като най-активно е настъплението на Русия по Покровското направление. Украинският президент Володимир Зеленски е разпоредил да се подготви среща в рамките на Съвета НАТО - Украйна, на която да се обсъди участието на съседни страни в свалянето на руски ракети. Над 100..

публикувано на 05.08.24 в 07:35

Локализирани са двата пожара в Пирин

Локализирани са двата пожара в Пирин - над село Сенокос и между върховете Шаралия и Синаница, който е в алпийската част на Националния парк. Битката с огнената стихия в планината Славянка продължава на източния фронт, чийто периметър е 7 километра.  Освен самолетите от Швеция, по линия на Европейския механизъм за гражданска защита се..

публикувано на 05.08.24 в 07:24

Британският комитет за извънредни ситуации "Кобра" ще проведе заседание заради безредиците

Във Великобритания днес ще се проведе заседание на комитета за извънредни ситуации "Кобра" във връзка с безредиците, които продължават в редица градове в страната.  Над 150 души са арестувани след изпълнените с насилие безредици във Великобритания през почивните дни. Полицията трябваше да се справи със ситуации в градовете Тамуърт, Мидълзбро, Болтън, Хъл..

публикувано на 05.08.24 в 05:29