Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са темите, вълнуващи американците в предизборната надпревара?

| Интервю
Снимка: Алами/Ройтерс
Президентските избори в САЩ започнаха в условия на невиждан студ и мраз. В щата Айова бившият президент Доналд Тръмп  спечели неочаквано убедителна победа на предварителните избори. Основните му конкуренти са губернатора на Флорида Рон ДеСантис и бившия представител на САЩ в ООН Ники Хейли.

Кои са темите, които вълнуват американците в предизборната надпревара, обясни Светослав Козловски, кореспондент на БНР в САЩ.

"Американците се вълнуват най-вече от теми, които засягат техните семейства. Хората имат универсално мерило за успешност на дадена политика – какво е било финасовото им състояние и усещането за щастие по време на управлението на конкретна политическа сила. 

Мандатът на Тръмп премина в относително спокойствие и икономическа стабилност, а на международната сцена тогава не се наблюдаваха значителни сътресения. По тази причина много американци определят икономическото си състояние тогава като по-предвидимо и спокойно, отколкото при управлението на Джо Байдън. 

Дори цената на горивата  е нещо, което може да наклони везните към Доналд Тръмп. 

Макроикономическите данни за САЩ са добри, но не е задължително това да кореспондира с финансовото състояние на обикновения американец. Цените на горивата останаха на високи нива, храните също отбелязаха ръст с около 5-6% на годишна база. Поскъпнаха застраховки и наеми".

Обръщането на резултата не е само в Айова, посочи той.

"Доскоро беше популярно мнението, че основната подкрепа за Доналд Тръмп е от хората с работнически професии – т.нар. "сини якички", но преди дни "Ню Йорк Таймс“ излезе със статия, че нараства популярността му сред т.нар. "бели якички", които имат републикански възгледи.

Преди година Тръмп изоставаше в социологическите проучвания зад Рон ДеСантис. 

Ники Хейли не е толкова ярка фигура, както Рон ДеСантис, който е познат с консервативното си управление във Флорида и се радва на сравнително високо одобрение в щата. Моето обяснение за лекото разочарование на избирателите от Ники Хейли е прекаленото й лансиране в опозиционните медии като потенциален кандидат на републиканците". 

Изходът от битката далеч не е ясен, посочи Светослав Козловски.

"До изборите остават почти десет месеца. Това е време, в което могат да се променят много неща – както в икономически, така и в политически план, които биха могли да наклонят везните в една или в друга посока.

Погледнато юридически, почти няма какво да спре Тръмп в надпреварата, тъй като американската конституция не забранява на хора, които са обект на съдебни дела, да се кандидатират за президентския пост. 

Близките до консервативните среди медии представиха съдебните преследвания като политически реванш, което обедини поддръжниците на Тръмп в още по-голяма степен" 

Цялото интервю на Весела Владкова със Светослав Козловски може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36

Фотографът Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в XI Международен фотосалон Пловдив 2024

Плевенският фотограф Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в тазгодишния XI Международен фотосалон Пловдив 2024. Международното жури присъди на Бенджи Златен медал на Международната федерация за фотографско изкуство - FIAP и купата на салона за фотографията „Потоп 1“. Бенджи е добре познат във фотографските среди, работил е за..

публикувано на 18.08.24 в 06:16
Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Ще наблегнем на производствения център за сол на Провадия-Солницата

През 2024 та се навършиха 20 години от началото на разкопките на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата (5600-4350 г. пр. Хр.). Започна поредният, двадесети сезон на археологическите проучвания и екипът, ръководен от проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей на БАН е вече на терена...

публикувано на 13.08.24 в 14:56

Вино Сокай и жива бира с чубрица в Трявна

Трявна предлага удоволствия и изкушения, които се простират далеч извън клишето на културния туризъм на малкия възрожденски град.  Тук можете да опитате специа лна селекция вино, произведено в Трявна и специална бира, направена в Трявна. Виното има серия Сокай , посветена на уникалния  женски накит, заради който тревненки са ходели с високо и..

публикувано на 12.08.24 в 15:30
Изглед от Петково

В Родопите тръгват "По стария път на керваните за Беломорието"

"По стария път на керваните за Беломорието" е излет, който правят днес жителите на село Петково и околните села в Смолянско. Местни жители и гостите им вървят по пътя на своите предци, който ги е свързвал преди повече от 500 години със земите на Беломорска Тракия. Много занаятчии, овчари и търговци са изкарвали прехраната са своите..

публикувано на 11.08.24 в 18:24