Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 100 г. от рождението на голямата оперна певица Катя Попова

Катя Попова
Днес се навършват 100 години от рождението на голямата оперна певица Катя Попова. В родния ѝ Плевен започват и проявите, посветени на тази годишнина. В своята творческа кариера е призната за ненадминато явление и съвършен модел за вокално подражание. Разнася славата на Плевен и България по най-големите оперни сцени по света.

Нейният вълшебен глас от днес може да чуете по време на една виртуална изложба, подготвена от Регоналнна библиотека „Христо Смирненски“, гласът на незабравимата Катя Попова. За нея критиците казват, че е един български глас с изтънчена музикалност, блестяща техника, необикновена изразителност и красота, който разнася славата на българската вокална школа по световни оперни сцени и концертни

Кулминацията на проявите, посветени на Катя Попова, ще бъде през октомври.

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историческа възстановка и поклонение в с. Вишовград годишнината от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В павликенското село Вишовград с историческа възстановка и поклонение отбелязват днес 156 години от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Честването в местността Канлъ дере край Вишовград, където Стефан Караджа е тежко ранен и пленен, започва в 9,30 часа с панихида за загиналите четници, възпоменателно поклонение и поднасяне на..

публикувано на 13.07.24 в 09:34
Сахат тепе

Алея на Сахат тепе в Пловдив носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на Милчо Левиев.  Разхождащите се по нея могат да прочетат и една от най-запомнящите се фрази на именития пианист, композитор и джазмен , изписана на монтираната там указателната табела: "Обичам страстно музиката, затова се опитвам да я освободя от безплодните традиции, които я задушават". През..

публикувано на 13.07.24 в 09:30

Опасни горещини в Гърция и Румъния

Потушен беше горският пожар, който избухна вчера в района на Далмация. Съобщава се изгорели 5 000 квадратни метра маслинови и борови гори. В Гърция през изминалия ден - на 17 километра от Комотини - се запалиха маслинови дървета. Пламъците бяха загасени по въздух.  Самолети и хеликоптери се включиха и в овладяването на пламъците на..

публикувано на 13.07.24 в 09:28

Засега няма опасност пожарът в РСМ да премине на наша територия

Екипи на пожарната дежуриха през нощта на места по границата ни със Северна Македония, където вчера се разрази горски пожар.  Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България Над денонощие продължи борбата с огнената стихия да не премине на наша територия заради силния вятър. Вчера от пожарната в Благоевград съобщиха, че няма..

публикувано на 13.07.24 в 09:17

Концерт "Почит към Енио Мориконе" на "Царевец“

Летният оперен сезон "Сцена на вековете" продължава тази вечер в крепостта „Царевец“ във Велико Търново с концерт на Симфониета Враца. Със солисти от Италия музикантите под диригентството на Христо Павлов ще представят най-забележителните филмови оркестрации на композитора Енио Мориконе. БНР е медиен партньор на фестивала. .  Концертният..

публикувано на 13.07.24 в 09:00
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън е категоричен: Участвам в изборите, ще победим

Американският президентът Джо Байдън отхвърли спекулациите, че ще се откаже от опитите си да спечели втори президентски мандат на изборите през ноември. Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново Това стана по време на реч пред свои привърженици в щата Мичиган - един от т.нар. колебаещи се щати:..

публикувано на 13.07.24 в 08:48
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са открили телата на най-малко 60 загинали. Продължава издирването на убити и ранени в сгради на..

публикувано на 13.07.24 в 08:00